Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник з нотками незалежного професіонала і подвійним ЄСВ

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Рішення Верховного Суду від 02.09.2019 р. у справі № 520/3939/19*

* reyestr.court.gov.ua/Review/84077152

Суть спору

Відразу скажемо: розглядати сьогодні будемо зразкову справу. Суть спору зводиться до такого. Податковий орган установив фізособі-підприємцю статус ФОП з ознакою здійснення незалежної професійної діяльності. У результаті йому нарахували ЄСВ і як ФОП, і як фізичній особі, яка проводить незалежну професійну діяльність.

Не погодившись із таким розвитком подій, фізична особа звернулася до суду.

Позиції сторін

Позивач (фізична особа). Він є фізичною особою — підприємцем на єдиному податку. Своєчасно сплачує ЄСВ за себе в розмірі не нижче мінімального.

Платником ЄСВ як незалежний професіонал не ставав, оскільки здійснює один і той же вид господарської діяльності в межах підприємницької і незалежної професійної діяльності.

Ознаку незалежної профдіяльності податковий орган установив самостійно. У результаті такі дії призвели до подвійного нарахування ЄСВ (як підприємцеві і як незалежному професіоналу).

Відповідач (податковий орган). Особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність і одночасно є ФОП, зобов’язані платити ЄСВ як фізичні особи — підприємці і як особи, що здійснюють незалежну професійну діяльність.

Вирішення справи судом

Верховний Cуд став на бік фізичної особи. Головні висновки Суду такі.

Закон № 2464** не визначає такого платника ЄСВ, як «ФОП з ознакою здійснення незалежної професійної діяльності».

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Податківці не мають права за власною ініціативою вносити зміни в облікову картку платника ЄСВ шляхом установлення ознаки незалежної професійної діяльності. Нарахування на підставі таких дій ЄСВ суперечить принципам законності і належного управління.

Думка редакції

Спершу давайте чітко визначимося, хто «герої» зразкової справи.

Це особи, що здійснюють незалежну профдіяльність у рамках підприємницької діяльності (тобто ті, чия підприємницька діяльність не відрізняється від незалежної професійної діяльності), і сплачують ЄСВ за себе як ФОП.

Увага! За бортом зразкової справи, що розглядається сьогодні, залишилися особи, які мають право займатися незалежною профдіяльністю:

— але не здійснюють таку діяльність, а отримують доходи від трудової діяльності в межах трудового договору і не зареєстровані ФОП;

— стали на ЄСВ-облік як ФОП, але при цьому не сплачують за себе підприємницький ЄСВ у силу ч. 4 ст. 4 Закону № 2464 (пенсіонери за віком, особи з інвалідністю).

Але повернемося до наших «героїв» і пояснимо, чому виник спір.

Досить часто на практиці зустрічається ситуація, коли фізична особа, яка планує здійснювати незалежну професійну діяльність, реєструється підприємцем на єдиному податку. При цьому обрані нею види діяльності, які вона здійснюватиме як єдиноподатник, збігаються з тим видом діяльності, яким така особа планує займатися як незалежний професіонал, або перекривають його.

Здавалося б, усе просто: оскільки види діяльності збігаються, то ставати на ЄСВ-облік ще і як платник ЄСВ — незалежний професіонал, фізичній особі не треба. Адже доходів, що виходять за межі підприємницьких, вона не отримує.

Але із цього приводу у податківців своя думка. В облікових даних таких фізосіб-підприємців вони (іноді за власною ініціативою) проставляють «ознаку здійснення незалежної професійної діяльності».

У результаті встановлення ФОП такої ознаки в її індивідуальній картці платника в автоматичному режимі проводиться нарахування ЄСВ як фізичній особі — підприємцеві і як фізичній особі, яка здійснює незалежну професійну діяльність.

Звісно, такий розвиток подій влаштовував не усіх ФОП з «ознакою незалежності». З результатом розгляду справи Верховним Судом ви вже ознайомилися (див. вище). Пропонуємо вам поговорити про те, чому Суд дійшов такого рішення. Можливо, його аргументи згодяться вам у майбутньому у разі виникнення спору з контролерами.

Розпочнемо з того, що Закон № 2464 (як і Положення № 10-1***) не визначає такого платника ЄСВ (застрахованої особи), як ФОП з ознакою здійснення незалежної професійної діяльності. Тобто ФОП і незалежний професіонал — це різні платники ЄСВ (застраховані особи) (див. пп. 4 і 5 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464).

*** Положення про реєстр застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соцстрахування, затверджене постановою правління ПФУ від 18.06.2014 р. № 10-1.

Спиратися тут на Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588, не можна. Так, він дійсно передбачає, що якщо фізична особа зареєстрована як підприємець і при цьому здійснює незалежну професійну діяльність, то така фізична особа обліковується в контролюючих органах як ФОП з ознакою здійснення незалежної професійної діяльності. Але цей Порядок розроблений відповідно до ПКУ. А цей Кодекс не регулює питання погашення зобов’язань зі сплати ЄСВ.

Принципи збору і ведення обліку ЄСВ, платники ЄСВ, порядок нарахування, обчислення і сплати ЄСВ, склад, порядок ведення і використання даних Держреєстру соцстрахування визначаються виключно Законом № 2464 (див. ч. 2 ст. 2 цього Закону).

Узяття контролюючим органом на облік осіб, що здійснюють незалежну професійну діяльність, здійснюється виключно на підставі заяви такої особи (форма № 1-ЄСВ). Це випливає з Порядку обліку платників ЄСВ, затвердженого наказом Мінфіну від 24.11.2014 р. № 1162 (ср. ).

Самостійно змінювати (доповнювати) облікові дані платника ЄСВ — фізособи-підприємця контролюючі органи не мають права

Почекайте, скажете ви. Якщо податківці легким рухом руки з двох платників ЄСВ роблять одного (ФОП з ознакою незалежної професійної діяльності), то як же за ним відбувається подвійне нарахування ЄСВ?

Справа в п. 16 розд. IV Порядку № 435****. Ним передбачено, що ФОП, які мають ознаку незалежної професійної діяльності, формують і подають податківцям окремі Звіти за формою № Д5:

**** Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

— як фізособи-підприємці до 10 лютого року, що йде за звітним;

— як незалежні професіонали до 1 травня року, що йде за звітним.

Водночас зазначені вимоги Порядку № 435 не відповідають Закону № 2464. Адже, як зазначалося вище, такий платник ЄСВ, як ФОП з ознакою незалежної професійної діяльності, не визначений Законом.

Таким чином, у наявності колізія між нормативно-правовими актами різної юридичної сили — невідповідність між Законом № 2464 і підзаконним нормативно-правовим актом (Порядком № 435).

У такій ситуації податківці однозначно повинні надавати пріоритет Закону № 2464 як нормативному акту вищої юридичної сили.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі