Теми статей
Обрати теми

Якщо оплата єдиннику буде від третьої особи

Павленко Олексій, податковий експерт
Підприємство на єдиному податку (група 3, платник ПДВ) надає послуги з ремонту сільгосптехніки. Підписано договір з юрособою на ремонт трактора. Замовник надав договір про покладання виконання обов’язків з оплати на третю особу. Чи може єдиноподатник брати участь у цій угоді?

Зрозуміло, що в цій ситуації нашого читача бентежить п. 291.6 ПКУ, в якому зазначено, що платники єдиного податку першої — третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Це означає, що розрахунки в грошовій формі повинні здійснюватися саме за відвантажені єдинником товари і послуги. Тому в тій ситуації, коли в договорі, згідно з яким єдинник поставив товар (виконав роботи/послуги) замінюється кредитор, наприклад, шляхом відступлення єдинником (первинним кредитором) права вимоги за цим договором іншій особі (новому кредиторові), то навіть якщо плата єдиннику за таке відступлення від нового кредитора надійде у грошовій формі, такі операції/розрахунки, з точки зору фіскалів, формально порушують п. 291.6 ПКУ. Вони вважають, що у разі відступлення боргу новий кредитор розраховуватиметься з єдинником вже за вимогу, яку відступлено, а не за товари (роботи, послуги), і, отже, цю норму ПКУ буде порушено.

Тому фіскали регулярно заявляють, що відступлення єдинником права вимоги боргу за відвантажені товари (виконані роботи/послуги) не надає йому права застосовувати спрощену систему оподаткування (БЗ 108.01.02, листи ДФСУ від 15.08.2017 р. № 1602/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК і ГУ ДФС у Львівській обл. від 30.01.2019 р. № 316/ІПК/13-01-13-01-12)*.

* Ми такий, чисто формальний підхід не підтримуємо, до того ж і у самих фіскалів немає єдності із цього приводу (див. лист ГУ ДФС у Запорізькій обл. від 09.10.2018 р. № 4341/ІПК/08-01-12-04-11). Детальніше про цю проблему читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 92, с. 2.

Проте в запитанні читача ситуація протилежна — в зобов’язанні замінюється не кредитор, а боржник. Судячи зі змісту запитання, згаданий договір про покладання обов’язків з оплати на третю особу за своєю юридичною суттю повинен відповідати і регулюватися ст. 528 ЦКУ «Виконання зобов’язання боржника іншою особою», оскільки якби мав місце договір поруки, то він би укладався не між старим і новим боржником, а між поручителем і кредитором (у цьому випадку — єдинником).

Згаданий у запитанні договір схожий на договір про переведення боргу, але питання заміни боржника у зобов’язанні шляхом переведення боргу регулюються ст. 520 — 524 ЦКУ. Звичайно, без наявності тексту договору, про який пише читач, важко однозначно сказати, тут має місце переведення боргу або ж покладання виконання зобов’язання на третю особу (регульоване ст. 528 ЦКУ). Зауважимо, що переведення боргу передбачає зміну боржника, але в ст. 520 ЦКУ встановлено, що переведення боргу здійснюється тільки з відома кредитора. Тому якщо ви (єдинник-кредитор) дали згоду на укладення такого договору, то виконання обов’язків з оплати третьою особою (яка перейняла на себе борг за договором) взагалі не може бути фіскалами оспорено.

Зауважимо також, що в листі ДФСУ від 07.03.2019 р. № 957/6/99-99-12-02-03-15/ІПК (там, щоправда, йдеться про іншу ситуацію) податківці зазначають, що п. 291.6 ПКУ регламентується лише форма отримання доходу (виключно грошова). І ми з цим повністю згодні. Тобто ПКУ не регламентує джерела сплати і «суб’єктність» осіб, які сплачують єдиннику його виручку. Тобто не забороняє покладання зобов’язань з оплати боргу за товари (роботи, послуги), відвантажені єдинником, на третю особу!

Отже, в цій ситуації не має значення той факт, що оплата здійснюватиметься не одержувачем товарів (результатів робіт, послуг). Важливо лише те, що оплата єдиннику буде здійснена грошовими коштами і саме за товари (роботи, послуги).

Тому навіть незалежно від того, за допомогою якого договору буде покладено зобов’язання з оплати за ремонт трактора на третю особу, ми не вбачаємо в такій операції порушень ПКУ і, зокрема, його п. 291.6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі