16.04.2020

Специфіка блокування розрахунків коригування

Коли говорять про блокування, зазвичай, розуміються створені перепони в реєстрації податкових накладних. Розрахунки коригування на другому плані. Мабуть, відіграють роль стереотипи: вважається, що правила реєстрації РК такі самі, як і ПН, та й РК часто сприймається як другорядний документ. Сміємо вас переконати, що це помилка. РК мають суттєву специфіку. Та й блокують їх анітрохи не менше, ніж ПН.

Відсікаючі критерії

Залежно від характеру ПН/РК і показників діяльності платника ПДВ, блокування можна взагалі уникнути. Як ви вже здогадалися, йдеться про п. 3 Порядку № 1165. У ньому передбачено 4 ознаки, при дотриманні яких ПН/РК узагалі не проходять моніторингу, а отже, і не блокуються. Ідеться про:

— ПН, які не видаються, і ПН на звільнені операції;

— критерії «500 тис. грн»;

— критерії «податкового навантаження»;

— врахованої Таблиці даних.

Детально ці ознаки ми розглядали в «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 17, с. 5.

Конструкція цієї норми не проста, можливо, через це хтось неправильно зрозуміє виняток у першому абзаці цього пункту. Так, у ньому зазначено, що ПН/РК перевіряються на відповідність цим 4 ознакам (за винятком РК на зменшення суми компенсації та РК на неплатника), і якщо ПН/РК відповідає їм, то реєстрація не зупиняється. Так ось, виняток, зроблений спеціально для цих РК, говорить про те, що вони якраз навпаки будуть моніторитися в будь-якому разі, незважаючи на відповідність зазначеним 4 ознакам. Тобто навіть якщо у вас достатнє податкове навантаження або ви відповідаєте ознаці «500 тис. грн», реєстрація зменшуючого РК або РК, складеного на неплатника, усе одно може бути зупинена.

Це чітко випливає з Критеріїв ризиковості операції, у пп. 5 і 6 яких прямо сказано про те, в яких випадках зупинятиметься реєстрація зменшуючого РК і РК, складеного на неплатника.

Іншими словами, зменшуючий РК і РК, складений на неплатника, завжди перебувають у групі ризику

Але це ще не вся специфіка. Давайте зазирнемо в першу ознаку. Не може зупинятися реєстрація:

1) ПН, яка не підлягає видачі одержувачеві (покупцеві);

2) ПН, яка складена на операцію, звільнену від оподаткування.

Як бачимо, йдеться тільки про ПН. Але погодьтеся, блокувати РК (так само як і ПН), які нікому не дають ПК, безглуздо, адже система СМКОР була задумана для того, щоб попередити передачу липового ПДВ іншому платникові. А тут жодного ПК немає. Можливо, тут просто забули згадати РК. Але факт залишається фактом: РК не зазначені. Але тут важливий інший фактор — можливості системи (не виключено, що на ПЗ такі РК просто не налаштовано).

Ризикові операції

У ризикових операціях є ціла низка критеріїв, характерних саме для РК. Це критерії пп. 4, 5, 6. Нагадаємо, за цими критеріями ПН/РК блокуються, якщо вони не потрапляють у відсікаючі критерії, а платник не є ризиковим та/або в нього немає позитивної історії. Саме після проходження всіх цих моніторингових жорен ПН/РК фільтруватиметься на предмет ризиковості операції.

Зміна номенклатури. Це п. 4 Критеріїв ризиковості операцій. Він передбачає блокування РК, який складений на платника і змінює номенклатуру постачання (для УКТ ЗЕД на рівні перших чотирьох цифр, для послуг — перших двох). Цілком логічна підстава саме для РК. Адже хтось може спершу скласти ПН на «правильну» номенклатуру, вона пройде реєстрацію, а потім замінити номенклатуру на «неправильну», таким чином обійшовши СМКОР. Завдяки цьому критерію такий маневр не пройде. До речі, згадка в цьому критерії про відсутність цих кодів у врахованій Таблиці зараз виглядає архаїзмом, адже тепер Таблиця взагалі позбавляє від моніторингу будь-які ПН/РК (з урахуванням відсікаючих критеріїв). Головне, щоб податківці її врахували, а ось це вже не так просто.

Розбіжність купівлі і продажу. Це п. 5 Критеріїв ризиковості операцій. Його вже охрестили «хітом сезону», оскільки податківці використовують його дуже активно. Він спрацьовує, якщо сума компенсації вартості товару/послуги в зменшуючому РК перевищує різницю між придбаннями і продажами. Для чого він задуманий? Скажімо, у платника немає достатнього залишку на віртуальному складі, щоб зареєструвати ПН (він відразу потрапляє під ризиковість операції з п. 1 Критеріїв ризиковості операцій). Він просить дружнього платника зареєструвати на нього ПН на цей товар, після цього віртуальні залишки збільшуються. Далі він без проблем реєструє потрібну ПН на реального покупця. Ну а потім повертає липове придбання дружньому «постачальникові» через виписування ним РК, який зареєструє наш «покупець». Схема не хитра, саме такий РК і ловить цей критерій.

Теоретично чудово, але на практиці виникає два запитання.

По-перше, технічний бік: як ми з’ясували, невідповідність купівлі і продажу визначається за показниками діяльності покупця. А подавати пояснення та копії документів на розблокування зменшуючого РК повинен постачальник. І які документи він може подати? У нього немає первинки покупця!

Схоже, цей ребус потрібно вирішувати постачальникові і покупцеві разом

По-друге, під цей критерій може потрапити цілком законний правочин, який ми вже описували в «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 17, с. 14. Нагадаємо: обсяги покупок і продажів розраховуються в абсолютних цифрах. І якщо покупець, який купив товар на суму 100 тис. грн, продав 80 % цього товару за 110 тис. грн, а решту 20 % вирішив повернути постачальникові, то він потрапить під цей критерій, РК буде заблоковано (різниця між придбанням (100 тис. грн) і продажем (110 тис. грн) дає від’ємне значення, яке, звісно, менше за 20 тис. грн, що повертаються).

РК на повернення. Це п. 6 Критеріїв ризиковості операцій. Узагалі це дуже дивний критерій. Суть його в такому: якщо зменшуючий РК на неплатника реєструється після закінчення 14 днів з моменту складання ПН, яка зареєстрована без порушення граничних строків, то такий РК потрапляє в ризикові.

Швидше за все, 14 днів узяті із законодавства про захист прав споживачів, враховуючи можливість повернення товару протягом цього строку кінцевими споживачами. Тут є ціла низка «але».

По-перше, неплатники — це не лише фізособи — кінцеві споживачі, які використовують свої покупки для особистих, некомерційних цілей.

По-друге, за певних обставин споживач має право вимагати переглянути ціну або розірвати договір протягом усього гарантійного строку (наприклад, у разі виявлення істотного недоліку), що явно більше 14 днів.

По-третє, незрозуміло чому закцентовано на реєстрації ПН без порушення строку, адже це і так очевидні речі — граничний строк реєстрації ПН завжди перевищує 14 днів, а якщо ПН не зареєстрована, то цей РК до неї взагалі не зареєструють (навіть без урахування всіх блокувальних премудрощів). І в цьому полягає наступна особливість, про яку скажемо нижче.

РК до заблокованої ПН

Давайте поглянемо на специфіку РК з іншого боку, з боку заблокованої ПН. Раз у раз читачі звертаються до нас із запитанням:

чи можна зареєструвати РК, якщо ПН заблокована?

Відповідь проста — податківці не зареєструють цей РК, поки не буде розблокована ПН. Більше того, якщо цей РК буде зареєстрований несвоєчасно (або взагалі не зареєстрований), то вони застосують штраф згідно з пп. 1201.1 або 1201.2 ПКУ. За збільшуючим (і зменшуючим, складеним не на платника) — у загальні строки, а за зменшуючим, складеним на платника, — протягом 15 календарних днів з моменту його отримання покупцем. Про ці ситуації ми попереджали в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 48, с. 31. Відтоді стосовно цього особливих зрушень не відбулося. Нагадаємо: тоді ми радили боротися зі штрафом або через відсутність вини (це логічно, принаймні, у випадку зі зменшуючим РК), або шляхом зсунення строку повернення чи іншої події, що спричинила складання РК. Іншими словами, якщо є можливість оформити поворотну подію після розблокування ПН, то це був би оптимальний варіант. А ось зволікати з відправленням зменшуючого РК одержувачеві ми б не радили, адже в постачальника буде викривлений реєстраційний ліміт (у періоді виписування РК може вискочити показник ΣПеревищ, утім, він вискочить і в тому випадку, якщо РК буде зареєстрований із запізненням).

Інша річ, що в період з 1 березня по 31 травня 2020 року можна сподіватися на мораторій на застосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК, установлений Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 533 (ср. ).

Нагадаємо: податківці роз’яснили, що штрафна амністія застосовується до штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК. Проте, щоб потрапити під неї, ПН/РК, за роз’ясненнями податківців, мають бути датовані періодом з 16.02.2020 р. по 15.05.2020 р. (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 29, с. 5). Утім, як застосувати цю амністію до зменшуючих РК, не зовсім зрозуміло (відштовхуватися, мабуть, потрібно від строку отримання цього РК, але тут потрібно чекати на роз’яснення податківців).

РК до заблокованої помилкової ПН

Ну й остання інформація — РК до заблокованої помилкової ПН. Суворо кажучи, тут РК узагалі складати не потрібно. Само собою, ця ПН у декларації не відображається. Проте іноді суди вимагають, щоб платник надав докази того, що він вживав заходи з «відкликання» цієї помилкової ПН. Один з варіантів, на який іноді йдуть платники, — складання зменшуючого РК. Зрозуміло, його ніхто не зареєструє. І звичайно, в декларації він теж не відображається. Проте по цьому шляху краще не йти (хтозна, на які фокуси здатна система).

Самі ж податківці говорять про інший варіант вирішити цю проблему — подати просто письмові пояснення про помилковий характер ПН, та й то як право, а не обов’язок.

висновки

  • Розрахунок коригування, на відміну від податкової накладної, має свою специфіку в плані застосування відсікаючих критеріїв блокування.
  • Зменшуючий РК і РК, складений на неплатника, можуть бути заблоковані.
  • Критерії ризиковості операції мають цілих три пункти, які стосуються саме блокування РК.
  • Поки не буде розблокована ПН, РК до неї не зареєструють. А це може призвести до застосування штрафу.