Теми статей
Обрати теми

Якщо декретна і навчальна відпустка збіглися

Огай Олена, експерт з питань оплати праці
У період перебування працівниці в оплачуваній навчальній відпустці в неї виникло право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Як оплачується в такому разі лікарняний лист по вагітності та пологах?

У разі надання застрахованій особі відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами в період додаткової відпустки у зв’язку з навчанням допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (ч. 3 ст. 25 Закону № 1105). При цьому днем виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами є дата відкриття листка непрацездатності.

Таким чином, роботодавець повинен оплатити листок непрацездатності, виданий працівниці у зв’язку з вагітністю та пологами, у повному розмірі.

Що стосується перерахунку відпускних, нарахованих і виплачених працівниці за дні навчальної відпустки, що збіглися з днями відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, то для нього немає правових підстав. Річ у тому, що ст. 22 Закону про відпустки передбачає відрахування надміру виплачених відпускних тільки в разі звільнення працівника та щодо щорічних відпусток, які надаються за робочий рік.

Отже, норми ст. 22 Закону про відпустки на «навчальні» відпускні не поширюються — перераховувати їх не потрібно.

Аналогічну позицію стосовно «збереження» відпускних у зв’язку з достроковим виходом працівника з навчальної відпустки Мінсоцполітики висловило в листі від 26.03.2018 р. № 479/0/101-18/284.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі