Теми статей
Обрати теми

Навчання в радість і без податкових наслідків

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Приємно, коли витрачаючи гроші на навчання, ти отримуєш бажане та ще й без податкових наслідків. Вдвічі приємніше, коли навчання оплачує роботодавець. Адже це є свого роду гарантією, що після закінчення вишу й отримання бажаної освіти не доведеться заморочуватися з пошуком роботи-мрії. А чи знаєте ви, що при виконанні певних умов вартість навчання працівника/непрацівника за рахунок підприємства не оподатковується ПДФО і ВЗ? Дивіться самі.

ПКУ пропонує декілька варіантів неоподатковуваного оплатного навчання фізособи за рахунок інших осіб. Знайомтеся та обирайте той, що підходить для вашої ситуації.

Навчання за бажанням

Тут на перше місце виходить п.п. 165.1.21 ПКУ. Він виводить зі складу оподатковуваних доходів суми, сплачені юридичними чи фізичними особами за здобуття освіти, підготовку або перепідготовку платника податків при одночасному виконанні таких двох умов.

Перша — грошові кошти сплачені на користь вітчизняного вищого або професійно-технічного навчального закладу (далі — виш і ПТНЗ відповідно).

Друга — сума плати за кожен повний або неповний місяць навчання (підготовки/перепідготовки) такого платника податку не перевищує триразового розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року (у 2020 році — 14169 грн за кожен повний або неповний місяць навчання (підготовки/перепідготовки)).

Зверніть увагу:

п.п. 165.1.21 ПКУ виводить з-під оподаткування не лише вартість підготовки/перепідготовки, але й суми, перераховані вишу і ПТНЗ за інші види навчання, пов’язані зі здобуттям освіти

Умови для неоподаткування ПДФО виконані? Чудово! Також не буде тут ВЗ. Підстава — п.п. 1.7 п.п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Якась із двох вимог не виконана? Тоді уважно читайте наступну статтю цього номера.

Ми ж повернемося до неоподатковуваного навчання та відповімо на запитання, які доволі часто ставлять наші читачі.

Запитання 1. Підприємство вирішило оплатити навчання непрацівника (стороння особа). Чи потрібно з вартості такого навчання утримувати ПДФО і ВЗ?

Для цілей застосування п.п. 165.1.21 ПКУ неважливо, чи перебуває фізособа, що навчається, у трудових відносинах з особою, що оплатила її навчання. Тобто юрособа може оплатити навчання сторонньої особи (непрацівника). І при виконанні зазначених вище вимог вартість навчання не буде оподатковуватися ПДФО та ВЗ.

Запитання 2. Працівник обрав виш, в якому може здобути освіту за вечірньою формою навчання. Чи важлива форма навчання для застосування п.п. 165.1.21 ПКУ?

Ні, форма організації здобуття освіти у виш/ПТНЗ не має значення. Це може бути не лише денна, але й вечірня, заочна, дистанційна, індивідуальна, екстернатна.

Запитання 3. Чи потрібно сьогодні для цілей неоподаткування вартості навчання укладати з фізособою, яка навчається, договір про відпрацювання після закінчення навчання?

Ні, на сьогодні в п.п. 165.1.21 ПКУ немає положень, які б установлювали, що вартість навчання не оподатковується тільки, якщо укладено договір про відпрацювання.

Тобто фізособа може навчатися за рахунок юрособи і не відпрацьовувати у неї.

Проте умову про відпрацювання ви можете прописати самостійно (див. «Договір про відпрацювання проти недобросовісних співробітників» цього номера).

Запитання 4. Чи важливо для цілей п.п. 165.1.21 ПКУ, щоб профіль навчання збігався з профілем діяльності підприємства, що сплачує за навчання? Чи виникне в особи оподатковуваний дохід у разі, якщо така особа навчалася за однією спеціальністю, а працює після закінчення навчання за іншою?

Ні, оподатковуваний дохід у цьому випадку в працівника не виникає. Уся річ у тому, що в п.п. 165.1.21 ПКУ немає прив’язки до профілю діяльності або загальних виробничих потреб роботодавця. Це дуже важливий момент, оскільки він дозволяє роботодавцеві не оподатковувати ПДФО суму коштів, сплачену за навчання фізособи, навіть у випадку, якщо спеціальність, за якою вона навчалася, і спеціальність, за якою працює після навчання, не збігаються.

Запитання 5. Роботодавець у поточному році сплатив за навчання працівника у виші протягом 2 років. Чи виникне у працівника дохід?

ПКУ не встановлено обмежень щодо періоду, за який роботодавець має право здійснити оплату за навчання найманого працівника.

Тож, якщо роботодавець у 2020 році сплатив однією сумою за 2 роки навчання працівника у виші (2020 — 2021 та 2021 — 2022 навчальні роки) та при цьому розмір сплаченого за кожний повний або неповний місяць навчання не перевищує 14169 грн, то сума, сплачена роботодавцем, оподаткуванню не підлягає.

Запитання 6. Працівник самостійно оплатив за навчання у виші. Проте роботодавець вирішив компенсувати йому вартість такого навчання. Чи потрібно вартість такої компенсації оподатковувати ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

У зазначеному випадку

сума компенсації оплати вартості навчання буде для працівника оподатковуваним доходом. Тож із нього доведеться сплатити ПДФО та ВЗ

Крім того, є небезпека, що таку виплату податківці постараються підтягнути під інші виплати, що мають індивідуальний характер та входять до фонду оплати праці (див. п.п. 2.3.4 Інструкції № 5). Тоді ще й «привіт» ЄСВ. Тож краще таких ситуацій не допускати. А якщо вже трапилася, краще оформити таку компенсацію, як виплату нецільової благодійної допомоги (див. «Гроші на навчання: нестандартні варіанти» цього номера).

Запитання 7. Підприємство хоче оплатити навчання (перепідготовку) працівника за кордоном. Чи є варіанти уникнення ПДФО і ВЗ?

У такій ситуації повз ПДФО і ВЗ можна «пролетіти», тільки якщо перепідготовка проводиться згідно із законом (див. нижче п.п. 165.1.37 ПКУ). Що стосується «профільного» п.п. 165.1.21 ПКУ, то він виводить з-під оподаткування вартість навчання у вітчизняних вишах (ПТНЗ).

Як варіант, працівникові можна надати нецільову благодійну допомогу або позику (див. «Гроші на навчання: нестандартні варіанти» цього номера).

«А що з ЄСВ?» — запитаєте ви. Його не буде. З фонду оплаті праці витрати на навчання працівників виводять пп. 3.10 та 3.24 Інструкції № 5, а також зазначені в пп. 9 і 11 розд. II Переліку № 1170 серед виплат, з яких не стягується ЄСВ. Таким чином, нараховувати ЄСВ на вартість навчання не доведеться.

Крім того, такі витрати не є винагородою за виконані роботи (надані послуги) за цивільно-правовим договором. Тож навчання сторонньої особи також відбудеться без ЄСВ.

Увага, звітність! Якщо оплата за навчання, підготовку, перепідготовку фізособи здійснена суб’єктом господарювання (юридичною особою або фізичною особою — підприємцем), то він як податковий агент зобов’язаний відобразити вартість такого навчання:

— в розд. I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ з податковим номером такої фізособи. Причому якщо сума витрат суб’єкта господарювання у зв’язку з навчанням, підготовкою, перепідготовкою фізособи не оподатковується на підставі п.п. 165.1.21 ПКУ, то її відображайте з ознакою доходу «145»;

— в розд. ІІ форми № 1ДФ за рядком «Військовий збір» у загальній сумі нарахованих/виплачених доходів.

А ось до Звіту з ЄСВ оплата навчання потрапити не повинна. Адже вона не входить до бази нарахування ЄСВ.

Перепідготовка/підвищення кваліфікації згідно з законом

Коли підвищення кваліфікації чи перепідготовка працівника проводиться згідно з законом, командує податковим парадом п.п. 165.1.37 ПКУ. Він виводить з-під оподаткування не лише вартість перепідготовки/підвищення кваліфікації працівника, але й інші витрати, пов’язані з ними, наприклад вартість проїзду до навчального закладу та назад, проживання, добові.

Жодних обмежень за неоподатковуваними сумами п.п. 165.1.37 ПКУ не містить

Причому, на наш погляд, при написанні п.п. 165.1.37 ПКУ законодавець використав термін «закон» у його широкому значенні. Під ним слід розуміти:

— безпосередньо закони України. Так, положеннями п. 1 ст. 4 Закону № 4312, ст. 34 Закону про зайнятість передбачено проведення роботодавцями перепідготовки, підвищення кваліфікації працівників;

— підзаконні нормативні акти, до яких належить, зокрема, і Довідник № 336. Тому якщо в цьому Довіднику зазначено, що проходження підвищення кваліфікації є обов’язковим для якоїсь професії, то можна говорити про те, що воно проводиться згідно із законом, а вартість проходження працівником цієї професії підвищення кваліфікації не оподатковується ПДФО.

З неоподатковуваних ПДФО витрат роботодавця на перепідготовку чи підвищення кваліфікації ВЗ не утримують (п.п. 1.7 п.п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Ще приємного. З витрат роботодавця на перепідготовку та підвищення кваліфікації кадрів ЄСВ не стягують. Адже такі суми перебувають за фондом оплати праці (див. п. 3.24 Інструкції № 5). Це, зокрема:

— витрати на оплату навчання працівників у вищих навчальних закладах та установах підвищення кваліфікації, професійної підготовки та перепідготовки кадрів;

— стипендії слухачам підготовчих відділень, студентам, аспірантам, направленим підприємствами на навчання з відривом від виробництва у вищі навчальні заклади;

— оплату проїзду до місцезнаходження навчального закладу та назад;

— витрати, пов’язані з організацією навчального процесу (придбання навчального матеріалу, оренда приміщень).

Ну і, звісно, запитання за темою.

Запитання 1. Підприємство бажає сплатити вартість підвищення кваліфікації особи, яка не перебуває з ним у трудових відносинах. Чи виникне у такої особи оподатковуваний дохід у вигляді вартості такого підвищення кваліфікації, якщо після його проходження вона буде працевлаштована на це підприємство?

На жаль, вартість підвищення кваліфікації, сплачена підприємством за сторонню особу (непрацівника), буде для неї оподатковуваним доходом у вигляді додаткового блага (п.п. «г» п.п. 164.1.17 ПКУ).

Адже п.п. 165.1.37 ПКУ виводить з-під оподаткування саме суму витрат роботодавця у зв’язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податку згідно із законом.

Запитання 2. Працівник звернувся до роботодавця з проханням оплатити його перепідготовку у виші. Роботодавець не проти. Та чи виникне у працівника оподатковуваний дохід у вигляді вартості такої перепідготовки?

Якщо перепідготовка проводиться не згідно з вимогами закону, а за домовленістю сторін, то слід звернути увагу не на п.п. 165.1.37 ПКУ, а на загальний «навчальницький» п.п. 165.1.21 ПКУ, про який ми говорили з вами вище.

Пару слів про звітність.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ неоподатковувану на підставі п.п. 165.1.37 ПКУ суму витрат роботодавця у зв’язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податку згідно із законом відображайте:

— у розд. І — з податковим номером працівника, який проходив підвищення кваліфікації (підготовку) з ознакою доходу «158»;

— у розд. ІІ у рядку «Військовий збір» у загальній сумі нарахованих/виплачених доходів.

У Звіті з ЄСВ витратам роботодавця на перепідготовку та підвищення кваліфікації кадрів місця немає.

Оплата навчання, як благодійна допомога

Пропонуємо вам звернути увагу на благодійний п.п. «є» п.п. 170.7.4 ПКУ. Відразу скажемо — ця норма «працює» для окремих категорій громадян, які вирішили здобути освіту.

Так, на підставі п.п. «є» п.п. 170.7.4 ПКУ не включають до оподатковуваного доходу суму цільової благодійної допомоги на навчання (надання додаткових послуг з навчання), якщо одночасно спрацьовують такі три умови:

1) допомога перерахована безпосередньо навчальному закладу. Варіант «на руки» тут не проходить;

2) благодійник — резидент України;

3) допомога надана з метою оплатити вартість навчання або додаткових послуг з навчання:

— фізособи, яка має інвалідність;

— дитини з інвалідністю;

— дитини, у якої хоча б один з батьків має інвалідність;

— дитини-сироти або напівсироти;

— дитини з багатодітної або малозабезпеченої сім’ї;

— дитини, батьки якої позбавлені батьківських прав.

Зверніть увагу: така неоподатковувана цільова благодійна допомога на навчання не обмежена розміром. Також

не має значення, перебуває одержувач допомоги в трудових відносинах із благодійником чи ні

Проте для цієї допомоги п.п. 170.7.5 ПКУ встановлює граничний строк використання. Чому він дорівнює? Строку, встановленому умовами такої допомоги, але не більше 12 місяців, що настають за місяцем її отримання.

Важливо! Оскільки допомога — цільова, то у вас мають бути документи, що підтверджують належність фізособи до пільгової категорії і вартість навчання. Ну і, звісно ж, заява про надання цільової благодійної допомоги на навчання буде зовсім не зайвою.

Переходимо до ВЗ. З неоподатковуваної благодійної допомоги ВЗ не утримуєте. Підстава — п.п. 1.7 п.п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

У формі № 1ДФ неоподатковувану цільову благодійну допомогу на навчання, яка не входить до складу оподатковуваного доходу одержувача на підставі п.п. «є» п.п. 170.7.4 ПКУ, відображайте в розд. I з ознакою доходу «169».

Окрім цього, суму неоподатковуваних ВЗ доходів треба відобразити в розд. II форми № 1ДФ за рядком «Військовий збір» у загальній сумі доходів, нарахованих фізособам у звітному кварталі.

Що стосується ЄСВ, то така допомога є разовою та не входить до фонду оплати праці (пп. 3.31 та 3.32 Інструкції № 5). Тож до бази нарахування ЄСВ та Звіту з ЄСВ вона не потрапить.

Робимо висновки і прямуємо далі!

висновки

  • Не оподатковують ПДФО і ВЗ суми, сплачені підприємством на користь вітчизняного вишу (ПТНЗ) за здобуття освіти фізособою, в розмірі, що не перевищує у 2020 році 14169 грн за кожен повний або неповний місяць навчання.
  • Не лише вартість, але й інші витрати, пов’язані з підвищенням кваліфікації згідно із законом, не включають до оподатковуваного доходу фізособи на підставі п.п. 165.1.37 ПКУ.
  • Підпунктом «є» п.п. 170.7.4 ПКУ передбачено надання неоподатковуваної цільової благодійної допомоги на навчання окремих категорій громадян.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі