№63

Податки & бухоблік, серпень, 2020/№ 63 Інші номери журналу ›
  • Податковий борг: що, коли та як? Чому ми вирішили присвятити тематичний номер податковому боргу? Здавалося б, про нього вже сказано багато, все й так зрозуміло. Але повірте, тема дуже глибока й викликає безліч запитань: від бухобліку до юридичних тонкощів. Загалом, є ще про що поговорити. Тож без зайвих передмов почнемо занурюватися. Спершу поговоримо про те, що ж таке податковий борг та з якого моменту він виникає.
  • Прострочили сплату податку. Штрафи З поняттям податкового обов’язку і фіскальними наслідками його виникнення ви вже ознайомилися. Тут же конкретизуємо розмір відповідальності платника за наявності податкового боргу, спровокованого простроченням сплати податків (зборів), і підстави для його застосування.
  • Розстрочення (відстрочення) податкового боргу Податковий борг може виникнути у будь-якого суб’єкта господарювання. Для цього достатнього просто несвоєчасно або не в повному обсязі внести платежі до бюджету. Водночас інколи суб’єкту господарювання, щоб погасити такий борг, потрібен деякий час. За час, коли за ним буде рахуватися податковий борг, до платника не будуть застосовуватися заходи з погашення (стягнення) такого боргу, штрафи і пеня. Тому щоб уникнути таких заходів і хоч якось розпланувати свої фінансові надходження, платник податків має право спробувати отримати розстрочення або відстрочення зі сплати податкового боргу. Про те, як це зробити, читайте далі.
  • Стягнення коштів і примусова реалізація майна Багатьох податкових боржників хвилює питання: а чи можуть фіскали самі вилучити майно і гроші в рахунок боргу? Так, на жаль, можуть. Але для цього є спеціальна процедура. Як усе відбувається? Як потім відобразити ці втрати в податковому та бухобліку? Давайте розбиратися разом.
  • Застава та арешт через податковий борг Для того щоб погасити податковий борг, законодавець дає податківцям різні інструменти. Так, окрім штрафу і пені, в рукаві у них є ще два козирі: податкова застава, а також арешт майна та коштів. Пропонуємо розібратися з тим, як податківці використовують ці «карти»...
  • Як фіскали прощають... податковий борг? Думаєте, що стягнення податкового боргу може тривати вічно? А ось і ні! У певних випадках податківці можуть простити борг, списавши його. Звісно, для цього мають бути певні умови. Про те, як відбувається списання податкового боргу, читайте в цій статті.
  • Наслідки виникнення боргу з ЄСВ Трапляється, що суб’єкт господарювання з якихось причин пропускає строк сплати ЄСВ. Звісно, що в такій ситуації виникає запитання: а що за це буде? Наскільки схудне гаманець роботодавця / посадової особи, коли таке неподобство виявлять контролери? Розбираємося.
  • Податковий борг на єдиному податку Як ви розумієте, податковий борг — це доволі неприємна річ для платника податків, а для єдиноподатника поготів. Адже за певних умов така нерозторопність суб’єкта господарювання може вилитися йому втратою статусу спрощенця і чималими сумами донарахувань. Про це наша стаття.
  • Податковий борг із ПДВ Податковий борг із ПДВ виникає тоді, коли в інтегрованій картці платника (ІКП) з’являється недоїмка з ПДВ. Загалом, якщо вам просто не вистачає грошей для сплати поточних зобов’язань за ПДВ-декларацією, але в ІКП у вас є переплата — це ще не факт утворення податкового боргу. Наша стаття присвячена особливостям погашення податкового боргу з ПДВ і його впливу на адміністрування ПДВ.
  • Податковий борг і ФОП — «пліч-о-пліч» Анулювання державної реєстрації підприємця не рятує останнього від сплати податкового боргу. Борги віддавати йому в будь-якому разі доведеться. Був час, коли ліквідації підприємництва передувала довга процедура: проходження всіляких перевірок, погашення боргів та зобов’язань тощо. Але це вже далеко в минулому. Зараз припинити підприємницьку діяльність можна, по суті, «в один клік». А ось податкові борги тягнутимуться за підприємцем до повного їх погашення. Про це наша стаття.
  • Списуємо ЄСВ сплячому ФОП Нещодавно Законом № 592 було надано право сплячим ФОП-загальносистемникам, тобто тим, які не отримували дохід, але мусили сплачувати ЄСВ за себе в мінімальному розмірі, списати суму недоїмки з ЄСВ, а також суми штрафів та пені, нараховані на ці суми недоїмки. Сьогодні поговоримо, яким конкретно ФОП дано таке право та як це зробити.
  • Для боржників кордон на замку? Податковий борг тягне за собою не лише грошові втрати. На жаль, ФОП або посадові особи юрособи-боржника (директор, головбух) можуть отримати ще й заборону на виїзд з України. Про те, коли та як це відбувається, читайте далі.
  • Послідовність сплати зобов’язань Якщо сплату поточного податку контролери перенаправили в рахунок погашення податкового боргу, чи можуть застосувати до платника штраф за несвоєчасну сплату?
  • Перелік основних документів
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі