Теми статей
Обрати теми

Навчальна відпустка після поновлення на роботі

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Суд поновив на роботі працівника підприємства, який був незаконно звільнений у жовтні 2019 року. У період вимушеного прогулу такий працівник мав право на навчальну відпустку. Чи може він скористатися цією навчальною відпусткою після поновлення його на роботі або ж отримати за неї компенсацію?

Спочатку пояснимо, у зв’язку з чим виникло таке запитання. Річ у тому, що поновлення працівника на роботі відбувається не з дати винесення судом рішення про таке поновлення, а з дати незаконного звільнення працівника, яке відповідно до цього рішення визнається недійсним (див. лист Мінсоцполітики від 07.08.2007 р. № 205/06/187-07). При цьому роботодавець видає наказ про поновлення працівника на роботі і вносить зміни до трудової книжки. Зокрема, запис про звільнення, зроблений відповідно до наказу, визнаного судом незаконним, визнається недійсним.

Що стосується навчальної відпустки, що припала на період вимушеного прогулу, то після поновлення на роботі працівник не матиме на неї права. Ця відпустка має цільове значення (відвідування занять, сесій тощо) і може бути надана тільки в конкретний період часу, обумовлений навчальним процесом. Тобто скористатися цією відпусткою працівник міг тільки протягом періоду, зазначеного в довідці-виклику на сесію, виписаній навчальним закладом.

Отримати компенсацію за невикористану навчальну відпустку поновлений працівник також не зможе. Річ у тому, що виплата компенсації передбачена тільки за невикористані дні щорічної відпустки і додаткової відпустки працівникам, які мають дітей (ст. 24 Закону про відпустки).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі