Теми статей
Обрати теми

Зменшуємо коефіцієнт: обґрунтування

Калашникова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
На жаль, введення карантину вже призвело до зниження ділової активності. Отже, не виключено, що у деяких підприємств виникнуть фінансові труднощі. Тож доведеться економити. Якщо говорити про оплату періоду відпустки, то рекомендуємо звернути увагу на коефіцієнт коригування.

У п. 10 Порядку № 100 зазначено: на госпрозрахункових підприємствах коригування виплат провадиться з урахуванням їх фінансових можливостей.

Контролери цю норму читають так: якщо у роботодавця відсутні фінансові можливості коригувати виплати у повному обсязі, то вони можуть зменшити коефіцієнт коригування. Для цього потрібно видати відповідний наказ, у якому вказати причини, що не дозволяють провести коригування в повному обсязі: зниження рентабельності, обсягу виробництва, недостатність обігових коштів тощо. Такий наказ погоджують з профкомом або іншим органом, уповноваженим на представництво трудовим колективом. Текст наказу може бути таким:

img 1

А ось не проводити коригування взагалі роботодавець, на думку Мінсоцполітики (див. лист від 27.10.2016 р. № 1491/13/8416), не має права.

Проте суди положення п. 10 Порядку № 100 читають інакше. Вони вважають, що на госпрозрахункових підприємствах застосування такого коефіцієнта ставиться в залежність від фінансової можливості підприємства (див., наприклад, правову позицію ВСУ у справі від 07.10.2015 р. № 6-573цс15 // reyestr.court.gov.ua/Review/52762217, постанову Верховного Суду від 20.12.2018 р. у справі № 757/57875/17-ц // reyestr.court.gov.ua/Review/78977923).

Але якщо ви не готові доводити справу до суду, застосовуйте коефіцієнт, але знижуйте його розмір з урахуванням фінможливостей підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі