Теми статей
Обрати теми

Покупець став неплатником. Чи можна зменшити ПЗ?

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Наше підприємство відвантажило товар покупцеві, який на момент отримання товару був платником ПДВ. Нами була складена і зареєстрована ПН у ЄРПН. Пізніше договір розірвали і покупець нам повернув товар повністю. Чи можемо ми зменшити ПЗ і як оформити РК?

На жаль, фіскали проти такого зменшення ПЗ постачальника (101.15 БЗ). Проте вважаємо, аргументи для відновлення справедливості знайти можна.

Спочатку озвучимо позицію фіскалів. Вони стверджують, оскільки після операції з постачання товарів покупець таких товарів утрачає статус платника ПДВ і, відповідно, втрачає право на коригування ПК, сформованого в період його реєстрації платником податку, то у продавця відсутні підстави для складання РК на такого покупця і немає права зменшити ПЗ. Тобто фіскали проводять чітку залежність зменшення ПЗ продавця від зменшення ПК покупцем. Якщо той не зменшує ПК, то жодного зменшення ПЗ продавцем не буде.

Потрібно зазначити, якщо після анулювання покупцем статусу ПДВ відбувається збільшення суми компенсації вартості поставлених товарів, то тут фіскали вимагають на суму такого збільшення складати нову ПН. І жодна залежність податківців не бентежить (101.16 БЗ). Тобто про зменшення ПЗ забудь, а ось збільшити ПЗ — зобов’язаний.

Вважаємо, що сміливці в цій ситуації можуть керуватися передусім не ст. 192 ПКУ, яка дозволяє здійснювати коригування ПДВ у разі зміни суми компенсації вартості товарів, а фактом відсутності об’єкта оподаткування ПДВ. Адже, оскільки договір розірвали, товар повернули в повному обсязі, то фактично правочин не відбувся. А отже, немає постачання і немає об’єкта оподаткування ПДВ. При цьому зменшити ПЗ сміливий платник податків, на наш погляд, може і на підставі бухгалтерської довідки. Адже зменшуючий РК повинен реєструвати в ЄРПН покупець, а оскільки він уже не платник ПДВ, то зробити це вже ніяк не зможе.

Тим не менш, враховуючи настрій фіскалів, готуйтеся зіткнутися з їх наполегливим протистоянням. Якщо сперечатися з ними не хочете, то доведеться змиритися із завищеними ПЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі