Теми статей
Обрати теми

ФОП списує недоїмку: Звіт з ЄСВ за себе

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
За матеріалами категорії 201.06 Бази знань

висновок документа

ФОП, який бажає списати ЄСВ-борги, у таблиці 1 Звіту за формою № Д5 у графі 4 за місяцями, в яких перебував на обліку як платник ЄСВ, проставляє базу нарахування ЄСВ, а не прочерки

Епопея зі списанням ЄСВ-боргів сплячим ФОП здебільшого проходить під лозунгом: «одна інспекторка сказала». Чому? Тому що з офіційними роз’ясненнями ДПСУ ой як запізнюється. Ось і доводиться сплячим ФОП прислухатися до сарафанного радіо.

Приклад — звітність з ЄСВ (форма № Д5). Згідно з п. 915 розд. VIII Закону № 2464* її подання до податкового органу за себе за період з 01.01.2017 р. до 03.06.2020 р. (у випадку, якщо вона не була подана раніше) — це одна з умов списання ЄСВ-боргів.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску…» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Пройшов місяць, другий, а ДПСУ — ні гу-гу.

До речі, зауважимо, що технічно подати форму № Д5 за 2020 рік саме за період до 03.06.2020 р. неможливо. Вона має бути заповнена по місяць ФОП-розреєстрації включно. Тобто, якщо ФОП знявся з реєстрації у серпні, то ліквідаційна форма № Д5 повинна бути заповнена за період з 01.01.2020 р. по 31.08.2020 р.

Від періодів переходимо до заповнення граф форми № Д5. Тут все трішечки драматичніше. ДПСУ традиційно мовчала. Але неофіційно на місцях податківці рекомендували подавати Звіти за вказаний період без сумових показників, тобто з прокресленнями. І хоча таке заповнення йшло врозріз з Порядком № 435**, їх це не хвилювало.

** Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску.., затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

І ось, вуаля! За (!) три тижні до закінчення кампанії зі списання ДПСУ таки вирішила перервати мовчання і надала відповідь, як же сплячі ФОП мають заповнити звіти з ЄСВ. Якщо коротко, то не так, як розповідали податківці на місцях. Форму № Д5 слід заповнювати у загальному порядку, за правилами, встановленими Порядком № 435. Тобто, у разі неотримання доходу в таблиці 1 у графі:

— 3 «Сума чистого доходу (прибутку)...» в рядках у розрізі місяців звітного періоду, в яких ФОП перебував на обліку як платник ЄСВ, проставляються прочерки;

— 4 «Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок...» указується самостійно визначена база нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЕСВ та не менше мінзарплати. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. Тобто ні про які прокреслення чи нулі тут вже не йдеться.

Увага! У формі № Д5 за 2020 рік щодо карантинних місяців (березень — травень) графи 3, 4, 6 у будь-якому разі не заповнюємо.

Ще один момент, який стосується липня та серпня 2020 року. Якщо ФОП розреєструвався в цих місяцях, то вони повинні потрапити до ліквідаційного Звіту за формою № Д5. І по ним повинні бути визначені суми ЄСВ до сплати. Ще загальний підхід.

Проте списують недоїмку з ЄСВ не по день зняття з держреєстрації, а по 03.06.2020 р. З урахуванням того, що пропорційне нарахування ЄСВ не передбачено, останній місяць, за який без проблем повинні списати, — червень 2020 року. А ось законних підстав списати нарахування за липень та серпень 2020 року, якщо вони потрапили у Звіт, на жаль, немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі