Теми статей
Обрати теми

Васю, SOS! або Відкликаємо працівника з відпустки

Калашникова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Працівник, який пішов у щорічну відпустку, терміново знадобився на роботі. Чи можна відкликати його з відпустки? Якщо так, то як правильно оформити цю процедуру? Давайте розбиратися.

Коли все можливо

Розпочнемо з того, що відкликати працівника можна тільки зі щорічної відпустки (основної та додаткової). З інших видів відпусток, у тому числі й відпустки за свій рахунок (див. «Відпустка за свій рахунок: все, що потрібно знати» цього номера), відкликати працівників заборонено (див. лист Мінсоцполітики від 17.10.2016 р. № 576/13/116-16).

Але навіть зі щорічною відпусткою не все так просто, як вважається на перший погляд. Переривати її можна тільки в строго визначених випадках (ч. 8 ст. 79 КЗпП, ч. 3 ст. 12 Закону про відпустки). Так, відкликати працівника зі щорічної відпустки можна лише для: відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства та в інших випадках, передбачених законодавством.

Зазначений перелік підстав для відкликання працівника з відпустки — вичерпний. Проте навіть при настанні обумовлених законом обставин викликати відпускника на роботу можна лише при виконанні трьох важливих умов. Розберемо їх.

Виконай, щоб відкликати

Працівника можна відкликати з відпустки, якщо виконані умови щодо...

…згоди. Працівник повинен надати письмову згоду на відкликання з відпустки. Якщо ж працівник відмовляєтеся перервати свій відпочинок, то таку відмову не можна вважати порушенням трудової дисципліни.

…тривалості. Основна безперервна частина відпустки повинна становити не менше 14 календарних днів. Але це не означає, що при настанні форс-мажорних обставин не можна відкликати працівника з відпустки, поки той не відгуляє 14 календарних днів. Можна відкликати й на другий день відпустки, а потім надати дні, що залишилися, так, щоб було дотримано цю умову.

Але якщо відпустка працівника становить 24 календарних дні, а він відгуляв 12, то доведеться зачекати ще 2 дні, щоб виконати умову за днями.

…невикористаних днів. Невикористану частина щорічної відпустки потрібно надати працівнику після закінчення дії причин, з яких він був відкликаний з відпустки, або за згодою сторін перенести на інший період. Намотайте собі на вус: ця частина щорічної відпустки має бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Документуємо

Зазвичай пакет документів складається з:

— доповідної записки на ім’я керівника підприємства. У доповідній записці наводять причини, з яких потрібно викликати відпускника;

— письмової згоди працівника;

— наказу про відкликання з відпустки. Уніфікованої форми такого документа немає, тому його складають у довільній формі (див. зразок наказу). Працівник вважається відкликаним з відпустки з дня виходу на роботу.

Важливо! Не забудьте інформацію про відкликання працівника з відпустки відобразити у розділі V «ВІДПУСТКИ» особової картки працівника. Задля цього:

— акуратно закреслюють однією рискою попередній запис про кількість днів і дату закінчення відпустки;

— нижче (чи поруч) у відповідних графах зазначають фактичну кількість наданих днів і дату закінчення відпустки;

— навпроти нової дати в графі «Підстава, наказ №» зазначають номер і дату наказу про відкликання з відпустки. Для наочності коригуючий запис про фактичну кількість днів використаної відпустки та день закінчення відпустки можна зробити іншим кольором, прийнятим у діловодстві (чорним, фіолетовим).

За потреби внесіть нові дати відпустки до графіка відпусток (наприклад, у графу «Примітки» за наявності).

img 1

Бажаю відкликатись

Не часто, але трапляється, що плани працівників у відпустці руйнуються. І ось уже сам працівник бажає повернутися на своє робоче місце, не відгулявши відпустку. Чи може працівник сам, з власної ініціативи, перервати свою відпустку? Це можна зробити, але за умови, якщо роботодавець не проти.

Бажання стати до роботи працівник повинен викласти у формі заяви. На її підставі керівник видасть відповідний наказ про переривання щорічної відпустки і допуск працівника до роботи, а також про перенесення частини відпустки, що залишилася невикористаною, на інший період.

Але знову-таки перервати відпустку можна тільки так, щоб її безперервна частина становила щонайменше 14 календарних днів.

Питання оплати

Труд працівника, відкликаного з відпустки, роботодавець оплачує з урахуванням тієї суми, яка була нарахована в оплату невикористаної частини відпустки (ч. 8 ст. 79 КЗпП). Тобто за час фактичної роботи підприємство повинне нарахувати працівнику заробітну плату і відсторнувати відпускні за невикористані дні відпустки.

Невикористану частину щорічної відпустки:

— або надають працівнику після закінчення дії причин, з яких він був відкликаний з відпустки;

— або переносять за згодою сторін на інший період.

А чи потрібно перераховувати середню зарплату при наданні згодом невикористаних днів щорічної відпустки? Відповідь на це запитання ви знайдете в «Захворів у щорічній відпустці» цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі