Теми статей
Обрати теми

Захворів у щорічній відпустці

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Приводом для написання цієї статті послужила ситуація, про яку повідав наш читач. Працівник захворів у щорічній відпустці. Як діяти роботодавцю та працівнику в такій ситуації? Чи з’їсть відпустка лікарняний? Чи може тут «згорить» відпустка? Розбираємося!

Що говорить закон?

За загальним правилом, якщо тимчасова непрацездатність працівника настала в період щорічної відпустки, то відпустка підлягає продовженню (або перенесенню на інший період) на кількість календарних днів, протягом яких працівник був непрацездатний. Виняток — ситуація, коли хворіла дитина або інший член сім’ї, за яким працівник здійснював догляд. У цьому випадку підстав для перенесення/продовження щорічної відпустки немає.

Та повернемося до ситуації, коли був непрацездатним безпосередньо сам працівник. З чого почати? З лікарняного листа. Він має бути оформлений за всіма правилами.

А ось причина непрацездатності не важлива. Тут не стоятиме на заваді навіть непрацездатність, обумовлена захворюванням або травмою, отриманою внаслідок алкогольного сп’яніння (лист Мінсоцполітики від 17.07.2017 р. № 1922/0/101-17/284).

Якщо з лікарняним все гаразд, то невикористану частину відпустки:

— надають відразу після закінчення хвороби або оформленої раніше відпустки. Тобто подовжена відпустка розпочинається з дня, коли працівник повинен був приступити до роботи (див. лист Мінсоцполітики від 21.03.2019 р. № 369/0/206-19), або;

— переносять на інший період.

Що робити з відпусткою — переносити її чи продовжувати, роботодавець і працівник погоджують між собою.

Документальне оформлення

Продовження відпустки. У разі такого варіанта працівник повинен подати роботодавцю заяву з проханням продовжити відпустку у зв’язку з хворобою, що збіглася з періодом відпустки. На підставі цієї заяви і листка непрацездатності роботодавець видасть наказ (розпорядження) про продовження відпустки.

Перенесення відпустки. У разі перенесення відпустки на інший період працівник також повинен подати на ім’я керівника підприємства заяву, але вже з проханням перенести не використану у зв’язку з хворобою частину відпустки.

У заяві він зазначає нову бажану дату та тривалість відпустки. Якщо роботодавець згоден, він видає наказ (розпорядження) про перенесення відпустки.

За потреби (за наявності відповідних граф або у графі «Примітки») зміну дати надання відпустки відображають у графіку відпусток.

А вже безпосередньо перед тим, як працівник візьме невикористану частину відпустки, керівник підприємства на підставі графіка відпусток видасть новий наказ (розпорядження) про надання відпустки.

Відпускні

Якщо день початку відпустки, на яку припала хвороба, та день початку продовженої/перенесеної відпустки припадають на один місяць, то відпускні, виплачені до початку відпустки, на яку припала хвороба, не перераховують. Адже розрахунковий період не зміниться.

Якщо день початку відпустки, на яку припала хвороба, та день початку продовженої/перенесеної відпустки припадають на різні місяці, то відпускні за дні перебування на лікарняному сторнують. Після видання наказу про надання невикористаної частини відпустки відпускні розраховують заново виходячи з нового розрахункового періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі