Теми статей
Обрати теми

Знецінення ОЗ

Адамович Наталія, податковий експерт
Незалежно від моделі оцінки, яку використовує підприємство, об’єкти ОЗ додатково слід перевіряти на предмет знецінення (зменшення корисності). Це окрема процедура. Розглянемо основні правила її проведення й обліку.

Щоб визначити, чи має місце знецінення ОЗ, застосовують МСБО 36 (§ 63 МСБО 16). Розкриємо основні моменти*.

* Детальніше про зменшення корисності активів див. у «Податки & бухоблік», 2020, № 32, с. 14.

1. Періодичність. Перевіряють ОЗ на знецінення в кінці кожного фінансового року (§ 9 МСБО 36), а ті, хто складає проміжну фінзвітність, — на кожну проміжну звітну дату.

2. Оцінка ОЗ на знецінення. Проводиться без профоцінювачів. Підприємство самостійно визначає, чи є підстави для цього (§ 12 МСБО 36), і розраховує суму очікуваного відшкодування ОЗ.

Сума очікуваного відшкодування — це більша з двох оцінок (§ 18 МСБО 36): (1) справедлива вартість за вирахуванням витрат на вибуття активу (§ 20 МСБО 36) або (2) вартість активу при використанні (§ 31 МСБО 36).

Суму очікуваного відшкодування визначають окремо для кожного об’єкта ОЗ (компонента). Якщо це зробити неможливо, таку суму визначають для групи, до якої належить актив (§ 66 МСБО 36). Тоді суму втрат від зменшення корисності групи розподіляють на окремі активи пропорційно їх балансовій вартості.

3. Облік знецінення ОЗ. Якщо сума очікуваного відшкодування активу нижча, ніж балансова (залишкова) вартість об’єкта ОЗ (ЗВ < БВ), то балансову вартість ОЗ зменшують до суми очікуваного відшкодування. Таке зменшення балансової вартості визнають втратами від зменшення корисності (тобто збитком від знецінення). Увага, збиток від зменшення корисності зачіпає тільки величину зносу (накопиченої амортизації) об’єкта ОЗ і не впливає на його первісну вартість (див. таблицю). Після проведеного знецінення ОЗ амортизацію нараховують виходячи з нової зменшеної балансової вартості (§ 63 МСБО 36).

Об’єкти ОЗ

Наслідки знецінення

обліковуються за моделлю собівартості

втрати від зменшення корисності включають до складу інших витрат з одночасним збільшенням суми зносу: Дт 972 — Кт 131

обліковуються за переоціненою вартістю

— на суму зменшення корисності в межах перевищення попередніх дооцінок (вигід від відновлення корисності) над уцінками (втратами від зменшення корисності) збільшують знос і зменшують капітал у дооцінках: Дт 411 — Кт 131;

— різницю відносять до складу інших витрат: Дт 972 — Кт 131

4. Зменшення корисності і податковий облік. Високодохідники і малодохідники-добровольці, враховуючи норми п. 138.1 ПКУ, на суму втрат від зменшення корисності ОЗ (Дт 972 — Кт 131) показують різницю (рядок 1.1.1.1 додатка РІ до декларації з податку на прибуток), що збільшує фінрезультат.

Врахуйте! При розрахунку податкової амортизації не враховують тільки суми переоцінки (уцінки/дооцінки) (п.п. 138.3.1 ПКУ). Проте податківці до переоцінки прирівнюють і зменшення корисності (див. лист ДПСУ від 01.07.2020 р. № 2640/6/99-00-05-05-02-06/ІПК і лист ДФСУ від 26.06.2019 р. № 2941 /6/99-99-15-02-02-15/IПК), що загрожує додатковою амортрізницею в рядку 1.2.1 АМ додатка РІ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі