№74

Податки та бухгалтерський облік, вересень, 2019/№ 74 Інші номери журналу ›
  • Погляд у майбутнє: як поправлять податкове законодавство Не встигли новоспечені народні обранці зібратися на пленарне засідання, як одразу на їх столі з’явився законопроект № 1210*. Ним планується переформатувати правила стягнення низки податків і зборів (про проект РРО-нововведень читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 72, с. 24). Чи стане цей законопроект законом — покаже тільки час. Але шанси на це у нього доволі великі. Тож щоб його зміни для вас не стали сюрпризом, коротко охарактеризуємо основні нововведення, які він принесе в ПКУ.
  • Продаж нерухомості: коли нараховувати ПДВ? Підприємство продає об’єкт нерухомості (будівлю). Спочатку оформили перехід права власності (зареєстрували договір купівлі-продажу в нотаріуса). Передача будівлі та акт приймання-передачі будуть оформлені потім, покупець розрахується пізніше. Коли нараховувати податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ: за переходом права власності або за актом приймання-передачі?
  • Посередництво при безоплатних роздачах Зазвичай договір доручення для розповсюдження зразків товару на безоплатній основі платник укладає з метою просування своїх товарів на ринку збуту. Тобто такі операції мають рекламний характер. Фактично в цьому випадку посередник надає замовникові рекламні послуги. Зразки товару роздають безоплатно, а ось за саму послугу замовник посередникові платить. Давайте розглянемо, як такі операції відображаються в обліку посередника і замовника.
  • Заправлення пального у бак — кінець його шляху в СЕАРП1? На жаль, досі фіскали чітко не прояснили ситуацію, як оформляти акцизні накладні (АН) при відпуску пального з роздавальних колонок або пересувних акцизних складів безпосередньо у баки транспортних засобів, інших механізмів або обладнання, що експлуатуються платниками пального акцизу. Висловимо щодо цього свою думку з урахуванням «пально-акцизних» нормативів та роз’яснень ДФСУ, що вийшли.
  • Засновник використовує авто підприємства Дехто із засновників вважає, що раз він заснував підприємство, то може без обмежень користуватися і будь-яким його майном, не здогадуючись іноді про податкові наслідки таких дій для його дітища. Напевно, з цієї причини до нас періодично звертаються читачі із запитаннями на кшталт: як краще і з мінімальними втратами оформляти випадки використання засновником автомобіля підприємства, у тому числі коли підприємство ще і заправляє його пальним? Давайте подумаємо разом.
  • Продовжуємо оренду «з доважком» Часто так буває: узяли приміщення в оренду на рік, навели в ньому красу (відремонтували) — сподобалося, строк оренди продовжили ще. Які нюанси в обліку можуть бути, опишемо в статті.
  • Звільнення з перешкодами Як не дивно, але навіть незважаючи на високий рівень безробіття в Україні, виникають непоодинокі ситуації, коли людині звільнитися з роботи по-доброму не вдається. Хто винен? Роботодавець, який всіляко перешкоджає її звільненню? Причини різні: примусити працівника до виконання певного обсягу робіт перед звільненням; зволікати, щоб знайти йому заміну; особиста неприязнь тощо. Давайте розглянемо, наскільки законними є подібні методи боротьби з особовим складом.
  • Індексуємо зарплату за жовтень 2019 року Індексацію заробітної плати повинні проводити всі роботодавці. Нагадаємо, що починаючи з грудня 2015 року розпочали діяти нові правила індексації, а з 1 січня 2016 року збільшили поріг індексації до 103 % (подробиці див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 22; 2017, № 7, с. 35).
  • Доходи за 2005 — 2019 рр. виплачені у вересні 2019 року: розраховуємо компенсацію Таблицю з величинами приросту індексів споживчих цін для розрахунку компенсації у зв’язку з порушенням термінів виплати зарплати у разі погашення боргів в серпні 2019 року шукайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2019, № 66, с. 20. У сьогоднішньому номері наведемо індекси для розрахунку суми компенсації за доходами, нарахованими в 2005 — 2019 роках, якщо вони виплачуються у вересні 2019 року.
  • Як переукладення договору оренди впливає на сільгоспЄП Лист ДФСУ від 28.08.2019 р. № 4055/6/99-99-12-02-03-15/ІПК
  • Нова НГО* та орендна плата — без змін у договорі?! Лист ДФСУ від 25.07.2019 р. № 3446/6/99-99-12-02-03-15/ІПК
  • Один РРО на кілька адрес: чи таке можливо? Підприємство має кілька торговельних майданчиків у різних районах, які надає іншим суб’єктам господарювання під розміщення їхніх об’єктів торгівлі. Для збирання готівкової плати за ці послуги підприємство зареєструвало по одному міні-РРО за адресою кожного з таких майданчиків, хоча для оптимізації роботи підприємства достатньо було б і одного касового апарата. Податківці порадили зареєструвати резервний РРО і використовувати його на всіх майданчиках, але є сумнів у правильності такої поради. Чи можна зареєструвати один РРО за місцезнаходженням підприємства і при необхідності приймати через нього готівку за будь-якою адресою?
  • Ввезли для себе, потім передумали: ПДВ-наслідки Підприємство ввезло в Україну енергозберігаюче обладнання для використання у власному виробництві. На митниці надали відповідні документи для звільнення від мита і ПДВ. Після завершення митного оформлення з’ясувалося, що на це обладнання є покупець, який навіть перерахував за нього аванс. Чи потрібно в такому разі нараховувати податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ? Чи можна звернутися на митницю для здійснення коригування митної декларації (МД) і врахувати імпортний ПДВ у податковому кредиті (ПК)?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі