Теми статей
Обрати теми

Самозайнята особа без РРО/ПРРО

Альошкіна Наталя, податковий експерт
Чи зобов’язана самозайнята особа (адвокат, нотаріус) використовувати РРО (ПРРО) у своїй діяльності?

Одразу заспокоїмо: самозайняті особи, зокрема адвокати й нотаріуси, оформляти розрахункові операції за допомогою РРО (ПРРО) не зобов’язані. Пояснимо.

Запитання, можливо, виникло у зв’язку з консультацією фіскалів щодо РРО в смартфоні* для адвоката. Сподіваємося, це всього лише неуважність конкретного автора консультації, а не позиція фіскалів.

* visnuk.com.ua/uk/news/100016603-rro-v-smartfoni-odne-z-naykraschikh-rishen-dlya-advokatskoyi-diyalnosti

Утім, може ввести в оману п. 9 ст. 9 Закону про РРО, який звільняє від РРО фізичних осіб — громадян, що торгують продуктовими або промисловими товарами (окрім ТСПТ і медвиробів). Але це теж банальна помилка.

Адже, насправді, виходячи з преамбули до Закону про РРО, його вимоги не поширюються на фізичних осіб, які не зареєстровані ФОП, тобто не є суб’єктами господарювання. Це, зокрема, стосується тих фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність (ст. 178 ПКУ). Такий незалежний професіонал може видати клієнту на його вимогу складений у довільній формі документ, що підтверджує факт наданої послуги або виконаної роботи. До речі, фіскали з цим повністю згодні (див. 109.03 БЗ).

Але зауважте: податківці беруть на облік як незалежних професіоналів лише нотаріусів, адвокатів, судових експертів, приватних виконавців та арбітражних керівників (розпорядників майна, що управляють санацією, ліквідаторів). Іншим самозайнятим особам, перерахованим у п.п. 14.1.226 ПКУ, доведеться вести свою діяльність, реєструючись підприємцями (див. п.п. 1 п. 6.7 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588). Отже, на них вимоги Закону про РРО поширюються повною мірою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі