Теми статей
Обрати теми

Внески на картку неприбуткової організації

Нестеренко Максим, податковий експерт
Чи має право неприбуткова організація отримувати членські чи благодійні внески на банківську картку?

Згідно з п. 1.27 ст. 1 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346-III платіжна картка — електронний платіжний засіб у вигляді емітованої в установленому законодавством порядку пластикової чи іншого виду картки, що використовується для ініціювання переказу коштів з рахунку платника або з відповідного рахунку банку з метою оплати вартості товарів і послуг, перерахування коштів зі своїх рахунків на рахунки інших осіб, отримання коштів у готівковій формі в касах банків через банківські автомати, а також здійснення інших операцій, передбачених відповідним договором.

Тобто картка — це інструмент, який забезпечує платнику доступ до його рахунку.

Чи може неприбуткова організація отримувати внески від своїх членів чи благодійні внески на картку? Усе залежить від того, про яку картку ідеться.

Платіжні картки бувають двох типів:

1) особисті — надаються фізичним особам, які не здійснюють підприємницької діяльності, та їх довіреним особам;

2) корпоративні — надаються суб’єктам господарювання (юридичним особам або ФОП чи незалежним професіоналам).

Якщо внески надходять на корпоративну картку, це, по суті, нічим не відрізняється від надходжень на звичайний банківський рахунок. Неприбутківець просто відображає такі внески у Звіті про використання доходів:

— у рядку 1.7 (для членських внесків);

— у рядку 1.6.1 (для пожертвувань та благодійних внесків).

А от якщо внески надходять на особисту картку когось із засновників неприбуткової організації — ситуація інша. Звісно, коли член організації чи благодійник робить внески, він може зазначити призначення платежу як внесок неприбутковій організації. Але картковий рахунок, на який будуть надходити зазначені внески, у будь-якому випадку неприбутковій організації не належить.

Тому якщо отримані на особисту картку внески «осідають» на цій картці, вважатиметься, що ці внески не дійшли до адресата і могли бути привласнені держателем особистої картки.

Відтак внески, що отримані на особисту картку засновника, потрібно щонайменше перерахувати далі — на рахунок неприбуткової організації.

Однак тут є ще одне «але». Якщо кошти у вигляді внесків надходять на особисту картку засновника неприбуткової організації і про це довідаються податківці, то вони можуть розцінити їх як дохід фізичної особи — власника картки. Який саме? Імовірніше, будуть підтягувати під безповоротну фінансову допомогу (п.п. «ґ» п.п. 164.2.17 ПКУ) з відповідним оподаткуванням (ПДФО — 18 %, ВЗ — 1,5 %).

Тож не рекомендуємо отримувати внески неприбуткової організації на особисту картку засновника, аби власник картки не отримав проблем зі сплатою ПДФО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі