Теми статей
Обрати теми

МСФЗ-перехід: куди подіти колишні ОЗ

Костенко Ніна, експерт з питань оплати праці
Підприємство перейшло на складання фінансової звітності за міжнародними стандартами. Що робити з об’єктами основних засобів (ОЗ), які були визнані за П(С)БО, але за вимогами МСФЗ такими не є?

МСФЗ-новачок за § 10 МСФЗ 1 у Звіті про фінансовий стан за МСФЗ на дату переходу:

— визнає всі активи та зобов’язання, визнання яких вимагають МСФЗ;

не визнає статті активів або зобов’язань, якщо МСФЗ не дозволяють такого визнання;

— перекласифікує статті, які він визнав за П(С)БО, але за МСФЗ вони є іншим видом активів, зобов’язань або компонентом капіталу;

— застосовує МСФЗ при оцінці всіх визнаних активів та зобов’язань.

Серед визнаних за П(С)БО 7 основних засобів знайдеться немало об’єктів, які не відповідають МСФЗ-критеріям. У їх числі можуть виявитися, наприклад:

— матеріальні об’єкти зі строком корисної експлуатації більше року, але собівартість яких нижча ніж поріг суттєвості, встановлений підприємством в обліковій політиці (ОП) за МСФЗ, тобто звичні П(С)БОшникам малоцінні необоротні матеріальні активи (МНМА);

— об’єкти соціально-культурного призначення, які утримують для виконання соціальних завдань, але вони не мають потенціалу генерувати майбутні економічні вигоди;

— обладнання зі строком корисної експлуатації більше року, яке має виключно рекламне призначення.

Що робити з такими об’єктами при переході на МСФЗ і, зокрема, з МНМА?

Щодо МНМА у МСФЗ-новачка є два варіанти подальшого обліку малоцінки.

Вибір того чи іншого підходу залежить від кількості малоцінних предметів у підприємства та їх призначення.

Варіант 1. Як відомо, МСФЗ не застосовують до статей, якщо вони несуттєві. Тому в загальному випадку можна скористатися концепцією суттєвості з § 2.11 Концептуальної основи і встановити в наказі про ОП мінімальну планку для визнання необоротних матеріальних активів як ОЗ. Надалі всі активи, вартість яких нижча ніж мінімальний поріг, визнавати у складі запасів за МСБО 2 «Запаси» на період зберігання. А з моменту використання списувати на витрати. Зазвичай орієнтуються на податковий ОЗ-критерій з п.п. 14.1.138 ПКУ (наразі — 20000 грн). Проте логічнішим видається підхід, коли необоротні матеріальні активи з незначною вартістю списують на витрати в періоді їх придбання.

Якщо в момент МСФЗ-переходу вартість МНМА виявиться нижчою мінімального критерію, його списують. А ось коли вартість предмета буде більше несуттєвої величини, такий об’єкт долучиться до сімейства ОЗ. Але переміститься вже до відповідного МСФЗ-класу.

Варіант 2. Якщо у МСФЗ-новачка багато малоцінних предметів, які використовуватимуться декілька звітних періодів, то можна скористатися нормами § 9 МСБО 16 (ср. ). А саме: згрупувати незначні за вартістю предмети в окрему групу та обліковувати їх як окремий об’єкт ОЗ. Критерії визнання тоді застосовують уже до сукупної вартості таких предметів. Але пам’ятайте: узагальнюють однорідні за характером та передбачуваним використанням малоцінні предмети.

Куди ж списувати балансову вартість об’єктів, які не є ОЗ за нормами МСФЗ? Такі суми МСФЗ-новачки на дату переходу на МСФЗ визнають безпосередньо у складі нерозподіленого прибутку або, якщо це доречно, в іншій категорії власного капіталу (§ 11 МСФЗ 1). Зазвичай їх відносять на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі