Теми статей
Обрати теми

Під прицілом безоплатні товари для нерезидента

Адамович Наталія, податковий експерт
За матеріалами категорії 102.18 Бази знань

висновок документа

Подарунки на користь нерезидента оподатковуються податком з доходів нерезидента:

— благодійні — як внески і пожертвування за п.п. «ї» п.п. 141.4.1 ПКУ;

— інші безоплатні передачі товарів, послуг, ОЗ — як інші доходи за п.п. «й» п.п. 141.4.1 ПКУ

Згідно з п.п. 141.4.2 ПКУ резидент, що здійснює на користь нерезидента будь-яку виплату доходу (якщо це не виручка) з джерелом походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), повинен утримати податок з таких доходів, зазначених у п.п. 141.4.1 ПКУ, за ставкою у розмірі 15 % від їх суми та за їх рахунок. Податок сплачують до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країною нерезидента.

Визначення таких доходів із джерелом походження з України наведено в п.п. 14.1.54 ПКУ. По суті, до них зараховані й подарунки. Проте для цілей податку на прибуток резидентам, що виплачують на користь нерезидентів дохід, слід все-таки орієнтуватися на перелік доходів із джерелом походження з України, конкретизований у п.п. 141.4.1 ПКУ. Так-от, у частині подарунків там окремо названі доходи у вигляді благодійних внесків або пожертвувань на користь нерезидента (п.п. «ї» п.п. 141.4.1 ПКУ).

Не сперечаємося: якщо товари, послуги, ОЗ за первинкою проходять як благодійні внески або пожертвування на користь нерезидента (з джерелом походження з України), то вони потрапляють під дохід, що підлягає оподаткуванню податком на доходи нерезидента.

Але часто українські підприємства безоплатно надають закордонним контрагентам рекламні зразки своєї продукції. Причому такі зразки-рекламники товару хоча й передаються безоплатно нерезиденту, (!) але абсолютно не в цілях благодійності або пожертвування. А раз безоплатність не оформлена у вигляді благодійності/пожертвувань, то для прибуткових цілей це не доходи нерезидента, тобто податок на репатріацію утримувати не потрібно.

Щоправда, є ще безрозмірний п.п. «й» п.п. 141.4.1 ПКУ з іншими доходами від провадження господарської діяльності на території України, до яких, на перший погляд, можуть належати й доходи у вигляді безоплатно отриманих нерезидентом товарів.

Проте якщо розібратися, то під оподатковувані доходи нерезидента безоплатно отримані зразки товарів не підпадають. Річ у тому, що не дотримується ще одна умова — доходи мають бути отримані від провадження господарської діяльності нерезидента на території України. А отримання нерезидентом безоплатних зразків товару з України навряд чи можна вважати результатом його госпдіяльності. Тому безоплатна передача зразків товару нерезиденту не підлягає оподаткуванню податком на репатріацію. Аналогічну позицію в частині подарунків займають і суди (див. постанову Шостого апеляційного адмінсуду від від 28.05.2019 р. у справі № 640/19451/18 // http://reyestr.court.gov.ua/Review/82046652).

Проте, як бачимо, податківці пішли іншим шляхом, записавши всі інші випадки безоплатних передач товарів, послуг або ОЗ до складу інших доходів нерезидента, і вимагають сплачувати податок.

Тому якщо все-таки хочете себе напевно убезпечити і з країною вашого контрагента-нерезидента є міжнародний договір із пунктом про те, що інші доходи оподатковуються в країні їх отримувача, то краще отримати від нерезидента довідку (п. 103.4 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі