Теми статей
Обрати теми

Як зменшити податок на нерухомість за березень: поради їхні та наші

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Поціновувачі армійського гумору добре знають, що не варто стрімголов виконувати будь-який наказ, адже невдовзі надійде інший, який скасує попередній. Те ж саме сталося нещодавно зі звільненням від податку на нерухоме майно: спочатку його дали на два місяці, а потім один забрали*… Одним словом, у виграші залишилися ті, хто не поспішав уточнюватися, а розсудливо чекав, поки все проясниться. І ось цей час настав.

* Детальніше про це — у «Податки & бухоблік», 2020, № 28, с. 2.

Податківці в БЗ 106.07 нарешті роз’яснили, як заповнити розд. I «Розрахунок податкового зобов’язання» додатка 2 до уточнюючої декларації з податку на нерухомість:

— значення показників гр. 1 — 14, 21 — 23 перенести за даними декларації за 2020 рік;

— гр. 15, 19 та 20 зменшити на суму податкових зобов’язань пропорційну одному місяцю I кварталу 2020 року (березень 2020 року є третім місяцем I кварталу);

— гр. 16 — 18 не заповнювати

Роз’яснення доволі скупе, тож розшифруємо, що саме радять вони і як це бачимо ми.

Гр. 9 — 12 (кількість місяців). Вони: проставити у кожному з кварталів по 3 місяці, як і у звітній річній декларації. Ми: у гр. 9 зазначаємо 2, оскільки саме стільки місяців у І кварталі ваша нежитлова нерухомість була об’єктом оподаткування, у гр. 10 — 12 — проставляємо 3.

Гр. 15 (річна сума податку). Вони: замість розрахунку за формулою, наведеною у примітці 11 до додатка 2 (гр. 8 (площа) х к. 13 (ставка) х к. 14 (розмір мінзарплати)), зменшити цей показник на суму податку, що припадає на березень. Ми: пропонуємо скористатися наведеною формулою без змін, оскільки вона не містить застереження щодо кількості місяців перебування нерухомого майна у власності. Тобто навіть для об’єкта, придбаного посеред року, тут має стояти саме річна сума податку.

Гр. 19, 20 (відповідно сума податку до сплати і сума авансового внеску за І квартал). Вони: заповнювати, як і гр. 15 (див. вище). Ми: показники цих граф обчислюємо за відповідними формулами з приміток 15 і 16 до додатка 2, які враховують кількість місяців із гр. 9 — 12.

Гр. 16 — 18 (пільга). Вони: не заповнювати. Ми: згодні, але лише в тому разі, якщо у річній звітності ви не декларували якусь місцеву пільгу, надану органом місцевого самоврядування. Якщо ж така пільга з початку року була (як у нашому прикладі щодо гаражів — див. нижче), то зазначені графи заповнюємо. При цьому у гр. 18 наводимо суму пільги пропорційно кількості місяців перебування нерухомого майна у власності (читай — скільки місяців воно було об’єктом оподаткування) за формулою: гр. 15 : 12 х (сума гр. 9 — 12) х гр. 17 : 100.

Резюме: наш підхід методологічно зважений і забезпечує автоматичний розрахунок податку в уточнюючій декларації, натомість їхній вимагає ручних розрахунків. Та якщо ви не бажаєте сперечатися з фіскалами, ось вам приклад з «Податки & бухоблік», 2020, № 12, с. 2, як слід заповнити додаток 2 за їхніми рекомендаціями (див. рисунок).

img 1

завантажити файл

Фрагмент додатка 2 до уточнюючої декларації з податку на нерухоме майно

Приклад. Підприємство має у власності два нежитлових об’єкти — гараж площею 1000 кв. м та офісну будівлю площею 320 кв. м. Ставка податку — 1,0 та 0,7 % мінзарплати відповідно. Для гаражів міська рада встановила 25 % пільгу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі