Теми статей
Обрати теми

Навчальну відпустку перервав лікарняний

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Працівниця, перебуваючи в навчальній відпустці, повідомила про те, що захворіла та їй відкрито лікарняний лист. Як бути? Відпустку вже оплатили. Чи потрібно оплачувати лікарняний і продовжувати навчальну відпустку на період, що дорівнює періоду хвороби?

Спочатку розберемося з першою частиною запитання: чи потрібно оплачувати лікарняний?

На жаль, ні — допомога по тимчасовій непрацездатності за період перебування працівниці в додатковій відпустці у зв’язку з навчанням не призначається. Заборона на оплату днів хвороби у такому разі накладена п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону № 1105.

Але це стосується тільки тих випадків, коли період хвороби був повністю поглинений навчальною відпусткою.

Якщо ж після закінчення навчальної відпустки працівниця продовжує хворіти, то вона може розраховувати на лікарняні. Проте в цьому випадку

оплата тимчасової непрацездатності проводиться не з дня настання страхового випадку, а з дня, наступного за днем закінчення навчальної відпустки

Тобто загальний період тимчасової непрацездатності умовно поділиться на дві частини:

1 — частина періоду хвороби, яка збігається з навчальною відпусткою та не оплачується;

2 — частина періоду хвороби, яка припадає на дні після закінчення навчальної відпустки і підлягає оплаті.

Зауважимо, що в загальному випадку перші 5 днів тимчасової непрацездатності оплачує роботодавець за рахунок власних коштів, а із 6-го — ФСС. Так ось, відлік перших 5 днів здійснюємо з моменту настання страхового випадку (з першого дня хвороби), незважаючи на те, що він припав на неоплачуваний період.

І якщо перші 5 днів хвороби збіглися з навчальною відпусткою, то за рахунок роботодавця вони оплачуватися не будуть. Змоделюємо можливі ситуації.

Приклад 1. Працівникові надано навчальну відпустку з 19 по 28 жовтня 2020 року. Проте в період з 26 жовтня по 3 листопада 2020 року він хворів, що підтверджено листком непрацездатності.

У наведеному прикладі 26, 27, і 28 жовтня відбулася «накладка» навчальної відпустки та періоду хвороби. Лікарняний лист у цьому випадку оплачують починаючи з наступного після закінчення навчальної відпустки дня — з 29 жовтня. Тобто з перших п’яти днів непрацездатності оплаті за рахунок роботодавця підлягають тільки 29 і 30 жовтня, а з 31 жовтня по 3 листопада тимчасову непрацездатність оплатить ФСС.

Приклад 2. Навчальна відпустка надана працівникові з 22 по 30 жовтня 2020 року. З 23 жовтня по 5 листопада він хворів.

У цьому прикладі з відпусткою збіглися 8 перших днів хвороби. Усі вони не оплачуються. Під фінансування ФСС потрапить тільки частина лікарняного, незачеплена відпусткою: з 31 жовтня по 5 листопада.

Важливо! Розрахунковий період для визначення середньої «лікарняної» зарплати — 12 календарних місяців, що передують місяцю настання страхового випадку. Зверніть увагу: не місяцю, з якого буде здійснюватися оплата лікарняного, а стандартно — 12 календарних місяців, що передують місяцю початку хвороби.

Далі відповімо на другу частину запитання. А чи потрібно подовжувати навчальну відпустку на період, що дорівнює періоду хвороби?

І тут знову — відповідь негативна. Змінити строк навчальної відпустки роботодавець не може, оскільки він визначається на підставі довідки-виклику, виданої навчальним закладом.

Зауважте! Продовжити або перенести на інший час у разі тимчасової непрацездатності працівника можна тільки щорічну відпустку і додаткову відпустку на дітей (ст. 11 і 20 Закону про відпустки). На навчальну відпустку це правило не поширюється. Отже, навчальна відпустка не продовжується і не переноситься у зв’язку з хворобою. Сторнувати відпускні в цьому випадку не потрібно!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі