Теми статей
Обрати теми

Виплачуємо зарплату «до копієчки» без дрібних монет

Шпакович Микола, головний редактор журналу «Оплата праці»
Своєчасна та в повному обсягу виплата заробітної плати — святий обов’язок кожного роботодавця. Тому всі бухгалтери вже давно звикли виплачувати зарплату, як то кажуть, «до копієчки» — щоб жодних зарплатних боргів не було. Але з 1 жовтня 2019 року Нацбанк вилучає з готівкового обігу монети дрібних номіналів. Тож як тепер виплачувати зарплату «в повному обсязі»? Оскільки офіційних рекомендацій з цього приводу поки немає, ми пропонуємо вам скористатись нашими підказками.

«Готівкові» зміни

Ще минулого року НБУ взяв курс на оптимізацію готівкового обігу та припинив карбувати монети номіналами 1, 2, 5, 25 копійок (постанова № 25*).

* Постанова Правління НБУ «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» від 15.03.2018 р. № 25.

Хоча ці монети продовжували використовуватись в обігу, але «про всяк випадок» НБУ запровадив з 1 липня 2018 року правила заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) (п. 4 постанови № 25):

1) сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;

2) сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Під час здійснення безготівкових розрахунків заокруглення не проводять.

Зверніть увагу! Ці правила стосувались виключно сфери торгівлі та надання послуг. Вони жодним чином не зачіпали зарплатну «царину».

Цього року Нацбанк продовжив готівкову оптимізацію — прийняв постанову № 82**, якою передбачено, зокрема, що з 1 жовтня 2019 року монети номіналами 1, 2 та 5 копійок перестають бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою. А ось монети номіналом 25 копійок перебувають в обігу до прийняття окремого рішення Правління НБУ про їх вилучення.

** Постанова Правління НБУ «Про вилучення з готівкового обігу монет дрібних номіналів» від 20.06.2019 р. № 82.

Наслідки «готівкової» оптимізації

Усі юрособи незалежно від організаційно-правової форми й форми власності (крім банків), відокремлені підрозділи юросіб, а також підприємці повинні:

— з 1 жовтня 2019 року припинити приймати монети номіналами 1, 2 та 5 копійок за всіма видами готівкових операцій;

— до 18 жовтня 2019 року здати залишки монет номіналами 1, 2 та 5 копійок до кас банків України для зарахування на рахунки;

— проводити заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) за правилами, визначеними постановою № 25.

Фізособи можуть безкоштовно обміняти монети номіналами 1, 2 та 5 копійок на монети й банкноти інших номіналів у сумах, кратних 10 копійкам:

— до 30 вересня 2020 року — в усіх банках України;

— до 30 вересня 2022 року — в НБУ й уповноважених банках.

Як же виплачувати заробітну плату без дрібних монет? На жаль, у постанові № 82, так само, як і в минулорічній постанові № 25, нічого не сказано про те, як виплачувати заробітну плату без дрібних монет у готівковій формі.

Та для комерційних підприємств це питання вкрай актуальне, адже зарплату за вересень вони виплачують своїм працівникам у жовтні, коли дрібні копійки вже не будуть використовуватися у обігу.

Дуже сподіваємось, що НБУ невдовзі роз’яснить це питання. А поки що будемо самостійно шукати варіанти виплати зарплати з 1 жовтня 2019 року.

Варіант 1. Безготівковий

Хоч дрібні монети і вилучаються з готівкового обігу, але їх безготівкові «двійники» продовжують використовуватись. Тому, якщо ви йдете в ногу з часом, і вже виплачуєте зарплату у безготівковій формі, то подальша інформація цієї статті вам буде нецікава. Ви можете спокійно переходити до наступного матеріалу.

Іншим роботодавцям про всяк випадок нагадаємо про ч. 5 ст. 24 Закону про оплату праці, яка дозволяє за особистою письмовою згодою працівника виплачувати заробітну плату через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов’язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.

Тож можливість виплати зарплати у безготівковій формі є. Але! Майте на увазі, що примусово (за наказом керівника) перевести всіх працівників на безготівкову виплату зарплати не можна. Для цього потрібна заява (згода) кожного працівника.

Варіант 2. Комбінований

Якщо хтось із ваших працівників хоче отримувати зарплату готівкою, мовляв — так надійніше, чи, може, ваше підприємство (установа) знаходиться у населеному пункті, в якому немає банків (банкоматів), то можна застосувати комбіновану форму виплати зарплати. Діюче законодавство цього не забороняє.

Для цього потрібно вмовити всіх працівників отримати зарплатні банківські картки. Але виплачувати зарплату ви можете таким чином: частину зарплати, як і раніше, виплачувати готівкою в касі, а частину — на картковий рахунок в банку. Наприклад:

— суму цілих гривень та суму копійок кратну до 10 копійок — готівкою;

— залишок (суму копійок, яка менша 10 копійок) — у безготівковій формі (на картковий рахунок в банку).

Таким чином ви і зарплату виплатите повністю, і ваші працівники «не постраждають».

Варіант 3. Готівковий

Бувають вкрай «тяжкі» випадки, коли ваш працівник принципово не хоче оформляти картковий рахунок в банку. Чи то через якісь забобони, чи не довіряє вам. Мовляв, зараз обіцяєте «золоті гори», а потім будете всю зарплату на картку кидати, а йому доведеться пів зарплати проїздити, щоб гроші зняти.

Але результат один — виплатити суму копійок у безготівковій формі ви не можете.

Не впадайте у відчай! Ми підкажемо, як вийти із такої ситуації.

Для цього ще раз переглянемо Закон про оплату праці. Там знаходимо ст. 23, в якій зазначено, що

заробітна плата працівників підприємств на території України виплачується у грошових знаках, що мають законний обіг на території України

Тобто роботодавець зобов’язаний виплатити заробітну плату у грошових одиницях, які перебувають у обігу.

Оскільки дрібні копійки з 1 жовтня 2019 року вилучаються з обігу (не є засобом платежу), то виплатити готівкою частину зарплати у сумі менше 10 копійок роботодавець не може, ні технічно, ні юридично.

А раз так, то, на наше переконання, якщо роботодавець виплатить тільки ту частину зарплати, яка кратна 10 копійкам, й залишиться залишок, який видати неможливо, то це не буде порушенням діючого законодавства. Вини роботодавця немає в тому, що він не може виплатити 5 копійок працівнику, який не погодився на безготівкову форму виплати зарплати.

Враховуючи те, що зарплата може бути нарахована у сумі, яка містить декілька копійок, роботодавець має «трансформувати» її у суму, яка відповідає грошовим знакам, що перебувають у обігу на території України.

Як це зробити?

На наш погляд, дрібні копійки потрібно залишити до кращих часів (на наступний місяць), а зарплату виплатити у сумі, кратній до 10 копійок (див. рисунок нижче).

img 1

Виплата зарплати у готівковій формі без дрібних копійок

«Копійчані» залишки невиплаченої зарплати (менше 10 копійок) роботодавець приплюсує до суми заробітної плати, яку треба буде виплатити у наступному місяці.

Застерігаємо вас!

Не «малюйте» у касових документах (відомостях на виплату готівки чи видаткових касових ордерах) суми із дрібними копійками, які ви не можете видати

Навіть якщо працівник розпишеться в тому, що він отримав «7 копійок», очевидно, що такий документ не відповідає реальній операції. А раз так, то його можна вважати підробленим, а це вже кримінал. Тому, щоб не накликати на себе гіршої біди, краще відмовитись від такого варіанта заповнення видаткових касових документів.

Чи можна округлити суму зарплати?

Варіант із заокругленням суми заробітної плати до найближчих 10 копійок у порядку, передбаченому постановою № 25 (див. вище), ми б теж не рекомендували застосовувати.

По-перше, там встановлені правила заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги). Про можливість застосування їх при виплаті зарплати там нічого не сказано.

По-друге, до суми заробітної плати, яка виплачується працівнику, «прив’язані» суми ПДФО, військового збору та ЄСВ. Якщо якийсь із цих платежів виявиться заниженим, то податківці можуть вас оштрафувати.

По-третє, округлення в меншу сторону приводить до того, що працівник втрачає на завжди суми від 1 до 4 копійок. А це може стати приводом для претензій дуже прискіпливого працівника.

Тому на сьогодні краще уникати округлення суми зарплати.

А на закінчення зазначимо, що вже сьогодні Нацбанк надав банкам право заокруглювати суми касових операцій.

висновки

  • Найпростіше вирішення проблеми дрібних монет — виплата зарплати у безготівковій формі.
  • Якщо працівник принципово не хоче оформляти картковий рахунок в банку, вихід один — скористатися механізмом перехідних копійок.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі