№27

Податки та бухгалтерський облік, квітень, 2020/№ 27 Інші номери журналу ›
  • Відпустка за свій рахунок: все, що потрібно знати Карантин підкрався підступно. Підприємства зупиняються, працівники нехай тимчасово, але лишаються без роботи. Законодавці дозволили використовувати «карантинну» відпустку. Вона майже нічим не відрізняється від звичайної відпустки без збереження заробітної плати. Але, можливо, хтось із працівників вирішить узяти звичайну щорічну оплачувану відпустку. Втім, рано чи пізно карантин скінчиться, а усі ці питання не втратять актуальності. Тому цей номер ми вирішили присвятити відпусткам. Звичайним щорічним, а також без збереження заробітної плати. Окремо розглянемо особливості карантинної відпустки. Тож починаймо!
  • «Карантинна» відпустка за свій рахунок Запрошуємо вас до розмови про відпустку за свій рахунок на період карантину. Тема ця наразі суперактуальна. Тим більше, що на початку введення карантину більшість працівників все ж таки спробували «вигребти» залишки оплачуваної щорічної відпустки. Проте щорічні відпустки добігають кінця, а карантин не здається. Тож одним із варіантів виконання заклику #ЗалишайсяВдома може бути похід у відпустку без збереження зарплати на період карантину.
  • Щорічна відпустка: давайте знайомитися Цього року відпускна пора розпочалася раніше, ніж звично. Причина — карантин, який так підступно зламав плани на літній відпочинок. Багато хто з працівників між відпусткою за свій рахунок і щорічною відпусткою обрав останню. Тож давайте розглянемо (а хто гуру відпускного законодавства — згадаємо) особливості надання щорічної відпустки.
  • «Відпускний» стаж Перш ніж відправити працівника відпочивати, потрібно з’ясувати, чи дозволяє його стаж роботи на підприємстві скористатися правом на відпустку. «Відпускний» стаж, тобто стаж роботи, який надає право на щорічну відпустку, визначають відповідно до ст. 9 Закону про відпустки.
  • Новачок хоче у відпустку Щорічну основну відпустку повної тривалості надають працівникам за відпрацьований робочий рік. Обчислювати такий робочий рік починають з дня укладення трудового договору з працівником. А якщо працівник ще не відпрацював рік повністю, а обставини так складаються, що дуже потрібна щорічна відпустка? Вирішуємо задачку!
  • Відпускні документи? Будь ласка! Порядок надання відпусток працівникам на сьогодні, на наш погляд, надто формалізований. Просто й кроку не можна ступити без документів. А ще в них дуже полюбляють покопатися інспектори праці. Що шукають? Помилки, звісно. Тож не будемо радувати контролерів. Складемо відпускні документи належним чином.
  • Васю, SOS! або Відкликаємо працівника з відпустки Працівник, який пішов у щорічну відпустку, терміново знадобився на роботі. Чи можна відкликати його з відпустки? Якщо так, то як правильно оформити цю процедуру? Давайте розбиратися.
  • Оплата відпусток. Розбираємося в тонкощах Для бухгалтера вкрай важливо правильно розрахувати суму відпускних. Адже ця виплата належить до мінімальних гарантій в оплаті праці. Отже, якщо в майбутньому підприємство потрапить до плану перевірок із додержання законодавства про працю, є дуже велика ймовірність, що інспектори праці будуть «шерстити» цю ділянку оплати праці в пошуку помилок. Розібратися в тонкощах розрахунку відпускних — мета цієї статті.
  • Резерв відпусток: стислі рекомендації щодо створення Тепер, коли ви знаєте все про правила надання відпустки працівникам і її оплати, саме час згадати про створення резерву на виплату відпускних. Кому обов’язково/не обов’язково створювати відпускний резерв, як правильно це зробити і як показати нарахування резерву в обліку — давайте розбиратися.
  • Захворів у щорічній відпустці Приводом для написання цієї статті послужила ситуація, про яку повідав наш читач. Працівник захворів у щорічній відпустці. Як діяти роботодавцю та працівнику в такій ситуації? Чи з’їсть відпустка лікарняний? Чи може тут «згорить» відпустка? Розбираємося!
  • Зменшуємо коефіцієнт: обґрунтування На жаль, введення карантину вже призвело до зниження ділової активності. Отже, не виключено, що у деяких підприємств виникнуть фінансові труднощі. Тож доведеться економити. Якщо говорити про оплату періоду відпустки, то рекомендуємо звернути увагу на коефіцієнт коригування.
  • Коригування: спрощуємо собі життя Ми з вами вже говорили про те, що застосування коефіцієнта коригування при розрахунку суми відпускних — це хороша справа, з точки зору найманого працівника. Адже з коефіцієнтом сума відпускних буде більшою. Та багато хто з бухгалтерів побоюється його, бо вважає, що застосування коефіцієнта коригування забере багато часу при розрахунку відпускних. Та якщо на вашому підприємстві працівникам нараховується тільки основна зарплата виходячи з окладу (інших зарплатних складових немає), то з коефіцієнтом мороки не буде. Дивіться самі.
  • ЄСВ з мінзарплати та відпустка Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінзарплати, якщо у зв’язку з наданою відпусткою загальна сума зарплати за місяць виявилася меншою за «мінімалку»?
  • Виплатити за 3 дні: календарні чи робочі? Працівник йде у щорічну відпустку. В який строк підприємство повинно виплатити йому відпускні?
  • Ділимо на частини На підприємстві щорічна основна відпустка складає 24 календарні дні. Чи можна спочатку працівникові надати 10 календарних днів, а потім 14? Чи обов’язково неділима частина повинна надаватися першою?
  • Чим запам’ятався березень
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі