Теми статей
Обрати теми

Фізособа продає фізособі автомобіль

Савченко Олена, налоговый эксперт
У ваших планах придбання або продаж авто? Тоді, звичайно ж, краще заздалегідь знати, на що доведеться витратитися, проводячи таку угоду. Ну що ж, давайте прикинемо по сумах.

Держреєстрація авто. Договір купівлі-продажу автомобіля оформлюють у письмовій формі. Зверніть увагу, його зовсім не обов’язково завіряти у нотаріуса, тим паче, що це тягне додаткові витрати.

Тож нотаріуса підключаємо виключно за бажанням однієї із сторін.

Якщо нотаріальне оформлення вас не цікавить*, письмовий договір купівлі-продажу можна оформити в територіальному органі надання сервісних послуг МВС (далі — сервісний центр МВС, офіційний сайт — hsc.gov.ua) (п. 12 Порядку № 1200**).

* Майте на увазі, після оформлення угоди у нотаріуса все одно доведеться проводити реєстрацію авто в єдиній базі, але за спрощеною процедурою.

** Порядок здійснення оптової і роздрібної торгівлі транспортними засобами.., затверджений постановою КМУ від 11.11.2009 р. № 1200.

Сервісні центри МВС беруть на себе усі функції з постановки авто на облік

Встигнути потрапити в сервісний центр МВС потрібно протягом 10 діб після придбання автомобіля.

Якщо у вас поважні причини (хвороба, відрядження тощо), термін може бути продовжений.

Реєстрація транспортного засобу складається з трьох основних статей витрат:

— послуги з реєстрації транспортних засобів (вітчизняне авто — 152,63 грн, іноземне — 190,15 грн);

— вартості номерного знака (орієнтовно 178,20 грн) і

— вартості бланка свідоцтва про реєстрацію автомобіля (219 грн).

Пенсійний збір при придбанні автомобіля. Цей збір сплачує покупець легкового автомобіля. Ставка збору від 3 до 5 % залежно від вартості авто.

Важливий момент. Обов’язок зі сплати пенсійного збору виникає, якщо автомобіль підлягає першій державній реєстрації в Україні.

Визначення поняття «перша реєстрація транспортного засобу» міститься в п.п. 14.1.163 ПКУ (ср. ). Під нею розуміють реєстрацію, яка здійснюється уповноваженими державними органами відносно транспортного засобу в Україні уперше.

Не вважається першою реєстрація транспортного засобу, який раніше був, у тому числі тимчасово, зареєстрований на території України або перебував на відомчому обліку.

Таким чином,

якщо ви купуєте уживаний автомобіль, який уже був зареєстрований на території України, то сплачувати пенсійний збір вам не треба

Не треба сплачувати збір у випадку перереєстрації автомобіля при зміні місця проживання власника, технічних характеристик автомобіля тощо, тобто у випадках, коли право власності не переходить від однієї особи до іншої.

Транспортний податок. Його сплачують, тільки якщо купують певні марки дорогих легкових авто не старше 5 років. Зазначимо, що автомобіль є легковим, якщо він за своєю конструкцією й устаткуванням призначений для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння не більше 9, включаючи місце водія.

Зверніть увагу: інформація про реальну та/або середньоринкову вартості авто не дасть вам відповіді на запитання, чи слід платити транспортний податок.

Щоб це з’ясувати, перегляньте відповідний перелік автомобілів на офіційному сайті Мін- економрозвитку (див. me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA). Якщо в ньому є інформація про автомобіль з параметрами, які відповідають вашому авто, отже, ви платник цього податку в поточному році. Річна ставка — 25 тис. грн — одна для усіх.

ПДФО, ВЗ. Продавець авто, отримавши дохід від продажу, в окремих випадках повинен сплатити ПДФО і ВЗ. Тут усе вирішують пп. 173.1, 173.2 ПКУ. Причому бути чи ні ПДФО і ВЗ, залежить від двох чинників:

1) черговості продажу автомобіля фізичною особою протягом року;

2) виду автомобіля (легковий або нелегковий), що продається фізичною особою.

Розпочнемо з легкового автомобіля.

Якщо у вас протягом звітного року це:

— перший продаж легкового авто, сплачувати ПДФО (ВЗ) не треба***;

*** Те ж стосується мотоциклів і мопедів, проте на них ми зупинятися не будемо.

— другий продаж — дохід оподатковуєте ПДФО за ставкою 5 % і ВЗ — 1,5 %;

— третій і наступний продаж легкових авто, дохід оподатковуєте ПДФО за ставкою 18 % і ВЗ — 1,5 %.

Зверніть увагу, якщо продавець — фізособа-нерезидент, то перший продаж на території України легкового авто у нього неоподатковуваний, а ось з доходу від другого і наступних треба сплатити ПДФО 18 % і ВЗ 1,5 %.

А як визначається черговість продажу фізичною особою легкового автомобіля? Таку інформацію продавець повинен вказати в окремій заяві або у відповідному пункті договору купівлі-продажу (п. 173.3 ПКУ).

Дохід від продажу автомобіля визначають виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче (за вибором платника податку):

— середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу

чи

— оціночної вартості автомобіля, визначеної згідно із законом.

Такий порядок регламентований абзацом третім п. 173.1 ПКУ****.

**** Надалі, коли запрацює новий механізм оцінки авто, в цю норму будуть внесені зміни.

Середньоринкову вартість визначає щокварталу Мінекономрозвитку для кожної марки, моделі транспортних засобів з урахуванням року випуску і пробігу, на підставі аналізу фактичних цін продажу відповідних транспортних засобів. До 10-го числа місяця, що йде за звітним кварталом, її оприлюднюють на офіційному вебсайті (me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice).

Переходимо до нелегкових автомобілів (вантажівки, автобуси тощо).

Тут уже звільняючі норми не працюють. А тому з доходу від продажу нелегкового автомобіля доведеться утримати:

— ПДФО 5 % + ВЗ 1,5 %, якщо це перший або другий продаж протягом звітного року;

— ПДФО 18 % + ВЗ 1,5 % при третьому і подальших продажах протягом звітного року.

Дохід від продажу такого транспортного засобу визначають виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (абзац другий п. 173.1 ПКУ).

При цьому ПДФО сплачує фізична особа – продавець самостійно.

І ще один момент. Що стосується фізосіб-нерезидентів, то їх доходи від продажу нелегкових автомобілів оподатковуються ПДФО за ставкою 18 % (п. 173.6 ПКУ).

На завершення додамо, що при придбанні автомобіля вам доведеться понести ще витрати на страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі