Теми статей
Обрати теми

Трудові перевірки Держпраці: знову зміни

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Постанова КМУ від 08.07.2020 р. № 617

Висновок документа

Урядовці спробували розмежувати заходи держконтролю з додержання законодавства про працю в залежності від питань, що контролюються

Коментованою постановою внесено зміни у Порядок № 823*. Що отримали?

* Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затверджений постановою КМУ від 21.08.2019 р. № 823.

Відтепер зафіксовано, що у питаннях виявлення неоформлених працівників Держпраці керуватиметься виключно Порядком № 823. Заходи такого контролю проводитимуться у формі інспекційних відвідувань. Перелік підстав для їх проведення підчищено. Покинули його підстави, що не пов’язані з неоформленими працівниками, як-то інформація Держстату про наявність заборгованості із зарплати та Пенсійного фонду про роботодавців, які нараховують зарплату менше мінімальної чи зовсім її не нараховують.

Проте розслаблятися не варто. Вся ця інформація продовжує надходити до Держпраці і може бути підставою для включення роботодавця до плану перевірок. Річ у тім, що весь інший «трудовий» контроль, окрім неоформлених трудових відносин, проводиться у спосіб і в порядку, що визначені Законом № 877**, та з урахуванням пп. 2 — 4 Порядку № 823. Тобто за правилами для планових і позапланових заходів.

** Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V.

Важливо! План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2020 рік затверджено наказом Держрегуляторної служби від 15.11.2019 р. № 196. Він не може бути змінений, крім випадків зміни найменування суб’єкта господарювання та виправлення технічних помилок.

Увага! Перевірки з додержання законодавства про працю до плану на 2020 рів не потрапили. Тож у 2020 році Держпраці може прийти, наприклад, з перевіркою додержання законодавства у сферах зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, охорони праці. А ось перевірок з додержання законодавства про працю у графіку планових перевірок на 2020 рік ви не знайдете.

Таким чином, у 2020 році можливі тільки позапланові заходи контролю за додержанням законодавства про працю. Перелік підстав для їх здійснення наведено у ч. 1 ст. 6 Закону № 877. Це може бути, наприклад:

— власне бажання роботодавця, щоб його перевірили ☺;

— перевірка виконання припису Держпраці;

— звернення фізичної особи про порушення, що спричинило шкоду її правам.

Позапланова перевірка в такому разі проводиться за погодженням з Мінекономрозвитку.

Зверніть увагу: до затвердження останнім форм службового посвідчення та картки обліку даних інспектора праці застосовуються форми, затверджені Мінсоцполітики.

Окремо зупинимось на інспекторах праці виконавчих органів рад. Вони контролюють питання своєчасної та у повному обсязі оплати праці, дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, оформлення трудових відносин. Причому такий контроль здійснюють у формі інспекційних відвідувань.

Проте, вважаємо, що при цьому «трудовий» контроль із зазначених питань повинен здійснюватися за правилами Закону № 877, встановленими для позапланових перевірок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі