Теми статей
Обрати теми

Податковий борг і ФОП — «пліч-о-пліч»

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Анулювання державної реєстрації підприємця не рятує останнього від сплати податкового боргу. Борги віддавати йому в будь-якому разі доведеться. Був час, коли ліквідації підприємництва передувала довга процедура: проходження всіляких перевірок, погашення боргів та зобов’язань тощо. Але це вже далеко в минулому. Зараз припинити підприємницьку діяльність можна, по суті, «в один клік». А ось податкові борги тягнутимуться за підприємцем до повного їх погашення. Про це наша стаття.

Підставою для зняття платника податків з обліку в податкових органах є відомості про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності (п.п. 67.1.1 ПКУ, ч. 1 п. 11.18 Порядку № 1588). При цьому підприємцеві жодних заяв до ДПС для цього подавати не потрібно. Усі необхідні відомості до ДПС передає держреєстратор.

Процедура припинення підприємницької діяльності є підставою для проведення контролерами документальної позапланової перевірки (п.п. 78.1.7 ПКУ). Призначити і провести перевірку фізособи — платника вони можуть у межах строків давності на підставі, зокрема, відомостей, отриманих від органу держреєстрації, про припинення підприємництва. При цьому строк, протягом якого приймається рішення про призначення перевірки підприємця, ПКУ не визначений (130.03 БЗ).

Зауважимо: наявність податкового боргу (ПБ) і відсутність перевірки податкових органів не є перешкодами для припинення підприємництва. Проте колишній підприємець продовжує обліковуватися в контролюючих органах як фізособа — платник податків, який отримував доходи від провадження підприємницької діяльності.

Тобто припинення підприємництва не знімає з нього обов’язків щодо погашення грошових зобов’язань, які виникли при здійсненні такої діяльності, як і відповідальності за їх невиконання (п.п. 65.10.4 ПКУ, ч. 4 п. 11.18 Порядку № 1588).

Така фізособа повинна забезпечити остаточні розрахунки з податків у встановлені строки і подати відповідному контролюючому органу податкову декларацію.

Про те, яка процедура зняття з обліку в податкових органах колишнього ФОПа в разі наявності ПБ, контролери скромно умовчують і відправляють за ІПК (див. 116.07 БЗ). Але вважаємо, що фізособу з обліку знімуть тільки після повного погашення або списання податкового боргу.

Загалом, виходить так, що грошові зобов’язання і ПБ, які виникли у фізособи в межах її підприємницької діяльності, належать безпосередньо до такої конкретної фізособи. Тож колишньому підприємцеві вже в статусі звичайної фізособи все одно доведеться відповісти за всіма своїми зобов’язаннями, у тому числі й податковими боргами. Погашення таких грошових зобов’язань та/або ПБ в такому разі здійснюється за рахунок майна зазначеної особи.

Що стосується грошових зобов’язань та/або ПБ, які після ліквідації платника податків, не пов’язаної з банкрутством, залишилися непогашеними у зв’язку з недостатністю майна, то вони щодо ФОП вважаються безнадійним боргом і підлягають списанню за рішенням органу податкової служби у разі смерті фізособи, оголошення ії судом померлою, визнання судом безвісно відсутньою або недієздатною. Крім випадків, коли з’являються особи, які вступають у права спадщини*, незалежно від часу набуття таких прав (п. 2 постанови № 1231, 128.08 БЗ).

* lv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/394864.html

Водночас якщо податківці протягом строку давності не вживуть заходів зі стягнення ПБ, то така сума боргу визнається безнадійною і підлягає списанню (п.п. 101.2.3 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі