Теми статей
Обрати теми

Допомога по частковому безробіттю ФОП. Оподаткування

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
За матеріалами категорії 103.02 Бази знань

висновок документа

Дохід, який отримав ФОП у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, — це громадянський дохід. Його звільнено від оподаткування ПДФО та ВЗ

У роз’ясненні, що коментується, податківці надали відповіді на два запитання. Перше: чи є сума коштів у вигляді допомоги по частковому безробіттю підприємницьким доходом? Друге: чи потрібно цей дохід оподатковувати?

Почнемо з першого. Допомога по частковому безробіттю на період карантину компенсує ФОП втрату саме підприємницького доходу. Отримує таку допомогу ФОП також на свій підприємницький рахунок. Тож чи є такий дохід підприємницьким? Відповідь: ні.

У загальносистемників об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця (п. 177.2 ПКУ). Допомога по частковому безробіттю не може вважатися виручкою.

Тож тут повинен працювати п. 177.6 ПКУ. Ним встановлено: якщо фізична особа — підприємець на загальній системі оподаткування отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, то такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими для звичайних фізосіб.

Переходимо до єдиноподатників. Для них доходом є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

При цьому п. 292.1 ПКУ виводить зі складу доходів ФОП на єдиному податку пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності. Плюс до складу доходу єдиноподатника також не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду України та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування (ч. 4 п. 292.11 ПКУ).

Тож допомога по частковому безробіттю, яку отримав ФОП на єдиному податку, також буде для нього громадянським доходом.

Переходимо до питання оподаткування. У ПКУ є п. 13 підрозд. 1 розд. ХХ, який звільняє від ПДФО/ВЗ допомогу по частковому безробіттю на період карантину. Але йдеться про допомогу, яку отримали від Центра зайнятості для своїх працівників та виплачують роботодавці. У зв’язці «Центр зайнятості — ФОП на себе» роботодавця немає.

Проте податківців це непорозуміння з роботодавцем зовсім не бентежить.

Тож у роз’ясненні, що коментується, вони роблять висновок: громадянський дохід ФОП у вигляді допомоги по частковому безробіттю на період карантину, який виплачується (надається) йому відповідно до ст. 471 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI, звільняється від оподаткування ПДФО та ВЗ.

Що ж, враховуючи, що таке роз’яснення на руку підприємцям, сперечатися з ДПСУ не будемо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі