Теми статей
Обрати теми

Повернення товарів: подробиці обліку

Свіриденко Алла, податковий експерт
Повернення проданих (придбаних) товарів — явище малоприємне, але, на жаль, достатньо поширене. А оскільки від подібного непорозуміння ніхто не застрахований, пропонуємо вам уже зараз, заздалегідь, розібратися в тонкощах бухгалтерського і податковоприбуткового обліку наслідків повернення. Отже, давайте приступимо.

Облік у продавця

Бухоблік. Як передбачено п. 7 П(С)БО 15, дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — це загальний дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт або послуг без вирахування, зокрема, повернення раніше проданих товарів. Тому при поверненні товарів відображений раніше дохід від реалізації (субрахунки 701 — 703) не коригують.

Для відображення вартості реалізованих раніше і повернених товарів використовують спеціальний субрахунок 704 «Вирахування з доходу»

Тобто в обліку продавця повернення товарів покупцями показують такими записами (додаток 3 до Методрекомендацій № 2):

оприбуткування поверненого товаруДт 902 «Собівартість реалізованих товарів» — Кт 281 «Товари на складі» (методом «червоне сторно») або Дт 902 — Кт 282 «Товари в торгівлі» і Дт 285 «Торгова націнка» — Кт 282 (методом «червоне сторно»);

зменшення раніше нарахованого доходу — Дт 704 — Кт 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» (з ПДВ);

зменшення раніше нарахованих ПДВ-зобов’язаньДт 704 — Кт 643/2 (до реєстрації РК покупцем) і Дт 643/2 — Кт 641/ПДВ (методом «червоне сторно») (після реєстрації РК покупцем).

Податок на прибуток. У загальному випадку повернення товарів відображається в податковоприбутковому обліку продавця за бухправилами без будь-яких сюрпризів. Інакше кажучи, раніше визнаний дохід за поверненими товарами (без ПДВ) зменшує фінрезультат, а отже, й об’єкт оподаткування. Відповідно, собівартість повернених товарів піде на збільшення об’єкта оподаткування. Жодних коригувань на «поворотні» податкові різниці ПКУ не передбачає.

Облік у покупця

Бухоблік. При придбанні товарів вони були визнані активами й обліковані на відповідних субрахунках рахунків обліку запасів (наприклад, Дт 20 «Виробничі запаси», 28 «Товари»). Відповідно, при їх поверненні вам доведеться відкоригувати цей прихід. Зробити це можна одним з двох способів:

сторнувальним записомДт 20, 28 — Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками» (без ПДВ);

зворотним записом — Дт 631 — Кт 20, 28 (без ПДВ).

Звісно, у бухобліку доведеться також показати коригування суми відображеного раніше податкового кредиту з ПДВ (Дт 641/ПДВ — Кт 631 (методом «червоне сторно»)).

Податок на прибуток. Для більшості підприємств тут теж усе просто. Придбання і повернення товарів не зачіпають бухгалтерських витрат/доходів підприємства. Крім того, про коригування на «поворотні» податкові різниці ПКУ також не згадує. Це означає, що повернення товарів не впливає на податковоприбутковий облік покупця.

Виняток становлять підприємства, які при купівлі товарів коригують фінрезультат на податкові різниці, наприклад з п.п. 140.5.4 ПКУ. Якщо ви пам’ятаєте, вони збільшують фінрезультат до оподаткування на:

— 30 % вартості товарів, у тому числі необоротних активів, придбаних у нерезидентів з Переліку № 1045 і Переліку № 480, а також неприбуткових організацій або

— різницю між вартістю придбання і вартістю, розрахованою виходячи з рівня ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки» — якщо ціна товарів, у тому числі необоротних активів (крім активів права користування за договорами оренди), перевищує ціну, визначену за принципом «витягнутої руки» згідно з процедурою зі ст. 39 ПКУ.

Такі коригування проводять за підсумками року і відображають у річній декларації з прибутку (див. УПК № 887, лист ДФСУ від 14.09.2018 р. № 4029/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

Тому тут може виникнути цікава ситуація: при придбанні товарів у покупця виник обов’язок збільшити фінрезультат на податкову різницю, а при поверненні товару він отримує право прибрати це коригування. Для цього різниці з п.п. 140.5.4 ПКУ зазначають зі знаком «-» у відповідних рядках 3.1.6, 3.1.6.1, 3.1.6.2 або 3.1.7 додатка РІ до декларації. Причому зверніть увагу: якщо придбання і повернення товарів припадають на різні звітні періоди, то суму різниці прибутківець-квартальник показує в річній декларації, а коригування можна відобразити у квартальній декларації за той період, у якому відбулося повернення. Ну а щоб уникнути претензій з боку податківців з приводу від’ємного показника в додатку РІ (поготів, якщо він сплив у квартальній декларації) — скористайтеся правом, наданим п. 46.4 ПКУ, і разом з декларацією подайте письмові пояснення обставин появи мінуса.

Приклад. Підприємство реалізувало партію товарів, договірна вартість яких — 18000 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 3000 грн.). Покупець перерахував передоплату на всю суму договору. Постачальник відвантажив усю партію товарів покупцеві. Після приймання товарів з’ясувалося, що частина з них на загальну суму 4200 грн. (у тому числі ПДВ 20 % — 700 грн.) має істотні порушення вимог до якості. Покупець повернув неякісні товари, а постачальник — відповідну частину авансу.

Облік повернення товарів у підприємств — платників ПДВ

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

Облік у продавця

1

Повернено покупцем товар, відображено заборгованість перед покупцем

704

361

4200

2

Оприбутковано повернений покупцем товар (методом «сторно»)

902

281

2500

3

Зменшено ПЗ з ПДВ (покупцем зареєстровано «зменшуючий» РК до ПН)* (методом «сторно»)

704

643/2

700

643/2

641/ПДВ

700

4

Повернено покупцеві грошові кошти за товар

361

311

4200

* Зверніть увагу: на думку податківців, у разі повернення вже оплачених товарів, грошові кошти за які не зараховують у рахунок оплати інших товарів, а повертають покупцеві, продавець складає РК на дату повернення грошових коштів, орієнтуючись на дату завершальної події (101.04 БЗ). Хоча, на наш погляд, якщо перша коригувальна подіяповернення товару, то вже на дату такого повернення постачальник має право відкоригувати ПЗ. Адже із цієї миті гроші тимчасово зависли в експостачальника і не можуть вважатися передоплатою за договором постачання (див. с. 6).

Облік у покупця

1

Повернено товар продавцеві

631

281

3500

2

Зменшено ПК з ПДВ (методом «сторно»)

641/ПДВ*

631

700

* А ось покупцеві в цьому випадку потрібно зменшити податковий кредит відразу після повернення товарів, не чекаючи РК від постачальника й повернення коштів за повернений товар.

3

Отримано грошові кошти від продавця

311

631

4200

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі