Теми статей
Обрати теми

Податковий борг із ПДВ

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Податковий борг із ПДВ виникає тоді, коли в інтегрованій картці платника (ІКП) з’являється недоїмка з ПДВ. Загалом, якщо вам просто не вистачає грошей для сплати поточних зобов’язань за ПДВ-декларацією, але в ІКП у вас є переплата — це ще не факт утворення податкового боргу. Наша стаття присвячена особливостям погашення податкового боргу з ПДВ і його впливу на адміністрування ПДВ.

Загальний порядок сплати

Джерелом самостійної сплати грошових зобов’язань і податкового боргу (ПБ) з ПДВ є суми коштів, які обліковуються в СЕА. З поточних рахунків платника, відкритих у банках, сплачуються тільки штрафи, пені, а також податкові зобов’язання (ПЗ) і ПБ, що виникли до 1 липня 2015 року (п. 25 Порядку № 569). Отже, якщо йдеться про борг, який виник після 1 липня 2015 року, розрахунки повинні проводитися виключно через електронний ПДВ-рахунок.

Платник не несе відповідальності за несвоєчасне перерахування/неперерахування коштів із ПДВ-рахунку до бюджету. Його справа — забезпечити наявність достатньої суми коштів на своєму ПДВ-рахунку з метою своєчасного і повного розрахунку з бюджетом. Податківці за результатами декларацій направляють Реєстри до Казначейства (п. 200.2 ПКУ), на підставі яких з електронного ПДВ-рахунку суми ПЗ потрапляють до бюджету (п. 2001.6 ПКУ, п. 20 Порядку № 569).

Сплатили з поточного рахунку

Якщо коштів на електронному ПДВ-рахунку не вистачає, то (п. 22 Порядку № 569):

1) платник податків поповнює електронний рахунок із власного поточного рахунку;

2) Казначейство перераховує кошти в межах їх залишку на такому рахунку. А узгоджені ПЗ, не сплачені до бюджету, враховується Казначейством до виконання в повному обсязі шляхом перерахування до бюджету коштів, що надходять на електронний рахунок.

У результаті: у разі несплати за поточними ПЗ згідно з поданими до Казначейства Реєстрами (незалежно від ситуації на ІКП) усі кошти, що надходять на електронний ПДВ-рахунок, списуватимуться в рахунок такого зобов’язання до його повного погашення. Тому якщо випадково зарахувати кошти до бюджету з поточного рахунку, виходить таке.

ПБ не буде (адже недоїмки за ІКП немає — зобов’язання сплачено), немає підстав для нарахування штрафів і пені. Водночас зобов’язання за Реєстрами, переданими до Казначейства, залишаються не сплаченими. Як наслідок, усі кошти, що надходять на ПДВ-рахунок, тут же списуватимуться в рахунок сплати податку, що призведе до появи в платника переплати за ІКП. ПДВ-рахунок при цьому, можливо, доведеться поповнювати для сплати поточних ПЗ. Загалом, погашення ПБ в обхід електронного ПДВ-рахунку призведе до того, що суми такого ПБ:

— по-перше, не потраплять до суми поповнення електронного ПДВ-рахунку, що передбачено п. 2001.3 ПКУ. Це позбавить підприємство регліміту в розмірі такої суми;

— по-друге, не зменшать залишок заборгованості, який враховується в системі СЕА (п. 22 Порядку № 569). Це призведе до повторного списання коштів до бюджету.

«Другий» регліміт не діє

Завдяки п. 2001.9 ПКУ за рахунок показника ∑Перевищ платник податків має право зареєструвати податкові накладні (ПН). Стосується це тільки ПН за ті звітні періоди, в яких утворилася сума перевищення задекларованого ПЗ над зареєстрованими ПН/РК у ЄРПН. (101.17 БЗ). Причому жодних дій від платника для цього не потрібно. ПН повинна зареєструватися за рахунок ∑Перевищ автоматично. Але за умови, що:

1) ПН була показана в таблиці 1.1 додатка Д5 того звітного періоду, в якому відображені ПЗ за такою ПН. Якщо це не так, то проблема вирішується шляхом подання уточнюючого розрахунку і додатка Д5 до тієї ПДВ-декларації. Причому в додатку Д5 заповнюємо тільки таблицю 1.1;

2) сума ПДВ у ПН повинна вписатися у «другий» ліміт, який розраховується так:

∑Перевищ - ∑ПЗ до сплати за деклараціями/УР за періоди починаючи з 1 липня 2015 року + ∑ПопРах

Причому показник ∑ПЗ включає як ПЗ, сплачені платником, так і ПЗ, які не були ним сплачені. По суті, «другий» регліміт зменшується на суму ПБ. У результаті обсяг «другого» регліміту не дозволить зареєструвати ПН. Сенс цієї норми якраз у тому, що ∑Перевищ має бути забезпечена «реальним» лімітом. Якщо є ПБ, то сума перевищення, яке виникло, не сплачена, тому норма п. 2001.9 ПКУ запросто може не спрацювати. Стисло кажучи, від ПБ краще швидше позбавлятися.

ПБ за рахунок застави

З 23.05.2020 р. передбачено процедуру погашення ПБ з ПДВ, що виник після 01.07.2015 р., через процедуру, прописану ст. 95 ПКУ. Так, якщо податківці застосують норму про примусовий продаж майна, що перебуває в податковій заставі, гроші, виручені в результаті такого продажу, будуть направлені податківцями в рахунок погашення ПБ з ПДВ шляхом їх унесення на електронний ПДВ-рахунок (абз. «г1» п. 2001.4 ПКУ).

Крім того, без звернення до суду, а лише за рішенням керівника контролюючого органу здійснюється стягнення коштів за рахунок готівки, що належить платникові, та/або коштів з рахунків такого платника в банках, якщо ПБ виник у результаті несплати грошового зобов’язання та/або пені, визначених платником у ПДВ-декларації або уточнюючому розрахунку. Але за умови, якщо (абз. 2 п. 95.5 ПКУ):

— такий ПБ перевищує 5 млн грн;

— ПБ не сплачується протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку його сплати;

— відсутні зобов’язання держави з повернення такому платникові помилково та/або надміру сплачених ним грошових зобов’язань.

На суму погашеного таким шляхом ПБ платникові збільшують показник ∑ПопРах (абз. «а» 2001.3 ПКУ). Такий механізм погашення ПБ призводить до збільшення регліміту.

ПБ за рахунок ВЗ

Суму від’ємного значення (ВЗ) з ПДВ можна направити у рахунок погашення ПБ, що виник за попередні звітні періоди і враховувався в ІКП станом на перше число місяця, в якому було подано таку деку (п. 2001.4 ПКУ, 101.29 БЗ). Для цього зазначаємо необхідну суму ВЗ у ряд. 20.1 ПДВ-декларації за поточний звітний період, у якому декларується «мінус» (заповнено ряд. 19). Причому в цьому рядку можна також врахувати суми штрафів і пені, які зазначені в ІКП (пп. 14.1.39, 14.1.175 ПКУ).

Важливо: сума ряд. 20.1 ПДВ-декларації не повинна перевищувати суму регліміту (∑Накл) на момент отримання контролерами декларації з ПДВ. Показник ∑Накл визначають за формулою із п. 2001.3 ПКУ, а його значення вказують у «довідковому віконці» ряд. 19.1 декларації.

Сума, зазначена в ряд. 20.1 ПДВ-декларації, буде зарахована в рахунок ПБ в ІКП граничним строком подання такої декларації. Ця сума може використовуватися виключно для погашення ПБ з ПДВ у такому порядку: у першу чергу — у рахунок ПЗ; у наступну чергу — у рахунок погашення штрафів; в останню чергу — у рахунок пені відповідно до черговості їх виникнення (див. 101.24 БЗ). Одночасно така сума визнається відшкодованою і зменшує регліміт (показник (∑Накл) (див. 101.17 БЗ). Відбудеться це за рахунок показника ∑Відшкод.

Загалом недолік способу погашення ПБ за рахунок ВЗ — це безповоротна втрата суми регліміту. Але якщо в платника немає грошей на погашення ПБ, то цей спосіб цілком може бути прийнятним.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі