Теми статей
Обрати теми

Навчальна відпустка у відпустці для догляду за дитиною

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
Працівниця підприємства перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чи має вона право на додаткову оплачувану відпустку у зв’язку з навчанням у виш?

Між працівницею, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, і підприємством зберігаються трудові відносини, які надають працівниці можливість скористатися навчальною відпусткою.

Але відразу попередимо: скористатися таким правом працівниця може, тільки якщо для неї це місце роботи є основним. За сумісництвом — надання оплачуваної навчальної відпустки законодавством не передбачено, тут передбачені свої шляхи вирішення. І ми до них ще повернемося.

А поки розглянемо порядок оформлення такої відпустки за основним місцем роботи. Він залежатиме від того, працює жінка в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до 3 років чи ні.

Якщо НЕ працює. Так,

якщо працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і не працює, то для отримання оплачуваної навчальної відпустки їй слід перервати відпустку для догляду за дитиною до 3 років

Для цього вона повинна подати роботодавцеві дві заяви:

1) про переривання відпустки для догляду за дитиною до 3 років;

2) про надання оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням з доданою до нього довідкою-викликом навчального закладу.

На їх підставі роботодавець оформляє відповідні накази (розпорядження). Після закінчення навчальної відпустки працівниця має право знову оформити відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Для цього вона знову подає роботодавцеві заяву про її надання, а роботодавець видає відповідний наказ.

Якщо працює. Якщо основна працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і працює на умовах неповного робочого часу*, то робота на таких умовах надає їй право на додаткову оплачувану відпустку у зв’язку з навчанням.

* Жінка, яка доглядає за дитиною до 3 років, може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома (ч. 4 ст. 18 Закону про відпустки).

Адже робота на умовах неповного робочого часу не призводить до будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників (ч. 3 ст. 56 КЗпП).

Тобто переривати відпустку для догляду за дитиною до 3 років працівниці не потрібно. А для оформлення навчальної відпустки вона повинна подати роботодавцеві тільки заяву про її надання і довідку-виклик на сесію. Роботодавець зобов’язаний надати їй навчальну відпустку і видати відповідний наказ.

Як бачите, з основними працівницями все просто. А що із сумісниками?

Якщо сумісник. Для працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років за основним місцем роботи, але працює на умовах неповного робочого часу за сумісництвом дії такі.

Якщо працівниця перериватиме відпустку для догляду за дитиною за основним місцем роботи, щоб скористатися навчальною відпусткою, то за сумісництвом вона може взяти відпустку без збереження зарплати на підставі п. 14 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки.

Цією нормою встановлено право працівника-сумісника на відпустку без збереження заробітної плати на строк до закінчення відпустки за основним місцем роботи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі