Теми статей
Обрати теми

Новачок хоче у відпустку

Калашникова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Щорічну основну відпустку повної тривалості надають працівникам за відпрацьований робочий рік. Обчислювати такий робочий рік починають з дня укладення трудового договору з працівником. А якщо працівник ще не відпрацював рік повністю, а обставини так складаються, що дуже потрібна щорічна відпустка? Вирішуємо задачку!

За загальним правилом право працівника на щорічну відпустку повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення 6 місяців безперервної роботи на цьому підприємстві. Проте в цього правила є винятки. Поговоримо про них нижче.

Привілейовані працівники

Частина 7 ст. 10 Закону про відпустки надає відпускні привілеї деяким категоріям новоприйнятих працівників. Ці щасливці можуть узяти повну щорічну відпустку хоч наступного дня після укладення трудового договору. Перерахуємо їх. Це:

1) жінки — перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї, а також жінки, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;

2) особи з інвалідністю;

3) особи віком до 18 років;

4) чоловіки, дружини яких перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами;

5) особи, звільнені після проходження строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу або альтернативної (невійськової) служби. Проте ця

привілея діє, якщо після звільнення із служби вони були прийняті на роботу протягом трьох місяців, не враховуючи часу переїзду до місця проживання

6) сумісники — одночасно з відпусткою за основним місцем роботи;

7) працівники, які успішно навчаються в навчальних закладах та бажають приєднати відпустку до часу складання іспитів, заліків, написання дипломних, курсових, лабораторних та інших робіт, передбачених навчальною програмою;

8) працівники, які не використали за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку і не одержали за неї грошової компенсації;

9) працівники, які мають путівку для санаторно-курортного (амбулаторно-курортного) лікування;

10) батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу;

11) працівники в інших випадках, передбачених законодавством, колективним або трудовим договором.

Крім того, працівникам, діти яких у віці до 18 років вступають до навчальних закладів, розташованих в іншій місцевості, за їхнім бажанням надається щорічна відпустка або її частина (не менш як 12 календарних днів) для супроводження дитини до місця розташування навчального закладу та у зворотному напрямі. За наявності двох або більше дітей зазначеного віку така відпустка надається окремо для супроводження кожної дитини.

Якщо з пільгами не пощастило

Припустимо, що працівник-новачок не належить до вищеперелічених пільгових категорій. На рідному підприємстві 6-місячний строк не відпрацьовано. Проте йому конче потрібно у щорічну основну відпустку.

Якщо роботодавець нічого не має проти, то новачок може відправитися у таку відпустку. У цьому випадку ч. 6 ст. 10 Закону про відпустки рекомендує розраховувати тривалість пропорційно часу, відпрацьованому працівником на цьому підприємстві.

Правильно визначити кількість належних працівнику днів щорічної основної відпустки вам допоможе алгоритм, наведений на рис.

img 1

Приклад. Працівник прийнятий на підприємство з 10.02.2020 р. У березні він подав заяву з проханням надати йому щорічну основну відпустку з 15.04.2020 р. На підприємстві тривалість щорічної основної відпустки, що надається працівникам за відпрацьований робочий рік, становить 24 календарних дні. До пільгових категорій, яким щорічна основна відпустка повної тривалості надається на їх вимогу до закінчення 6-місячного періоду роботи на підприємстві, працівник не належить.

Визначимо стаж роботи новачка, що дає право на щорічну відпустку. Для цього розрахуємо кількість календарних днів, які він фактично відпрацював (з 10.02.2020 р. по 14.04.2020 р. включно):

20 к. дн. у лютому + 31 к. дн. у березні + 14 к. дн. у квітні = 65 к. дн.

Отриману кількість календарних днів зменшимо на кількість святкових і неробочих днів, що припадають на цей період (1 день — 8 березня):

65 - 1 = 64 (к. дн.).

Розрахуємо кількість днів відпустки, яка припадає на кожен календарний день першого робочого року з 10.02.2020 р. по 09.02.2021 р. (див. крок 2 на рис. вище):

24 к. дн. : (366 к. дн. - 11 к. дн.) = 0,0676.

Кількість календарних днів відпустки, яка може бути надана працівнику згідно з ч. 6 с. 10 Закону про відпустки: 64 к. дн. х 0,0676 = 4 к. дн.

Таким чином, роботодавець може надати працівнику щорічну відпустку з 15 квітня 2020 року на 4 календарних дні.

А якщо працівникові не вистачить 4 дні? Чи може він попросити більшу тривалу відпустку, наприклад, всі 24 календарних дні? Та, головне, чи має право роботодавець її надати? На обидва запитання відповідь — так!

Якщо такий працівник хоче піти в щорічну відпустку повної тривалості до закінчення 6-місячного строку роботи, а роботодавець не проти, то нехай бажання працівника здійсниться! Адже в цьому випадку роботодавець дає працівникові навіть більше, ніж передбачає відпускне законодавство. Жодних порушень немає. Тільки позитивні емоції.

За другий і наступні роки роботи відпустка повної тривалості може бути надана працівникові в будь-який час відповідного року, погоджений з роботодавцем. Причому роботодавець повинен надати працівникові щорічну відпустку з таким розрахунком, щоб останній її використав, як правило, до закінчення робочого року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі