Теми статей
Обрати теми

Оновлення коду УКТ ЗЕД і податкова накладна

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами вебпорталу ОВПП ДПСУ

Висновок документа

У ПН на постачання товару, придбаного або ввезеного з-за кордону до 02.07.2020 р. (включно), слід зазначати код УКТ ЗЕД, що був наведений у митній декларації або у ПН, отриманій від постачальника

Про те, що з 03.07.2020 р. Україна почала жити за новою версією УКТ ЗЕД, ви вже знаєте («Податки & бухоблік», 2020, № 56, с. 22).

Таке оновлення викликало чимало проблем при заповненні гр. 3.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД) ПН при постачанні після 03.08.2020 р. залишків імпортних товарів, ввезених до початку дії нової версії УКТ ЗЕД. Який код УКТ ЗЕД ставити у такій ПН: за новою чи старою версією?

Фіскали одразу не зметикували і відповіді на те, які коди УКТ ЗЕД ставити по перехідних залишках, не дали. І тим самим підштовхнули всіх до самодіяльності.

А насправді усе виявилося набагато простіше. Хоча про це тільки через місяць після початку дії нової версії УКТ ЗЕД розповів ОВПП ДПС на своєму вебсайті (officevp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/428592.html). Це лише новина, а не офіційне роз’яснення. Чи реально буде все так, як кажуть фіскали, покаже тільки час. Тому якщо ви зробили по-своєму і вашу ПН не заблокували, то хвилюватися уже не потрібно.

Так-от, фіскали натякають, що код УКТ ЗЕД по придбаних або ввезених з-за кордону до 02.07.2020 р. (включно) товарах після зміни версії УКТ ЗЕД не змінюється. Отже, при постачанні таких товарів з 03.07.2020 р. слід зазначати у ПН старий код, що був у вхідних документах. Такий висновок не дивний. СЕА ПДВ була розроблена також із метою контролю за рухом усіх товарів, у тому числі імпортних, по Україні. Тому коли в СЕА ПДВ товару було присвоєно код УКТ ЗЕД, то він, за ідеєю, з ним має жити до скону. Хоча якщо вчитатися у це роз’яснення фіскалів, то там не все так гладко.

Зокрема, фіскали рекомендують заповнювати ПН щодо залишків перехідних товарів так:

1) у разі постачання товару, придбаного або ввезеного з-за кордону до 02.07.2020 р. (включно), вказати код товару згідно з УКТ ЗЕД (версії 2012 року), що був зазначений у митній декларації при ввезенні або у ПН, отриманій від постачальника при придбанні товару;

2) у разі постачання товару, придбаного або ввезеного починаючи з 03.07.2020 р., зазначати новий код УКТ ЗЕД (версії 2017 року). От тут є один нюанс. Із формулювань випливає, що коли хтось продав вам після 03.07.2020 р. товар, ввезений до цієї дати (у ПН код УКТ ЗЕД старий), то ви його вже продавати повинні з новим кодом. Чи це саме так, чи, можливо, фіскали лише допустили описку до появи офіційних роз’яснень, сказати важко;

3) у разі постачання одночасно товару, придбаного або ввезеного як до 02.07.2020 р. (включно), так і після, тобто товару з однаковою назвою, але з різними кодами УКТ ЗЕД, у ПН на цю операцію слід виділити два окремі рядки:

— в одному, в якому відображають постачання товару, придбаного/ввезеного до 02.07.2020 р. (включно), зазначити старий код;

— у другому, в якому відображають постачання товару, придбаного/ввезеного з 03.07.2020 р., — новий код.

Це, звісно, додасть мороки продавцю, оскільки чітко відслідкувати, який товар продано, якщо він однаковий, складно.

Враховуючи це, фіскали у своїх висновках послідовно заявляють, що коли починаючи з 03.07.2020 р. виникне необхідність внести зміни до ПН, а саме змінити кількість або вартість товарів, поставлених до 03.07.2020 р., то в РК слід зазначити саме той код УКТ ЗЕД (гр. 4.1), що був у ПН, тобто версії 2012 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі