Теми статей
Обрати теми

Основні засоби, отримані безоплатно

Альошкіна Наталя, податковий експерт
МСФЗ не містить конкретних приписів щодо обліку операцій із безоплатного отримання активів одним суб’єктом господарювання (обдаровуваним) від іншого (дарувальника). Тому незалежні фахівці висловлюють різні варіанти. У свою чергу, Мінфін, у принципі, самоусунувся від будь-яких пояснень і тлумачень міжнародних стандартів*, а ось Комітет ФПБАУ** підготував цікаве Роз’яснення № 5*** на цю тему. З урахуванням цієї позиції ФПБАУ проаналізуємо порядок обліку безоплатно отриманих активів.

* Лист Мінфіну від 24.09.2018 р. № 35210-06-5/24914.

** Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України.

*** Роз’яснення «Щодо обліку активів, отриманих безоплатно» від 16.08.2019 р. № 5 // lexinform.com.ua/wp-content/uploads/2019/09/rozjasnennja-5.pdf

Комітет ФПБАУ запропонував два підходи щодо обліку у фінзвітності безоплатно отриманих активів, за умови, якщо дарувальник одночасно: не є власником одержувача або його контрагентом за будь-якими іншими угодами та не обтяжує одержувача жодними зобов’язаннями у зв’язку з таким безоплатним наданням активу.

Основний підхід. Ґрунтується на первісному визнанні активу за справедливою вартістю (з урахуванням додаткових витрат: монтаж тощо). З одночасним визнанням доходу в періоді отримання такого активу (див. таблицю нижче).

Загалом цей підхід, вважаємо, є найбільш обґрунтованим і безпечним з точки зору оподаткування. Адже при безоплатному отриманні активу збільшення власного капіталу підприємства відбувається в той момент, коли він отриманий. Фінзвітність якраз і відобразить це збільшення. А ось до альтернативного варіанта, гадаємо, слід підійти з обережністю.

Альтернативний підхід. Його застосування передбачає, що підприємство одночасно з визнанням за справедливою вартістю активу визнає збільшення капіталу. А надалі такий капітал систематично списує на прибутки або збитки (до доходів періоду) пропорційно нарахованій амортизації і при вибутті активу.

Вважаємо, цей підхід не відповідає МСФЗ-вимогам. По-перше, недоречне визнання справедливої вартості безоплатно отриманого активу безпосередньо в капіталі компанії, якщо йдеться не про операцію з власником і не про компоненту іншого сукупного доходу (§ 109 МСБО 1). По-друге, поступове систематичне визнання доходу шляхом зменшення капіталу у відповідних періодах суперечить принципу визнання доходу за МСФЗ-правилами. Адже визнання доходу спричиняє збільшення власного капіталу, а не його зменшення (§ 4.68 КО).

Крім того, оскільки визнання доходу, по суті, відбувається з відстроченням у часі, такий підхід може виявитися не до вподоби фіскалам.

Варіанти обліку безоплатно отриманого активу

Операція

Дебет

Кредит

Основний підхід

Безоплатне отримання активу

15

745

Альтернативний підхід

Безоплатне отримання активу

15

424

Нараховано амортизацію

23, 91, 93

13

Визнано дохід пропорційно сумі амортизації

424

745

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі