Теми статей
Обрати теми

ФОП іде на тренінг: чи можна облікувати витрати?

Свіриденко Алла, податковий експерт
Семінари, вебінари, тренінги, конференції та майстер-класи... Сьогодні ринок консультаційних послуг пропонує масу заходів, спрямованих на підвищення професійного рівня працівників. Причому через його відносну дешевизну короткострокове навчання персоналу можуть собі дозволити навіть невеликі підприємства та підприємці. Про те, як облікувати витрати на відвідування семінарів і тренінгів працівниками підприємства, ви вже знаєте. А зараз давайте разом із вами з’ясуємо, як витрати на відвідування подібних заходів впливають на облік ФОП-загальносистемника.

Оподаткуванню доходів ФОП-загальносистемників присвячена ст. 177 ПКУ. Тут говориться, що об’єктом оподаткування в підприємців на загальній системі оподаткування є чистий дохід (п. 177.2 ПКУ). Його визначають як різницю між загальним оподатковуваним доходом (виручкою в грошовій та негрошовій формах) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з госпдіяльністю ФОП. Звідси наше головне завдання — з’ясувати, чи вважаються витрати на відвідування семінарів/тренінгів самим підприємцем і його працівниками підприємницькими витратами.

Витрати ФОП, що враховуються при розрахунку чистого доходу, перелічені в п. 177.4 ПКУ. Причому зверніть увагу (!): на думку податківців, згаданий перелік є вичерпним. Тобто будь-які інші витрати підприємця, які до цього переліку не потрапили, не можуть бути віднесені до ФОП-витрат, навіть якщо вони безпосередньо пов’язані з госпдіяльністю ФОП.

На цій підставі контролери, наприклад, довго й наполегливо не дозволяють ФОП відносити до складу витрат вартість послуг з ведення бухгалтерського та податкового обліку, наданих іншим суб’єктом підприємництва (див. листи ДПСУ від 21.10.2019 р. № 913/6/99-00-04-07-03-15/ІПК, ДФСУ від 27.12.2018 р. № 5419/П/99-99-13-01-02-14/ІПК, 104.05 БЗ). Думаємо, що й на інформаційно-консультаційні послуги*, до яких, як правило, належать такі заходи, як семінари, тренінги тощо, чекає та сама доля. Податківці навряд чи пропустять такі витрати до складу підприємницьких витрат. Тобто врахувати при розрахунку чистого доходу вартість участі самого ФОП і його найманих працівників у семінарах (тренінгах) навряд чи вийде.

* Аргументи на користь такого висновку див. в «Відправляємо працівника на семінар/тренінг» цього номера.

З іншого боку, можна спробувати апелювати до інших роз’яснень контролерів. Адже вони неодноразово висловлювалися «за» відображення у витратах вартості придбаної літератури, якщо вона безпосередньо пов’язана з отриманням ФОП доходів від госпдіяльності (див. лист ГУ ДПС у Волинській обл. від 20.02.2020 р. № 701/ІПК/03-20-33-01-06, 104.05 БЗ). Якщо вже за рахунок витрат можна самоосвічуватися шляхом придбання спеціальної літератури, то чому не можна набиратися розуму на семінарі або тренінгу?

Загалом, який із цих двох варіантів обліку витрат на відвідування семінару близький саме вам, вирішуйте самі. Крім того, для точності не зайвим буде погодити можливість відображення витрат із самими контролерами й отримає на своє ім’я письмову ІПК.

До речі, якщо ви все-таки наважитеся облікувати вартість семінару/тренінгу у складі витрат, тоді обов’язково врахуйте: для участі в розрахунку чистого доходу витрати мають бути не лише пов’язані з госпдіяльністю, але й: (1) фактично понесені і (2) документально підтверджені. Тобто для підтвердження витрат у вас у наявності має бути акт про надання послуг, а також платіжне доручення (квитанція до прибуткового касового ордера, фіскальний чек), що підтверджує факт оплати послуги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі