Теми статей
Обрати теми

СЕА пального та спирту: КМУ оновив Порядок

Павленко Олексій, податковий експерт
Постанова КМУ від 22.07.2020 р. № 626

Висновок документа

Внесено зміни до Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту*

Зміни у Порядок, внесені постановою КМУ № 626, здебільшого пов’язані зі змінами до ПКУ, внесеними Законом від 19.12.2019 р. № 391. До речі, цей Закон почав діяти ще з 29.12.2019 р. Водночас унесені в Порядок зміни (діють з 24 липня) пов’язані не тільки з цим Законом.

Отже, зазначимо основні з них.

У зв’язку з Законом № 391. «Упорядковано» переведення всіх газів на один умовний код — 2711. Враховано зміни в п. 231.3 ПКУ: у Порядок додана норма, що у разі зміни власника пального або спирту етилового, що переміщується та/або зберігається у транспортному засобі, відбувається зміна розпорядника акцизного складу пересувного. У день зміни власника пального або спирту етилового складається акцизна накладна (АН). Враховано зміни в п. 232.3 ПКУ, що показник ∑АНаклОтр не змінюється на обсяги пального, що реалізується з різних джерел (з АЗС або з пересувних акцизних складів) у паливний бак транспортного засобу (пристрою, обладнання) або в тару.

Інші. У п. 37 Порядку до норми, де йдеться про обчислення суми акцизу, в межах якої платник має право на реєстрацію заявки на поповнення обсягів залишку пального (∑Зап), тепер зазначено, що загальна сума поповнення рахунку (∑Попрах) повинна зменшуватись, окрім загальної суми податку, що містилась у зареєстрованих заявках, з урахуванням коригувань (∑Ап), ще й на повернуті платнику суми акцизу, помилково сплачені ним на електронний рахунок. Така зміна може погіршити низці платників показник ∑Зап, адже всі ці показники рахуються — з 01.03.2016 р.!

Порядок доповнено новими пп. 46 — 51. Пунктом 46 визначено нормативні документи, якими потрібно керуватись для визначення обсягів пального у літрах, переведених до температури 15 °C. Саме в таких одиницях п.п. 230.1.3 та п. 232.1 ПКУ вимагають вести облік пального, у тому числі і в СЕАРП.

Винятком є відпуск пального в місцях роздрібної торгівля (через паливо- та/або оливороздавальні колонки), там фактично відпущені літри вважаються як літри, приведені до температури 15 °C**. І от Кабмін після більш ніж 4-річного існування пального акцизу і СЕАРП врешті-решт передбачив у Порядку (пп. 47 — 49) можливість і механізм відображення в СЕАРП різниць обсягу пального, яке відпускається(лося) через паливороздавальні колонки, між даними бухобліку та даними СЕАРП унаслідок коливання температур (у тому числі й за минулі роки роботи СЕАРП)!

Зокрема, якщо розмір відхилення за конкретним УКТ ЗЕД-кодом пального наприкінці календарного року не перевищує 1 % обсягу реалізації, а для газу — 3 %, то обсяг відхилення вважається обліковою різницею. І в такому разі платник має право скласти АН в одному примірнику та зареєструвати її в ЄРАН не рідше одного разу на календарний рік на підставі бухгалтерської довідки не пізніше 31 січня наступного року. На обсяги пального, що не перевищують розміру облікової різниці за 2016 — 2019 рр., надано право платникам одноразово за кожним роком скласти АН та зареєструвати її в ЄРАН не пізніше 31.01.2021 р.

Пунктами 50 і 51 Порядку визначено, як бути з відхиленнями (у зв’язку з приведенням обсягів до 15 °C) за митними деклараціями.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі