Теми статей
Обрати теми

Працівники з розрядом

Носіков Олександр, завідувач відділу моніторингу соціальних процесів НДІ праці і зайнятості населення Мінсоцполітики і НАН України, канд. соц. наук
Навіщо введено розділення професій за розрядами? Як вказувати у штатному розписі такі професії?

Відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (далі — КП) усі професійні назви робіт розподілено за професійними ознаками та систематизовано в дев’ять розділів.

Крім того, за професіями встановлено категоріювання — розділення професій за категоріями, класами, розрядами. Воно визначає складність робіт, освітньо-кваліфікаційний рівень, навички. Так, розділ:

— 5 КП «Працівники сфери торгівлі та послуг» передбачає розряди від 1 до 6 або класи. І за окремими професіями — старший і без категорії;

— 6 КП «Кваліфіковані працівники сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства» — розряди від 1 до 6 або класи;

7 КП «Кваліфіковані робітники з інструментом» — розряди від 1 до 6 або класи, за деякими професіями — 7 і 8 розряди як підвищення кваліфікації до молодшого спеціаліста;

— 8 КП «Робітники з обслуговування, експлуатації та контролю за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин» — розряди від 1 до 6 або класи, за деякими професіями — 7 і 8 розряди як підвищення кваліфікації до молодшого спеціаліста. Категоріювання за класами: перший, другий. Категорії: А1, А, В1, В, С1, С, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE та T для професій водіїв;

— 9 КП «Найпростіші професії» — 1, 2, 3 розряди або без категорії та старший. Однак найчастіше категоріювання не застосовується.

Розряд — це ступінь виробничої кваліфікації. Його присвоюють кваліфікованим робітникам. Кожен з розрядів передбачає поступове підвищення функціональних обов’язків, відповідальності працівника за певним однаковим колом робіт.

Зазначимо, що кожному робітникові важливо не лише отримати розряд, а й зберегти його. Чи зберігається розряд при переході до іншого роботодавця? Тут слід зауважити, що розряд, присвоєний робітникові, діє передусім на даному конкретному підприємстві.

На іншому підприємстві також можуть (але не обов’язково!) прийняти цього робітника на робоче місце, для якого штатним розписом передбачений такий розряд.

Увага! Відповідно до п. 16 Загальних положень Довідника № 336* у всіх записах про виконувані роботи, у тому числі й у штатному розписі, трудових книжках та наказах, слід уживати повну назву професії (посади) відповідно до КП з додаванням кваліфікаційної категорії (розряду). Наприклад, «Машиніст скрепера 4-го розряду», «Слюсар-сантехнік 4-го розряду» тощо.

* Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 29.12.2004 р. № 336.

Окрім того, якщо працівнику в період роботи надається новий розряд (підвищується, а у окремих випадках — знижується), про це у трудовій книжці робиться відповідний запис у розділі «Відомості про роботу» окремим рядком. Тобто:

— у графі 1 ви зазначаєте порядковий номер запису;

— у графі 2 наводите дату, коли було встановлено певну категорію;

— у графі 3 записуєте власне інформацію про присвоєння кваліфікаційної категорії, кваліфікаційного розряду, класу, наприклад, «Присвоєно 5-й розряд водія навантажувача»;

— у графі 4 зазначаєте дату і номер відповідного наказу (розпорядження) роботодавця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі