№31

Податки та бухгалтерський облік, квітень, 2020/№ 31 Інші номери журналу ›
  • Шпаргалка для заповнення розрахунку коригування Нерозлучним супутником податкової накладної (ПН) є розрахунок коригування (РК). Проте, як показує практика, скласти РК до ПН — ціле мистецтво. Нагадаємо, що про заповнення ПН в усіх подробицях ми говорили в «Податки та бухгалтерський облік», 2020, № 25 і № 26. Тепер на черзі РК. Тому на продовження розпочатої розмови сьогодні наш тематичний номер повністю присвячений цьому непростому документу.
  • Приклади заповнення розрахунку коригування Приводи для складання РК можуть бути найрізноманітнішими: повернення товару, зміна кількості/ціни/номенклатури, заліки тощо. Розглянемо, як заповнювати РК у різних ситуаціях.
  • Дата складання розрахунку коригування Крім правильного заповнення всіх реквізитів, не менш важливо правильно визначити дату складання РК. Оскільки РК, складений неправильною датою, на жаль, втрачає для платників ПДВ силу документа. Тому про дату складання РК поговоримо детальніше.
  • Розрахунок коригування в ПДВ-декларації Порядок заповнення ПДВ-декларації чітко не прописаний, тому платникові доводиться стикатися з безліччю невідомих. У цій статті розглянемо основні моменти, пов’язані з відображенням розрахунку коригування (РК) у ПДВ-декларації.
  • Реєстрація розрахунку коригування Які особливості реєстрації РК у ЄРПН, граничні строки реєстрації РК, відповідальність за порушення цих строків — про це й не лише ітиметься в нашій статті. Отже, приступимо.
  • Специфіка блокування розрахунків коригування Коли говорять про блокування, зазвичай, розуміються створені перепони в реєстрації податкових накладних. Розрахунки коригування на другому плані. Мабуть, відіграють роль стереотипи: вважається, що правила реєстрації РК такі самі, як і ПН, та й РК часто сприймається як другорядний документ. Сміємо вас переконати, що це помилка. РК мають суттєву специфіку. Та й блокують їх анітрохи не менше, ніж ПН.
  • Виправлення помилок у податковій накладній Основним інструментом виправлення помилок у ПН, у тому числі помилок, не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, є розрахунок коригування (РК). Розглянемо з урахуванням позиції фіскалів деякі випадки виправлення помилок у ПН за допомогою РК.
  • Анулюємо помилкову податкову накладну Проблему анулювання помилкової ПН ми не раз обговорювали на сторінках нашого видання. Проте запитання все одно продовжуються. Тому в цій статті ми вирішили ще раз нагадати основний порядок дій у разі появи помилкової ПН і вплив виправлення такої помилки на регліміт продавця.
  • РК до безПДВшних постачань У цій статті розглянемо такі запитання. Чи потрібно складати РК до безПДВшних постачань? Якщо потрібно, то як їх відображати в ПДВ-декларації? Чи потрібно коригувати експортну ПН, якщо змінилася вартість експортованого товару?
  • Часткова оплата з прив’язкою до валюти. Складаємо ПН і РК Лист ДПСУ від 12.02.2020 р. № 559/6/99-00-07-03-02-06/ІПК
  • Розрахунок коригування не тією датою: що робити? Платник ПДВ на дату відвантаження товару склав ПН і зареєстрував її в ЄРПН. Пізніше товар повернули, до ПН був складений і зареєстрований у ЄРПН розрахунок коригування (РК), але помилково зазначили не ту дату. Як виправити таку помилку у двох ситуаціях: якщо (1) помилковий РК повністю обнулив ПН (наприклад, РК був складений на всю суму постачання) або (2) РК складений на часткове повернення (тобто ПН не обнулена)?
  • Покупець став неплатником. Чи можна зменшити ПЗ? Наше підприємство відвантажило товар покупцеві, який на момент отримання товару був платником ПДВ. Нами була складена і зареєстрована ПН у ЄРПН. Пізніше договір розірвали і покупець нам повернув товар повністю. Чи можемо ми зменшити ПЗ і як оформити РК?
  • РК до «дотаційної» ПН після виключення з Реєстру Чи можна скласти РК до податкової накладної, складеної сільгоспвиробником — одержувачем бюджетної дотації, після виключення його з Реєстру одержувачів бюджетної дотації?
  • Покупець змінив найменування: РК не потрібен За договором постачання 04.02.2020 р. ми отримали аванс від покупця. Цією ж датою склали ПН і 06.02.2020 р. зареєстрували її в ЄРПН. Покупець змінив свою назву 05.02.2020 р. Чи потрібно у зв’язку з цим складати РК?
  • Податкова накладна зі строком 1095 днів Ситуація така. До помилкової ПН був складений виправляючий розрахунок коригування (РК). У наступному періоді така помилкова ПН була включена до складу податкового кредиту (ПК). При цьому сама ПН складена більше 1095 днів тому, але з дати складання РК не пройшло 1095 днів. Чи можуть фіскали зняти ПК за такою ПН?
  • Перелік основних документів, які використовуються в тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі