Теми статей
Обрати теми

Коли «помирає» алко-ліцензія…

Павленко Олексій, податковий експерт
До нас звернувся читач ось з такою ситуацією і з запитаннями. У госпсуб’єкта було кафе. Прийнято рішення про його закриття. У липні отримано довідку про скасування РРО. У липні продажів не було. Ліцензія на роздрібну торгівлю алкоголем оплачена по 15.08.2020 р. Чи потрібно подати заяву про зупинення ліцензії? Коли закінчується термін дії ліцензії, якщо не подати заяву та її не оплачувати? І чи будуть в такому випадку якісь штрафи? Чи потрібно подавати за липень і наступні місяці декларацію з акцизу?

Пошукаємо відповіді на запитання нашого шановного читача.

Чи потрібна заява про анулювання ліцензії?

Одразу зазначимо, що заяву про тимчасове призупинення дії ліцензії у зв’язку з призупиненням певного виду діяльності податківці від госпсуб’єкта не приймуть. Тільки — щодо повного анулювання. Адже такого («добровільного») механізму призупинення Закон № 481* не передбачає (див. також БЗ 113.03).

* Закон України від 19.12.1995р. № 481/95-ВР.

А от заяву про анулювання ліцензії до відповідної ДПС, строго кажучи, подавати не обов’язково

Адже Закон № 481 та інші чинні нормативи не містять норми, яка б чітко передбачала зобов’язання утримувача ліцензії подавати податківцям таку заяву.

Але б ми радили вам її в цьому випадку подати**. І до того ж, така заява в нормах Закону № 481 все-таки згадується. Але — про все по черзі.

** Але переплачені за ліцензію гроші не повернуть (див. про це нижче у розділі «Коли «помре» ліцензія»).

Спочатку зазначимо, що ст. 15 Закону № 481 передбачено анулювання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем (або тютюном) шляхом прийняття відповідним податковим органом письмового розпорядження, зокрема на таких двох підставах:

заява суб’єкта господарювання;

несплата чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії.

Фактично ви можете обрати будь-який із згаданих шляхів. Відрізняти їх буде хіба що строк, у який податківцями буде фактично анульована ліцензія (див. нижче).

Шлях добровільний (із заявою)

Якщо госпсуб’єкт не здійснює господарську діяльність, але при цьому ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями не анульована, такий суб’єкт господарювання все одно зобов’язаний здійснювати щоквартальні чергові платежі до відповідного бюджету за таку ліцензію та подати до органу ДПС, яким видано ліцензію, копію платіжного доручення з відміткою банку про сплату.

Якщо ж ви подасте у цей податковий орган ДПС (де отримували алко-ліцензію) заяву про анулювання ліцензії, то зазвичай в такому випадку податківці приймають розпорядження про анулювання ліцензії протягом місяця з дня одержання заяви (БЗ 113.03).

Універсальна форма такої заяви затверджена розпорядженням ДФСУ «Про ведення Реєстру виданих, тимчасово припинених, анульованих ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами» від 28.02.2018 р. № 18-р*.

* У вільному доступі ми цей документ не знайшли, але форму заяви, а також рекомендації щодо її заповнення, у тому числі у разі анулювання ліцензії, можна переглянути тут: kh.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/341427.html

Шлях примусовий (без заяви)

Якщо ви заяву не подасте, то механізм згідно із Законом № 481 буде таким. У разі несплати у граничний термін чергового платежу** податківці призупинять дію ліцензії на підставі свого письмового розпорядження на термін до сплати заборгованості***.

** А в нашому випадку цим терміном, схоже, буде 15.08.2020 р.

*** Нагадаємо, що оплата річної вартості ліцензії здійснюється щоквартально рівними частками (1/4 річної вартості), відмітка про сплату чергового платежу робиться фіскалами на зворотному боці ліцензії. Водночас нормативами не передбачено штрафів за відсутність на ліцензії такої відмітки (БЗ, 113.05).

Якщо протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії борг погашено не буде, ліцензію фіскали анулюють, видавши відповідне письмове розпорядження

У цьому варіанті момент анулювання ліцензії зазвичай відтерміновується більше ніж на місяць у порівнянні з варіантом з поданням заяви. А це напряму впливає на необхідність подання акцизної декларації (див. нижче).

Сплив строк дії ліцензії

Ще однією окремою підставою для анулювання ліцензії є закінчення строку її дії. Якщо сплив строк дії ліцензії (вона видається на рік), то ліцензію анулюють незалежно від того, подасте ви заяву чи ні. До речі, подання заяви про анулювання ліцензії в такому випадку тим паче не є обов’язковим. Але як тут спрацює механізм анулювання, мабуть, залежатиме від того, чи подавалась утримувачем ліцензії заява.

На ліцензії вказано термін (дату), до якого вона діє. Так от, податківці вважають, що госпсуб’єкт, який має ліцензію на право здійснення роздрібної торгівлі алконапоями, має право здійснювати торгівлю алкоголем до дати, зазначеної в ліцензії, при цьому останнім днем торгівлі буде дата, що передує даті, зазначеній в такій ліцензії (БЗ, 113.03)! Дріб’язкові людці… Тому на цей день краще не розраховуйте, або готуйтесь судитися з фіскалами.

Коли «помре» ліцензія

Строк дії ліцензії закінчиться днем її анулювання, а ця дата, як ми зазначили вище, буде залежати від того, чи подавали ви заяву про анулювання ліцензії.

Але в любому з цих випадків відповідно до ст. 15 Закону № 481 ліцензію буде остаточно анульовано і вона вважатиметься недійсною з моменту одержання госпсуб’єктом письмового розпорядження податківців про її анулювання.

Як ми вже зазначали, якщо ви подасте заяву, то ліцензія зазвичай буде остаточно анульована раніше, ніж у випадку, коли вона буде анульована з причини несплати вами чергового платежу. Однак у другому випадку, на відміну від першого, дія ліцензії фактично має буде призупинена вже датою, наступною за граничним терміном сплати чергового платежу. І працювати за такою ліцензію з моменту її призупинення (дати затвердження фіскалами розпорядження про таке призупинення), хоча ліцензія ще й не анульована, все одно вже не можна!

Втім і у першому випадку, якщо до або після подання заяви мине граничний термін сплати чергового квартального платежу, дію ліцензії теж буде призупинено.

Таким чином, якщо вас не напружує подання порожніх акцизних декларацій (див. нижче), то можете заяву на анулювання ліцензії податківцям не подавати…

Зазначимо ще такий момент: якщо ви не допрацюєте увесь проплачений за ліцензію термін, зайво сплачені у вигляді вартості ліцензії кошти вам з бюджету не повернуть, бо такого теж не передбачено в чинних нормативах.

Штрафи

Штрафу і якихось інших санкцій за неподання в даному випадку заяви про анулювання ліцензії чинними нормативами не передбачено.

Не передбачено навіть санкцій і за несплату/несвоєчасну сплату чергового (квартального) платежу за роздрібну алко-ліцензію!

Фактичною санкцією за всі ці діяння у такому випадку є тимчасове призупинення ліцензії до моменту надходження чергового платежу, або анулювання ліцензії — в разі ненадходження платежу (див вище про примусовий шлях).

Акцизна декларація

Що стосується необхідності подання порожньої декларації акцизного податку, то згідно з п. 49.21 ПКУ платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

Подання порожніх декларацій з акцизного податку згідно з цією нормою потрібно здійснювати, доки ліцензію не буде фактично анульовано фіскалами.

Тобто останнім місяцем, за який вам необхідно буде подати акцизну декларацію, буде місяць, на який припаде дата анулювання ліцензії

А ця дата, як ми уже зазначили вище, є датою одержання госпсуб’єктом (вами) письмового розпорядження податківців про анулювання ліцензії.

Санкції. За неподання/несвоєчасне подання декларації з акцизного податку до платника застосовується санкція відповідно до ст. 120 ПКУ у розмірі 340 грн за кожне неподання або несвоєчасне подання. За ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, — штраф вже становитиме 1020 грн за кожне неподання/несвоєчасне подання.

Тут варто нагадати, що мораторій на штрафи на період карантину не поширюється на акцизний податок і від цієї санкції він не врятує.

висновки

  • У разі припинення діяльності заяву на анулювання алко-ліцензії подавати не обов’язково, але бажано. І від факту (не)подання заяви буде залежати дата, з якої ліцензія буде анульована.
  • Якихось санкцій за неподання заяви про анулювання ліцензії, а також за несплату/несвоєчасну сплату чергового (квартального) платежу за роздрібну алко-ліцензію чинними нормативами наразі не передбачено.
  • Навіть у разі припинення продажу алкоголю декларація з акцизного податку повинна подаватись аж до того місяця (включно), в якому буде одержано письмове розпорядження фіскалів про анулювання ліцензії.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі