Теми статей
Обрати теми

Повернення МШП: правила обліку в покупця

Свіриденко Алла, податковий експерт
Ви вже ознайомилися з правилами обліку операцій з повернення товарів і необоротних активів. Тепер залишилося лише з’ясувати всі подробиці обліку таких матцінностей, як малоцінні і швидкозношувані предмети (МШП). Тут також є свої тонкощі, про які ми розповімо в цій статті.

Бухгалтерський облік

Бухоблік операцій повернення МШП постачальникові залежить від того, на якому етапі «життєвого» циклу МШП відбувається повернення.

Якщо ви повертаєте МШП зі складу (тобто ще до моменту їх передання в експлуатацію), то діяти потрібно так само, як при поверненні товарів. Тобто просто потрібно відкоригувати попередній прихід одним з двох способів:

сторнувальним записомДт 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» — Кт 631 «Розрахунки з вітчизняними постачальниками»;

зворотним записом — Дт 631 — Кт 22.

У свою чергу, коригування суми відображеного раніше податкового кредиту з ПДВ показують записом: Дт 641/ПДВ — Кт 631 (методом «червоне сторно»).

Значно цікавішою є інша ситуація — коли покупець повертає продавцеві МШП, уже введені в експлуатацію. Специфіка такого випадку — у порядку обліку МШП при їх передачі на місця використання. Нагадаємо, що в бухобліку до МШП відносять матеріальні цінності, які використовуються підприємством не більше 1 року або нормального операційного циклу, якщо він більше 1 року.

На відміну від ОЗ/МНМА, такі предмети не амортизують, а включають їх вартість до складу витрат відразу при передачі в експлуатацію (Дт 15, 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 22)

Виходить, при введенні МШП в експлуатацію їх вартість повністю списується зі складу активів і збільшує витрати підприємства. Тобто до моменту повернення МШП у складі активів уже не значиться. У зв’язку із цим виникає запитання: як можна повернути те, чого в обліку начебто як і немає?

На наш погляд, цей факт анітрохи не заважає поверненню МШП. Адже після списання їх вартості на витрати такі предмети не розчиняються в повітрі, а використовуються протягом строку їх експлуатації. Причому відповідальні особи за місцем експлуатації МШП ведуть їх оперативний кількісний облік протягом усього строку їх фактичного використання (п. 23 П(С)БО 9).

Отже, якщо при експлуатації МШП покупець виявляє їх неналежну якість (істотні недоліки), то він також може повернути їх продавцеві або замінити. При цьому потрібно зняти об’єкт з оперативного кількісного обліку за місцем його колишньої експлуатації і назад оприбуткувати до складу активів з одночасним нарахуванням інших операційних доходів як компенсації колишніх витрат (Дт 22Кт 719 «Інші доходи від операційної діяльності»).

Податок на прибуток

Нагадаємо, що п.п. 14.1.138 ПКУ наказує відносити до складу податкових основних засобів матеріальні активи, які призначені для використання в господарській діяльності платника податків, вартість яких перевищує 6000 грн. і поступово зменшується у зв’язку з фізичним та моральним зносом і очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких з дати введення в експлуатацію перевищує 1 рік (чи операційний цикл, якщо він більше 1 року). Тому МШП, строк служби яких менше 1 року, для податковоприбуткового обліку є не основними засобами, а товарами.

Це означає, що операції придбання-повернення МШП у податковому обліку відображають за бухгалтерськими правилами. До речі, стосується це як підприємств-малодохідників, так і високодохідників.

Тобто

витрати при передачі МШП в експлуатацію зменшують фінрезультат, а доходи, що їх компенсують, ідуть на збільшення фінрезультату

А ось різниці, встановлені пп. 138.1 і 138.2 ПКУ для основних засобів, тут не діють.

Ложку дьогтю до цієї бочки меду додає необхідність у цьому випадку відображати і коригувати різниці при купівлі товарів у нерезидентів з Переліку № 1045 і Переліку № 480, неприбуткових організацій, які передбачені п.п. 140.5.4 ПКУ (див. с. 4).

ПДВ

У ПДВ обліку нема жодних особливостей і все підпорядковується загальним для всіх повернень правилам (див. с. 6). Тобто при поверненні МШП постачальникові покупцеві доведеться зменшити відображений раніше податковий кредит (ПК) з ПДВ, як того вимагає п. 192.1 ПКУ. Таке коригування проводять на підставі розрахунку коригування до раніше оформленої податкової накладної, а за відсутності РК — за бухдовідкою.

Приклад. Підприємство придбало дриль-шуруповерт вартістю 3000 грн. (у тому числі ПДВ 20 %500 грн.). Зважаючи на очікуване інтенсивне використання і швидку зношуваність (протягом року), інструмент зараховано до складу МШП. Істотні недоліки інструменту виявлено:

— на складі;

— у процесі експлуатації.

Дриль-шуруповерт повернено продавцеві, який повернув покупцеві всю вартість інструмента.

У бухобліку повернення МШП постачальникові відображають залежно від того, звідки відбувається повернення: зі складу чи з експлуатації (див. таблицю ниже).

Облік повернення МШП постачальникові

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

2

3

4

5

Повернення МШП зі складу

1

Несправний дриль повернено продавцеві

631

22

2500

2

Зменшено ПК з ПДВ на підставі РК або бухдовідки (методом «сторно»)

641/ПДВ

631

500

3

Отримано грошові кошти від продавця

311

631

3000

Повернення МШП з експлуатації

1

Дриль-шуруповерт передано в експлуатацію

91

22

2500

2

Оприбутковано до складу активів інструмент, що підлягає поверненню (визнано доходи в сумі попередніх витрат)

22

719

2500

3

Повернено неякісний інструмент продавцеві

377

22

2500

4

Відкориговано раніше відображений ПК з ПДВ

(у періоді повернення інструмента) (методом «сторно»)

641/ПДВ

377

500

5

Отримано гроші за інструмент від продавця

311

377

3000

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі