Теми статей
Обрати теми

«Відпускний» стаж

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Перш ніж відправити працівника відпочивати, потрібно з’ясувати, чи дозволяє його стаж роботи на підприємстві скористатися правом на відпустку. «Відпускний» стаж, тобто стаж роботи, який надає право на щорічну відпустку, визначають відповідно до ст. 9 Закону про відпустки.

За загальним правилом «відпускний» стаж обчислюють з першого дня прийняття працівника на роботу. Виняток — ситуація, коли працівник прийнятий на роботу в порядку переведення з іншого підприємства і при цьому не використав щорічні основну та додаткові відпустки та не отримав за них грошової компенсації. У цьому випадку до стажу роботи, що надає право на щорічні основну та додаткові відпустки на новому місці роботи, зараховують час, за який працівник не використав ці відпустки за попереднім місцем роботи.

Наведемо нижче в таблиці періоди, які входять до стажу роботи, що надає право на щорічну відпустку.

Стаж роботи, що надає право на щорічну відпустку

№ з/п

Періоди, що включають до «відпускного» стажу роботи, що надає…

…право на щорічну основну відпустку

1

Час фактичної роботи (у тому числі на умовах неповного робочого часу) протягом робочого року, за який надається відпустка

На цій підставі, наприклад, жінка, яка працює у відпустці для догляду за дитиною до 3 років на умовах неповного робочого часу, має право на щорічну відпустку.

2

Час, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та зарплата повністю або частково (у тому числі час оплаченого вимушеного прогулу, спричиненого незаконним звільненням або переведенням на іншу роботу)

На цій підставі до «відпускного» стажу роботи включають періоди звільнення від роботи у зв’язку з призовом (прийняттям) на військову службу (ст. 119 КЗпП).

3

Час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому виплачувалася допомога по державному соціальному страхуванню, за винятком відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років

На цій підставі до стажу роботи, що надає право на щорічну відпустку, включають періоди відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та тимчасової непрацездатності.

4

Час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада) і йому не виплачувалася заробітна плата в порядку, визначеному ст. 25 і 26 Закону про відпустки. Виняток — період відпустки без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею 6 (залежно від захворювання дитини 16, 18) років

Зверніть увагу: не включають до стажу роботи, що надає право на щорічну відпустку, час перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати, наданій понад кількість днів, передбачену ст. 25 і 26 Закону про відпустки.

5

Час навчання з відривом від виробництва тривалістю менше 10 місяців на денних відділеннях професійно-технічних навчальних закладів

6

Час навчання новим професіям (спеціальностям) осіб, звільнених у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, у тому числі у зв’язку з ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємства, скороченням чисельності або штату працівників

7

Інші періоди роботи, передбачені законодавством

...право на щорічну додаткову відпустку згідно зі ст. 7 і 8 Закону про відпустки

1

Час фактичної роботи із шкідливими, важкими умовами або з особливим характером праці, якщо працівник зайнятий у цих умовах не менше половини тривалості робочого дня, встановленої для працівників цього виробництва, цеху, професії або посади

До стажу роботи, що надає працівнику право на щорічну додаткову відпустку, не зараховують періоди:

— перебування на лікарняному, у навчальній відпустці, у відпустці без збереження заробітної плати, на курсах підвищення кваліфікації тощо (див. лист Мінпраці від 27.01.2011 р. № 14/13/116-11);

— звільнення від роботи у зв’язку з призовом на строкову військову службу під час мобілізації, на особливий період, або у зв’язку з військовою службою за контрактом (див. лист Мінсоцполітики від 29.01.2016 р. № 26/13/116-16).

2

Час щорічних основної та додаткових відпусток за роботу із шкідливими, важкими умовами та за особливий характер праці

3

Час роботи вагітних жінок, переведених на підставі медичного висновку на легшу роботу, на якій вони не зазнають впливу несприятливих виробничих факторів

Приклад 1. На підприємстві є працівник, який призваний на строкову військову службу. Підприємство зберігає за ним робоче місце і виплачує йому середній заробіток.

Період, протягом якого на підприємстві відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП зберігалися за працівником робоче місце та середній заробіток, включається до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку (див. п. 2 таблиці).

Отже, коли такий працівник підприємства повернеться на роботу, йому потрібно буде надати невикористані дні щорічної відпустки. При цьому зауважте, що строк давності, після якого працівник втрачав би право на щорічну відпустку, законодавством не передбачений.

А чи можна надати працівникові щорічну основну відпустку наперед за поточний і майбутній робочі роки? За поточний робочий рік роботодавець може надати працівникові щорічну відпустку в будь-який період, погоджений сторонами. Тут жодних проблем немає.

А ось із відпусткою за майбутній робочий рік не все так просто. Пам’ятайте: щорічну основну відпустку надають за відпрацьований робочий рік. При цьому за другий і наступні роки роботи відпустка повної тривалості може бути надана працівникові в будь-який час відповідного року, погоджений із роботодавцем.

Тобто щоб у працівника виникло право на відпустку за відповідний робочий рік, за цим роком повинен почати формуватися «відпускний» стаж.

Приклад 2. Працівник, який був прийнятий на роботу з 14.03.2016 р., звернувся до роботодавця з проханням надати йому з 06.04.2020 р. щорічні відпустки за два робочих роки з 14.03.2020 р. по 13.03.2021 р. і з 14.03.2021 р. по 13.03.2022 р. загальною тривалістю 48 к. дн. (24 к. дн. х х 2 роб. роки).

Роботодавець має право надати працівнику лише щорічну основну відпустку за робочий рік: 14.03.2020 р. — 13.03.2021 р. Що стосується відпустки за 14.03.2021 р. — 13.03.2022 р., то роботодавець повинен відмовити працівникові у її наданні. Адже право на таку відпустку виникне в працівника з 14.03.2021 р. за умови, що цей день увійде до «відпускного» стажу.

висновки

  • За загальним правилом «відпускний» стаж обчислюють з першого дня прийняття працівника на роботу.
  • Для того щоб у працівника виникло право на відпустку за відповідний робочий рік, за цим роком повинен почати формуватися «відпускний» стаж.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі