Теми статей
Обрати теми

Оформляємо документи на навчання працівників

Свіриденко Алла, податковий експерт
Не секрет, що документи — підстава для здійснення і відображення в обліку будь-яких госпоперацій. Звичайно ж, навчання працівників за рахунок підприємства в цьому сенсі не виняток. Тому зараз давайте поглянемо, які документи потрібні, щоб усадити працівника за парту, а також підтвердити понесені підприємством освітні витрати.

І обов’язкове, і, тим більше, добровільне навчання, здійснюють виключно зі згоди працівника*. Більш того, доволі часто саме працівник виступає ініціатором здобуття освіти у виші. Якщо поступити на навчання за кошти держбюджету не вийшло, але працівник пройшов «на контракт», то він може звернутися до роботодавця з проханням оплатити таке навчання. У цьому випадку працівник пише відповідну заяву в довільній формі.

* Щоправда, за відмову від обов’язкового навчання працівник може поплатитися робочим місцем, оскільки роботодавець має право звільнити його на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП (за умови, що такого працівника неможливо перевести за його згодою на іншу роботу).

Якщо роботодавець не заперечує, то йому належить укласти з вишем письмовий договір про надання освітніх послуг (договір на навчання).

Зазвичай такий договір укладають уже після того, як навчальний заклад затверджує наказ про зарахування

Таке правило є, наприклад, у п. 2 розд. XI Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України в 2020 році**.

** Затверджені наказом Міносвіти від 11.10.2019 р. № 1285.

Договір на навчання укладають між роботодавцем, який оплачує навчання працівника, і навчальним закладом, який надає послуги освіти. Водночас цей договір укладають на користь третьої особи — працівника, а отже, його теж слід ознайомити з текстом договору під підпис. Типову форму договору про надання освітніх послуг між вишем і юрособою (фізособою) затверджено постановою КМУ від 19.08.2015 р. № 634.

Зауважимо, якщо працівник не зможе суміщати роботу і навчання, то він має право розірвати трудовий договір за власною ініціативою за ст. 38 КЗпП. При цьому попереджати роботодавця про звільнення за два тижні не потрібно. Якщо працівник суміщатиме навчання і роботу, то про гарантії див. «Навчаємо працівника, або Цікавинки від трудового законодавства» цього номера.

Якщо на підприємстві є працівники, які зобов’язані проходити підвищення кваліфікації згідно із законом, то доцільно щорічно складати план-графік такого проходження, з яким знайомити їх під підпис. У ньому зазначте, хто з працівників і в які строки повинен пройти підвищення кваліфікації, а також його підставу.

Крім того, відправляючи працівника на професійне навчання в навчальному закладі, на підприємство, яке проводить навчання, роботодавець виписує Направлення на профнавчання за формою з додатка 1 до Порядку № 232. Навчальний заклад (підприємство, яке проводить навчання), у свою чергу, протягом 5 днів з початку процесу навчання направляє роботодавцеві підтвердження про прийом працівника на навчання (відривний корінець направлення) та копію наказу про зарахування на навчання (пп. 2.6, 2.7 Порядку № 232).

Ну і, звичайно ж, витрати підприємства на оплату навчання працівника мають бути підтверджені відповідними платіжними і розрахунковими документами, зокрема, платіжними дорученнями, квитанціями до прибуткових касових ордерів, фіскальними чеками тощо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі