Теми статей
Обрати теми

Щорічна відпустка: давайте знайомитися

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Цього року відпускна пора розпочалася раніше, ніж звично. Причина — карантин, який так підступно зламав плани на літній відпочинок. Багато хто з працівників між відпусткою за свій рахунок і щорічною відпусткою обрав останню. Тож давайте розглянемо (а хто гуру відпускного законодавства — згадаємо) особливості надання щорічної відпустки.

Перш ніж заглибитися в бухгалтерські питання розрахунку оплати періоду щорічної відпустки, розберемося з відпускною «базою».

Маю право

Право на щорічну відпустку мають особи, які працюють в Україні та перебувають у трудових відносинах з роботодавцями — юридичними або фізичними особами (ст. 2 Закону про відпустки, ст. 74 КЗпП).

На період відпустки за працівником зберігаються його місце роботи (посада) і заробітна плата. Тож роботодавець за власною ініціативою не має права звільнити працівника в період його перебування у відпустці (ч. 3 ст. 40 КЗпП). Виняток — повна ліквідація підприємства. А ось на звільнення у відпустці за власним бажанням працівника чи за згодою сторін заборон немає.

Щорічні відпустки поділяють на основні та додаткові.

Щорічна основна відпустка надається всім працівникам в обов’язковому порядку і гарантована державою

А ось щорічну додаткову відпустку надають не всім. Якщо говорити про звичайні підприємства, то на таку відпустку мають право (ст. 7 та 8 Закону про відпустки):

— працівники, зайняті на роботах, пов’язаних з негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів за Списком № 1290-1 (далі — «шкідлива» відпустка);

— окремі категорії працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних умовах і умовах підвищеного ризику для здоров’я за Списком № 1290-2 (далі — «особлива» відпустка);

працівники з ненормованим робочим днем.

Розраховуємо дні

Мінімальна тривалість щорічної основної відпустки за відпрацьований робочий рік становить:

24 календарних дні — для звичайних працівників;

26 календарних днів — для працівників з інвалідністю III групи;

30 календарних днів — для працівників з інвалідністю I або II групи;

31 календарний день — для працівників, які не досягли 18 років.

При цьому тривалість відпрацьованого робочого року обчислюють з дня укладення трудового договору.

Тривалість щорічної додаткової:

— «шкідливої» відпустки — до 35 календарних днів. Максимальна тривалість для певних категорій працівників визначена Списком № 1290-1 (ср. ). Конкретну тривалість установлюють у колективному або трудовому договорі залежно від результатів атестації робочих місць за умовами праці та часом зайнятості працівників у таких умовах;

— «особливої» відпустки — до 35 календарних днів. Конкретну тривалість установлюють колективним або трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах;

— відпустки працівникам з ненормованим робочим днем — до 7 календарних. Конкретну тривалість також установлюють у колективному або трудовому договорі. Перелік професій, посад працівників, яким установлено ненормований робочий день, із зазначенням конкретної тривалості додаткової відпустки (від 1 до 7 днів включно), зазвичай затверджують як додаток до колективного договору.

Зверніть увагу: зазначені вище щорічні додаткові відпустки надають понад щорічну основну відпустку і тільки за однією підставою, обраною працівником (ст. 10 Закону про відпустки).

Виняток — категорії працівників, зазначені в Списках № 1290-1 і № 1290-2 відповідними позначками. Вони мають право на щорічні додаткові відпустки за кількома підставами одночасно.

Важливо! Зазначене обмеження не поширюється на щорічні додаткові відпустки, які надають відповідно до інших норм законодавства.

Розраховують тривалість щорічних відпусток у календарних днях незалежно від режимів і графіків роботи підприємства (ст. 5 Закону про відпустки). Тобто, наприклад,

робота на умовах неповного робочого часу (неповного робочого дня та/або неповного робочого тижня) не зменшує тривалості щорічних відпусток

Загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток за відпрацьований робочий рік не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, — 69 календарних днів (ч. 3 ст. 10 Закону про відпустки).

Увага! Це обмеження стосується виключно ситуації, коли в колективному або трудовому договорі тривалість щорічної відпустки працівника за один робочий рік передбачена більше ніж 59 (69) календарних днів.

У такому разі працівникові дійсно дозволено за такий рік відгуляти максимум 59 (69) календарних днів щорічної (основної та додаткових) відпустки. Інші дні, що перевищують цей ліміт, «згорають».

Якщо ви надаватимете працівникові невикористані щорічні основні відпустки за декілька робочих років, то тут жодних обмежень щодо максимуму немає.

Тож якщо ваш працівник, наприклад, три роки не був у щорічній відпустці і в нього накопичилося 72 к. дн. такої відпустки (24 к. дн. х 3 роки), то він дуже просто може їх відгуляти за раз. Головне — щоб роботодавець дав добро на такий тривалий відпочинок.

Проте не рекомендуємо вам накопичувати відпустки. Щорічні основну та додаткові відпустки бажано надавати з таким розрахунком, щоб працівники використали їх до закінчення робочого року.

Також заборонено ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом 2 років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до 18 років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові «шкідливі» та «особливі» відпустки (ч. 5 ст. 11 Закону про відпустки).

Важливо! При визначенні тривалості щорічної відпустки святкові та неробочі дні не враховують (ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки). Таким чином, на святкові та неробочі дні відпустка подовжується, але ці дні не оплачують. Нагадаємо, що в Україні нині 11 святкових та неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

А ось вихідні дні ввійдуть до загальної тривалості відпусток як будь-які інші календарні дні.

Приклад. Згідно з графіком відпусток працівнику буде надано щорічну основну відпустку з 08.04.2020 р. тривалістю 24 календарних дні.

У цьому випадку на період відпустки припадає 1 неробочий (19 квітня — Великдень) та 1 святковий (1 травня — День праці) дні. У зв’язку із цим тривалість відпустки працівника збільшується на ці дні.

Виходить, що:

— на квітень припадає 22 календарних дні відпустки (8 — 18, 20 — 30 квітня враховуємо при визначенні тривалості відпустки, 19 квітня (Великдень) — пропускаємо (не враховуємо));

— на травень — 2 календарних дні відпустки (1 травня (День праці) — не враховуємо, 2 та 3 травня включаємо до розрахунку).

Тобто працівник перебуватиме у відпустці з 8 квітня по 3 травня 2020 року включно. Проте оплачено при цьому буде не 26, а 24 дні щорічної відпустки: будуть нараховані відпускні за 22 календарних дні відпустки у квітні та відпускні за 2 дні відпустки у травні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі