Теми статей
Обрати теми

Збільшення статутного капіталу на суму прибутку

Децюра Сергій, податковий експерт
Лист ДПСУ від 22.07.2020 р. № 2998/ІПК/99-00-05-05-02-06

Висновок документа

Якщо емітент не приймав рішення щодо виплати дивідендів, а спрямував нерозподілений прибуток на збільшення статутного капіталу (СК), то податкових зобов’язань з податку на прибуток не виникає

Доволі часто СК збільшують за рахунок реінвестиції дивідендів або за рахунок нерозподіленого прибутку без нарахування дивідендів. Кожен з цих способів збільшення СК, на наш погляд, має оподатковуватися по-різному.

При першому варіанті (збільшення СК за рахунок реінвестованих дивідендів) слід нарахувати та сплатити до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток за ставкою 18 % (п. 57.11 ПКУ). Причому сума дивідендів не зменшується на суму авансового внеску.

Крім того, з суми нарахованих нерезиденту дивідендів доводилося ще й утримувати податок на репатріацію за ставкою 15 %, якщо інша ставка не встановлена міжнародним договором (пп. 141.4.1 і 141.4.2 ПКУ). Робити це слід через те, що податок на репатріацію слід утримувати із доходів нерезидента у вигляді нарахованих дивідендів незалежно від варіантів використання такого доходу.

За другим варіантом СК збільшується за рахунок нерозподіленого прибутку без нарахування дивідендів. І цей варіант збільшення має оподатковуватися по-іншому. А саме:

— не доведеться сплачувати «дивідендного» авансового внеску. Річ у тому, що оскільки рішення про збільшення СК за рахунок нерозподіленого прибутку відбувається без нарахування дивідендів до сплати, то немає й об’єкта для нарахування авансового внеску (п. 57.11 ПКУ);

— не слід сплачувати і податок на репатріацію, якщо один з учасників — нерезидент. Тут відсутній дохід, з якого потрібно утримати податок згідно з п.п. «б» п.п. 141.4.1 ПКУ.

Фіскали погоджувалися з цим тільки в частині збільшення СК за рахунок реінвестиції дивідендів (перший варіант), а от при збільшенні СК за рахунок нерозподіленого прибутку без нарахування дивідендів у них був свій фіскальний підхід (див. листи ДПСУ від 09.10.2019 р. № 677/6/99-00-07-02-02-15/ІПК та від 11.10.2019 р. № 745/6/99-00-07-02-02-15/ІПК, а також 102.16 БЗ). Податківці заявляли, що будь-яке збільшення СК за рахунок нерозподіленого прибутку (як з прийняттям рішення про виплату дивідендів, так і без такого) прирівнюється до реінвестиції дивідендів, а тому від авансового внеску і податку на репатріацію (коли учасник — нерезидент) не сховатися.

І от нарешті у листі, що коментується, фіскали визнали, що збільшення СК на нерозподілений прибуток без прийняття рішення про виплату дивідендів не вимагає ні нарахування авансових внесків, ні утримання податку на репатріацію.

Хоча за наявності і фіскальних роз’яснень, щоб не потрапити в халепу, отримайте для себе індивідуальну консультацію з таким висновком.

Але, на думку фіскалів, такий повністю лояльний висновок буде чинний тільки до 01.01.2021 р.

Все через те, що з 01.01.2021 р. до дивідендів прирівняють платіж у грошовій чи негрошовій формі, що здійснюється юрособою на користь її засновника та/або учасника у зв’язку з розподілом чистого прибутку (п.п. 14.1.49 ПКУ). А отже, після цього при збільшенні СК за рахунок прибутку без прийняття рішення про нарахування дивідендів, як мінімум, доведеться сплачувати податок на репатріацію, якщо один з учасників — нерезидент. Хоча, на нашу думку, оновлення з 01.01.2021 р. п.п. 14.1.49 ПКУ не повинно вплинути на оподаткування збільшення СК на нерозподілений прибуток без рішення про нарахування дивідендів. Така операція не повинна і після цього потрапляти під оподаткування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі