Теми статей
Обрати теми

Якщо облік ОЗ змінився…

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Через невизначеності, властиві господарській діяльності, багато статей фінзвітності не можуть бути точно оцінені. Так, попередньої оцінки за нормами § 32 МСБО 8 потребують строки корисного використання основних засобів (ОЗ) чи очікувана модель споживання майбутніх економічних вигід, втілених в активах, що амортизуються (метод амортизації). Ці важливі для нарахування амортизації характеристики можуть бути змінені. Як відображати такі зміни: як зміну облікової оцінки чи перегляд облікової політики?

Принаймні на кінець кожного фінансового року § 51 МСБО 16 зобов’язує переглядати строк корисної експлуатації ОЗ та його ліквідаційну вартість. Так само § 61 МСБО 16 вимагає аналізувати на предмет можливого перегляду метод амортизації ОЗ. Це зовсім не означає, що щороку названі характеристики потрібно обов’язково змінювати. Це лише говорить про те, що

щонайменше щорічно ОЗ тестують на предмет виявлення необхідності коригування попередніх оцінок

При цьому змінити строк корисної експлуатації ОЗ, метод амортизації можна в будь-який інший час, коли в підприємства виникає в цьому необхідність. МСБО 16 це не забороняє.

Строк корисної експлуатації § 6 МСБО 16 визначає, як:

— період, протягом якого, як очікується, підприємство зможе використовувати актив, або

— кількість продукції чи подібних одиниць, що їх підприємство очікує отримати від активу.

Установлюють строк корисної експлуатації ОЗ виходячи з очікуваної корисності активу для підприємства. Такі фактори, як технічне або комерційне старіння, а також моральний та фізичний знос активу призводять до зменшення очікуваних від нього економічних вигід. Розрахункову оцінку строку корисної експлуатації активу здійснюють із застосуванням професійного судження (§ 57 МСБО 16).

Ліквідаційна вартість (ЛВ) активу на практиці часто є незначною. Тому є несуттєвою при обчисленні величини ОЗ, що амортизується (§ 53 МСБО 16). Останню ж визначають за вирахуванням ЛВ активу.

Використаний метод амортизації повинен відображати очікувану форму споживання підприємством майбутніх економічних вигід від активу (§ 60 МСБО 16).

Так ось, якщо при перегляді строку корисної експлуатації, ЛВ та методу амортизації очікування відрізняються від попередніх оцінок, зміну (зміни) відображають як зміну в обліковій оцінці відповідно до МСБО 8. А згідно з § 36 МСБО 8 вплив зміни облікової оцінки визнають перспективно. Включають його до прибутку або збитку:

— у періоді, коли відбулася зміна, якщо вона впливає лише на цей період;

— у періоді, коли відбулася зміна, та у майбутніх періодах, якщо зміна впливає як на поточний, так і на подальші періоди.

При цьому § 38 МСБО 8 уточнює: перспективне визнання впливу зміни в облікових оцінках означає, що його застосовують з дати зміни в розрахунковій оцінці. Зокрема, зміна (1) розрахункового строку корисної експлуатації ОЗ або (2) методу амортизації впливає на витрати на амортизацію за поточний період та за кожний майбутній період протягом строку експлуатації ОЗ, що залишився. Вплив зміни, пов'язаний з поточним періодом, визнають як дохід або витрати в поточному періоді. А вплив на майбутні періоди відображають як дохід або витрати в цих майбутніх періодах.

Тобто зміну строку корисної експлуатації, ЛВ і методу амортизації визнають зміною облікової оцінки (а не облікової політики) та застосовують до операцій перспективно (а не ретроспективно) — до майбутніх операцій без коригування попередніх періодів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі