Теми статей
Обрати теми

Несвоєчасна реєстрація РК до заблокованої ПН штрафується

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Наше підприємство придбало товар. Проте реєстрацію ПН, яку на нас виписав постачальник, заблокували. Зараз нами було повернуто цей товар. Чи зможемо ми зареєструвати РК до цієї ПН, якщо вона так і не буде розблокована? Чи будуть до нас застосовані штрафи?

Чи буде штраф?

На жаль, зареєструвати РК ви зможете тільки після того, як ПН буде зареєстрована. До цього моменту система просто не пустить у ЄРПН РК, складений вашим постачальником на повернення товару. Про це йдеться в листі ДФСУ 12.03.2018 р. № 955/6/99-99-15-03-02-15/ІПК. Більше того, у ньому фіскали відповідають і на друге ваше запитання:

ст. 1201 ПКУ не передбачено винятків щодо застосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію в ЄРПН РК до ПН

Інакше кажучи, блокування ПН — не привід звільняти від штрафу за несвоєчасну реєстрацію РК. Суворо формально податківці праві, адже в нормі, що звільняє від застосування штрафу, йдеться тільки власне про заблоковану ПН, а не про РК до неї.

Проте застосування штрафу виглядає несправедливо, адже нереєстрація РК викликана цілком об’єктивними причинами, незалежними від платника податків. Причому може йтися і про продавця (якщо РК збільшуючий або нульовий), і про покупця (якщо РК зменшуючий).

Загалом для наших читачів ця каверзна ситуація — не новина (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2017, № 88, с. 33). Раніше ми попереджали про небезпеку застосування штрафів. Давайте проаналізуємо всі можливі варіанти, а ви оберете той, який вас більше влаштовує. Відразу попередимо — деякі варіанти передбачають обговорення з вашим контрагентом.

Варіанти виходу: доводимо відсутність провини

Зрозуміло, що порада — нехай ваш постачальник розблоковує якнайшвидше ПН — виглядає само собою зрозумілою, проте не завжди швидко здійснимою.

Інша справа, можна спробувати оспорити застосування штрафу, використовуючи принцип відсутності провини. Річ у тому, що згідно з ч. 2 ст. 218 ГКУ учасник господарських відносин відповідає за порушення правил ведення госпдіяльності, якщо не доведе, що він ужив усіх залежних від нього заходів для недопущення правопорушення.

Як це реалізувати? Припустимо, товар повернули і постачальник надіслав вам РК. На вас лежить обов’язок реєстрації РК. З вашого боку було б розумно:

по-перше, документально зафіксувати дату отримання РК;

по-друге, направити постачальникові вимогу зареєструвати ПН (як на неї відреагує постачальник — для вас не дуже важливо);

по-третє, навіть незважаючи на те, що ПН заблокована, відправити цей РК на реєстрацію й отримати відмову.

У такому разі можна говорити про відсутність провини покупця — ви зробили все, що могли, щоб не допустити настання негативних наслідків. Зрозуміло, відсутність провини вам доведеться доводити податківцям, не виключено, що в судовому порядку. Схожі прецеденти були (щоправда, тоді податківці ґрунтувалися на п. 109.1 ПКУ, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 48, с. 34).

Пересуваємо дату виписки РК

Є й примітивніший варіант. Як ви знаєте, РК потрібно виписувати за суворо визначеною датою (у вашому випадку за датою першої події — повернення коштів або товарів*; детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 40, с. 4).

* Утім, є й консультація (див. БЗ 101.04 Питання Як в податковому обліку з ПДВ продавця/покупця відображається операція з повернення покупцем частини товарів, кошти за які залишаються у продавця та зараховуються/не зараховуються в рахунок сплати за іншою постачанням товарів?

Відповідь. У разі якщо на дату повернення частини товарів торба сплати за них не зараховується в рахунок сплати іншого товару, а повертається покупцю, то розрахунок коригування складається на дату повернення коштів.), де зазначено, що якщо після постачання оплаченого товару відбувається його повернення і також підлягають поверненню грошові кошти, то продавець складає РК на дату повернення грошових коштів, орієнтуючись на дату завершальної події. При нагоді цю консультацію теж можна використовувати, пересуваючи дату складання РК.

Якщо є така можливість, то цю дату можна спробувати за погодженням з контрагентом пересунути. А якщо ця подія вже відбулася, то можна спробувати переоформити первинні документи на цю подію потрібною датою (коли ПН буде розблокована). Принаймні, якщо першою подією було повернення товарів. Якщо ж першою подією було повернення коштів, то можна уявити, що це була поворотна фіндопомога (такі хитрощі ми описували в «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 28, с. 23, щоправда, стосовно ПН). Мінус варіанта не лише в тому, що його потрібно погоджувати з постачальником, але й у тому, що доведеться «хімічити» з документами.

Постачальник зволікає з передачею РК покупцеві

Наступний варіант — тягнути з передачею РК до моменту розблокування ПН. Але він також не позбавлений недоліків.

Нагадаємо, що граничний строк для реєстрації зменшуючого РК, виписаного на платника ПДВ, з 01.01.2018 р., відлічується від дати отримання РК одержувачем і становить 15 календарних днів (абзац сімнадцятий п. 201.10 ПКУ). Якщо постачальник відправить РК не в момент його виписки (і відповідно, повернення товару), і тільки після того, як ПН буде розблокована і зареєстрована, вже ніщо не заважатиме зареєструвати цей РК у встановлений строк і без застосування штрафів до одержувача. Принаймні, якщо в цій ситуації податківці захочуть застосувати штраф до одержувача, то на його захисті стоятиме достатньо однозначна норма ПКУ (маємо на увазі новий граничний строк реєстрації РК, абзац сімнадцятий п. 201.10 ПКУ).

Але тут виникає проблема для постачальника: не виключено, що в нього вискочить показник ∑Перевищ. І пов’язаний він не з тим, що ПН у періоді виписки була відображати в ПЗ за декларацією, а через ЄРПН не пройшла (цей ∑Перевищ нівелюється після реєстрації ПН і перетвориться на ∑НаклВид).

Річ у тому, що система не завжди адекватно сприймає зменшуючі РК і підтягує їх не в ті періоди, в яких вони мають бути відображені в декларації. Імовірно, у разі коли порушуються старі строки реєстрації РК, система повинна його підтягнути до періоду реєстрації (детальніше про те, що система не налагоджена під нові строки реєстрації зменшуючих РК, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2018, № 45, с. 3). Але зі звернень читачів ми знаємо, що іноді РК підтягується в період виписки (тоді за такий період вискочить ∑Перевищ). Утім, те ж саме можливе й у разі, якщо РК переданий одержувачеві відразу, але зареєстрований з порушенням старого строку. Тобто це недолік відносний.

Заповнення декларації

Заблокована ПН не надає покупцеві права на ПК. Тому питання з його зменшенням на підставі РК відпадає саме собою — зменшувати нічого. А ось коли ПН буде зареєстрована, можете збільшити ПК і відразу ж його зменшити, причому реєстрація РК для зменшення ПК не важлива (п. 17 Порядку № 569).

Що стосується вашого контрагента (постачальника), то при постачанні товару він зобов’язаний був збільшити свої ПЗ (за датою першої події). І неважливо, що ПН була заблокована. А ось зменшити їх він зможе тільки після того, як ви зареєструєте РК (п.п. 192.1.1 ПКУ).

Зворотний продаж

Іноді податківці радять замість складання РК оформляти зворотний продаж. Це відбувається тоді, коли РК зареєструвати технічно неможливо (наприклад, якщо з дати виписки ПН минуло 1095 днів, система не зможе зареєструвати РК).

Так ось, у цьому випадку ми не рекомендуємо оформляти повернення як зворотний продаж. З попереднього розділу ви напевно зрозуміли чому. Зворотний продаж передбачає нарахування ПЗ на проданий (насправді повернений) товар. А оскільки первісна ПН заблокована, то ви, не отримавши ПК, будете зобов’язані відобразити ще одні ПЗ. Так само поведе себе й ліміт реєстрації — на вході він не буде збільшений, а на виході — зменшений.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі