Теми статей
Обрати теми

Повернення ОЗ/МНМА: облікові особливості в покупця

Свіриденко Алла, податковий експерт
Часто приховані дефекти і несправності у свіжопридбаному об’єкті необоротних активів вдається виявити тільки в процесі його експлуатації. Згідно із законом у такому разі покупець може повернути неякісну покупку протягом гарантійного строку або іншого розумного строку, але в межах двох років. Для продавця наслідки такого повернення повністю вкладаються в описані нами раніше правила обліку повернення товарів*. А ось покупець зіткнеться тут із деякими особливостями. Якраз про них ми вам зараз і розповімо.

* Звичайно, якщо не йдеться про продаж основних засобів, що були в продавця в експлуатації. Але це окремий випадок, який ми сьогодні не розглядаємо.

Припустимо, ви вирішили розірвати договір із постачальником і повернути йому несправний об’єкт ОЗ/МНМА, а він, зі свого боку, повертає вам усю вартість покупки. Але перчинка цієї ситуації в тому, що між придбанням об’єкта ОЗ/МНМА і його поверненням міг пройти достатньо тривалий час. Протягом цього часу ви встигли ввести об’єкт в експлуатацію і нарахувати деяку суму амортизації його вартості. І ось тут виникає запитання: як бути з відображеними за період експлуатації амортизаційними витратами?

Бухгалтерський облік

Прямої відповіді на запитання, що робити з амортизацією в описаному випадку, ні в П(С)БО 7, ні в П(С)БО 16 ви не знайдете. Тому нам із вами залишається доходити своїх висновків, спираючись на наявні норми.

Отже, після придбання об’єкта ОЗ/МНМА підприємство, напевно, нараховувало амортизацію:

за ОЗ — з місяця, що настає за місяцем введення об’єкта в експлуатацію (п. 29 П(С)БО 7);

за МНМА — у першому місяці використання в розмірі 50 % або 100 % (п. 27 П(С)БО 7).

При цьому нараховану суму амортизації ви відносили до складу відповідних витрат залежно від місця використання ОЗ/МНМА.

Зверніть увагу: на момент введення в експлуатацію об’єктів необоротних активів, а також їх подальшої експлуатації підприємство суворо дотримувалося вимог бухстандартів. Тому

нарахована за період використання ОЗ/МНМА амортизація потрапила до складу бухвитрат абсолютно обґрунтовано

Ну а раз у минулих періодах ви не припустилися жодної помилки, то і сторнувати амортизаційні витрати не потрібно.

Щоправда, в періоді повернення ОЗ/МНМА (одночасно зі списанням суми зносу) вам доведеться компенсувати нараховані раніше витрати доходами звітного періоду. Для цього всього лише потрібно визнати в сумі накопиченої амортизації інші операційні доходи (Кт 719 «Інші доходи від операційної діяльності»).

І ще один момент. Якщо до первісної вартості об’єкта ОЗ потрапили, крім власне вартості витрати на транспортування, монтаж і налаштування обладнання, то частину амортизації, що припадає на них, компенсувати доходами не потрібно. Навпаки, частину таких витрат, що залишилася незамортизованою, при поверненні ОЗ/МНМА списують до складу інших витрат (Дт 976 «Списання необоротних активів» — Кт 10 «Основні засоби»).

Податок на прибуток

Малодохідники. Податковоприбутковий облік підприємств з обсягом доходів до 20 млн грн. підпорядковується бухобліковим правилам. Тому в них усе просто: визнаний дохід (у сумі амортизації) збільшує бухфінрезультат (об’єкт оподаткування), і жодних податкових різниць (ні в ОЗ, ні в МНМА-випадку).

Високодохідники*. Тут усе залежатиме від того, що ви повертаєте: об’єкт ОЗ чи МНМА.

* Це стосується і малодохідників-добровольців.

Не секрет, що МНМА в податковому обліку не є ОЗ і «амортизаційні» різниці за ними не розраховують (див. лист ДФСУ від 01.08.2019 р. № 3607/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, 102.05 БЗ). Тому тут, зазвичай, усе теж на образ і подобу з бухобліком: доходи, які компенсують амортизаційні витрати, збільшують фінрезультат до оподаткування. Єдине, не забувайте й про різниці з п.п. 140.5.4 ПКУ. (див. с. 4).

Ну і нарешті, якщо йдеться про повернення високодохідником об’єкта ОЗ, дотримуйтеся таких податкових правил:

(1) податкову амортизацію, яка нарахована після введення об’єкта ОЗ в експлуатацію і взяла участь у формуванні фінрезультату минулих періодів, при поверненні коригувати не потрібно. Аргументи ті ж, що і з бухгалтерською амортизацією: на той момент її нарахування не суперечило вимогам ПКУ і помилкою підприємства не є. Це означає, що подавати уточнюючу декларацію з податку на прибуток і коригувати показники ряд. 1.1.1 і 1.2.1 додатка РІ не доведеться. Тим паче, що

(2) дохід в амортизаційній сумі (її частині — за наявності додаткових витрат), нарахований у бухобліку в періоді повернення об’єкта ОЗ постачальникові, збільшує об’єкт оподаткування податком на прибуток;

(3) прибутківці-річники, які встигли купити і повернути об’єкт ОЗ у межах одного річного податкового періоду, не можуть згортати амортизаційні різниці і дохід, нарахований при поверненні об’єкта ОЗ. Простіше кажучи, в річній декларації платника-річника потрібно показати окремо амортизаційні різниці в додатку РІ, окремо визнаний дохід (у складі загального фінрезультату);

(4) при поверненні ОЗ, на наш погляд, потрібно показати і продажну різницю з пп. 138.1 і 138.2 ПКУ. Це, до речі, дозволить вам зменшити об’єкт оподаткування на різницю між бухгалтерською і податковою амортизацією, яка свого часу не потрапила до складу витрат**. Причому,

** У результаті коригування на амортизаційну різницю об’єкт оподаткування зменшується на податкову амортизацію, яка в загальному випадку менша за бухгалтерську.

якщо до первісної вартості ОЗ потрапили інші витрати (на транспортування, монтаж тощо), то в розрахунку різниці бере участь залишкова вартість об’єкта з урахуванням таких додаткових витрат

(5) якщо при купівлі об’єкта ОЗ/МНМА в нерезидентів з Переліку № 1045 та Переліку № 480 або неприбуткових організацій у вас виникла податкова різниця з п.п. 140.5.4 ПКУ, то її потрібно відкоригувати (див. с. 4).

ПДВ

Тут ситуація в принципі та сама, що й при поверненні товарів. У зв’язку з поверненням об’єкта ОЗ/МНМА покупцеві слід відкоригувати суму відображеного раніше податкового кредиту (ПК) з ПДВ. Таке коригування проводять на дату першої події: на дату повернення ОЗ/МНМА або на дату повернення грошових коштів за нього. Водночас пам’ятайте, що коли йдеться про повернення товарів з подальшим поверненням постачальником грошових коштів, податківці наполягають на оформленні РК за датою завершальної події, тобто повернення грошових коштів (див. 101.04 БЗ) (подробиці коригування читайте на с. 6). Проте пам’ятайте: покупець зобов’язаний зменшити ПК уже в періоді першої події, не чекаючи отримання РК від продавця і незалежно від періоду його реєстрації.

Приклад. Підприємство придбало верстат вартістю 42000 грн. (у тому числі ПДВ 20 %7000 грн.) та об’єкт МНМА (принтер) вартістю 3174 грн. (у тому числі ПДВ 20 %529 грн.). Витрати на монтаж і налаштування обладнання становили 2400 грн. (у тому числі ПДВ 20 %400 грн.). У результаті первісна вартість обладнання37000 грн.

Обидва об’єкти введені в експлуатацію. Надалі через істотні дефекти, які призвели до поломки, об’єкти МНМА і ОЗ повернено продавцеві, який перерахував покупцеві грошові кошти за них у повній сумі.

Сума нарахованої амортизації за час експлуатації обладнання — 1850 грн. (у тому числі амортизація вартості обладнання без витрат на його монтаж і налаштування — 1750 грн. (35000 : 37000 х 1850)).

За МНМА амортизацію нараховували методом 100 % у першому місяці використання.

Облік повернення ОЗ та МНМА постачальникові

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

Повернення об’єкта ОЗ постачальникові

1

Списано суму нарахованої амортизації при поверненні обладнання

131

104

1850

2

Повернено обладнання продавцеві*:

— списано залишкову вартість об’єкта ОЗ (без урахування витрат на монтаж і налаштування обладнання)

377

104

33250

— нараховано дохід у сумі раніше нарахованої амортизації (без урахування суми амортизації додаткових витрат на монтаж і налаштування)

377

719

1750

— списано залишкову вартість об’єкта ОЗ (у частині витрат на встановлення і налаштування обладнання)

976

104

1900

* При розрахунку продажно-ліквідаційної різниці за пп. 138.1 і 138.2 ПКУ підприємство збільшує фінрезультат на бухгалтерську залишкову вартість об’єкта ОЗ на момент його повернення (з урахуванням додаткових витрат на монтаж і налаштування) і зменшує на податкову.

3

Відкориговано раніше відображений ПК з ПДВ (методом «сторно»)

641/ПДВ

377

7000

4

Отримано гроші за обладнання від продавця

311

377

42000

Повернення МНМА постачальникові

1

Списано суму амортизації, нарахованої при введенні МНМА в експлуатацію

132

112

2645

2

Повернено МНМА продавцеві (у зв’язку з раніше нарахованою амортизацією визнано доходи)

377

719*

2645

* Якби амортизацію за МНМА нараховували, наприклад, методом 50 % на 50 % (тобто встигли б нарахувати тільки в сумі 1322,50 грн.), то при поверненні зробили б такі записи:

Дт 132Кт 112 — 1322,50 грн. (списання нарахованої амортизації);

Дт 377Кт 112 — 1322,50 грн. (списання залишкової вартості);

Дт 377Кт 719 — 1322,50 грн. (нараховано дохід у сумі раніше нарахованої амортизації).

3

Відкориговано раніше відображений ПК з ПДВ (у періоді повернення принтера) (методом «сторно»)

641/ПДВ

377

529

4

Отримано гроші за МНМА від продавця

311

377

3174

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі