Теми статей
Обрати теми

ЄСВ з мінзарплати та відпустка

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінзарплати, якщо у зв’язку з наданою відпусткою загальна сума зарплати за місяць виявилася меншою за «мінімалку»?

Якщо через надану основну відпустку або відпустку без збереження заробітної плати база нарахування ЄСВ за ставкою 22 %, визначена за основним працівником, виявилася нижчою за мінзарплату (далі — МЗП), потрібно розрахувати різницю між цими двома величинами (далі — ЄСВ-різниця) та донарахувати на неї ЄСВ.

Винятків із цього правила — три.

Перший — працівник був у трудових відносинах не весь звітний місяць (новоприйняті/звільнені працівники). У цьому випадку ЄСВ нараховуємо на фактичну базу нарахування єдиного внеску.

Другий — коли база нарахування ЄСВ дорівнює нулю (тобто надана працівникові відпустка за свій рахунок припала на всі робочі дні місяця і жодних нарахувань, які входять до бази стягнення ЄСВ, у такому місяці працівник не мав).

Якщо база нарахування ЄСВ дорівнює нулю, сплачувати ЄСВ з мінзарплати не потрібно!

У цьому випадку ЄСВ-різницю не визначаємо.

Третій — коли база нарахування ЄСВ менша від мінзарплати у зв’язку з тим, що працівнику надано відпустку без збереження зарплати на підставі п. 18 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки (ООС-відпустка за свій рахунок). Тут також з ЄСВ-різницею голову не морочимо.

Переходимо до ЄСВ-звітності.

У таблиці 5 Звіту з ЄСВ відображаємо початок/закінчення тільки однієї відпустки без збереження зарплати, а саме відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років. Іншим відпусткам за свій рахунок у таблиці 5 Звіту за формою № Д4 місця немає.

Таблиця 6 ЄСВшного Звіту. За загальним правилом інформацію про кількість днів наданої працівнику відпустки за свій рахунок відображаємо в графі 14 таблиці 6 Звіту за формою № Д4, навіть якщо відпустка «захопила» увесь місяць. Виняток із цього правила — відпустка без збереження заробітної плати для догляду за дитиною від 3 до 6 років, яка припала на весь місяць. Щодо працівниці (працівника), яка увесь місяць перебувала в такій відпустці, у таблиці 6 рядок без сумових показників, але з кількістю днів відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років, не формуємо.

Приклад. У березні 2020 року основні працівники підприємства перебували у відпустці за свій рахунок:

— Іваненко І. І. на підставі ст. 26 Закону про відпустки з 17 по 31 березня (15 к. дн.). Зарплата за фактично відпрацьовані дні березня — 2857,14 грн (ЄСВ — 628,57 грн);

— Ващенко С. О. на підставі п. 6 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки (працівник — пенсіонер за віком) з 2 по 31 березня (30 к. дн). У березні зарплата працівникові не нараховувалась.

Зарплата Іваненка І. І. за фактично відпрацьовані дні березня (2857,14 грн) нижча за МЗП (4723 грн). Тому розраховуємо ЄСВ-різницю (4723 - 2857,14 = 1865,86 (грн)) та донараховуємо на неї ЄСВ (1865,86 грн х 22 % : 100 % = 410,49 грн).

У таблиці 6 Звіту з ЄСВ на Іваненка І. І. формуємо два рядка: один — з кількістю днів у трудових відносинах (графа 15), кількістю днів без збереження зарплати (графа 14) сумами березневої зарплати (2857,14 грн, графи 17 і 18) та ЄСВ (628,57 грн, графа 21), другий рядок — з ЄСВ-різницею (1865,86 грн, графа 19) та ЄСВ (410,49 грн, графа 21).

Ващенко С. О. не відпрацював у березні 2020 року жодного дня у зв’язку з відпусткою без збереження заробітної плати. База нарахування, визначена за ним, дорівнює нулю. Отже, ЄСВ-різницю не визначаємо (немає бази — немає ЄСВ).

Проте у таблиці 6 Звіту з ЄСВ на Ващенка С. О. також формуємо рядок без сумових показників, але з кількістю днів у трудових відносинах (графа 15) та кількістю днів відпустки за свій рахунок (графа 14).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі