Теми статей
Обрати теми

Директорка, соціологиня тощо: зміни до Класифікатора професій

Носіков Олександр, завідувач відділу моніторингу соціальних процесів НДІ праці і зайнятості населення Мінсоцполітики і НАН України, канд. соц. наук
Якщо раніше вас трохи дивувало широке мас-медійне вживання назв посад у вигляді «директорка», «редакторка», то відтепер завдяки Зміні № 9 до Національного класифікатора України «Класифікатор професій ДК003: 2010» (далі — КП) з’являється можливість використання подібних назв не тільки у публіцистиці або виступах, а й у кадровій документації підприємств, установ, організацій. Зміна № 9 набрала чинності за наказом Мінекономрозвитку від 18.08.2020 р. № 1574.

Одразу з головного. Починаючи з 18.08.2020 р. розд. ІІІ КП дозволяє за потребою користувача, при внесенні запису про назву роботи до кадрової документації окремого працівника, професійні назви робіт адаптувати для означення жіночої статі особи, яка виконує відповідні роботи.

Проте така адаптація повинна виконуватися відповідно до п. 4 § 32 Українського правопису, схваленого постановою КМУ від 22.05.2019 р. № 437. Наприклад, інженер — інженерка, верстатник широкого профілю — верстатниця широкого профілю.

Отже, КП нині враховує положення Українського правопису, що виглядає цілком логічно з урахуванням де-факто досить давнього застосування «жіночих» назв професій та посад. Водночас гендерний аспект відображається Зміною № 9 не тільки відносно професійної сфери жінок.

Медицина

У медичній галузі усі професійні назви робіт (спеціалізації) «сестри медичної» відтепер мають й відповідну «чоловічу» редакцію. Наприклад, професійну назву роботи «Сестра медична» код КП 3231 з 18.08.2020 р. змінено на «Сестра медична (брат медичний)» з тим же кодом КП.

Окрім різних за рівнем відповідальності і спеціалізацією посад «брата медичного», чоловіки можуть бути прийняті на посаду «акушера». Відповідні зміни мають бути враховані й у галузевому випуску 78 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП) «Охорона здоров’я».

Крім того,

Зміною № 9 легалізовано низку посад медичних працівників з кодом 2221.2 (група КП «Лікарі»)

А саме: «Лікар-кардіолог дитячий», «Лікар-кардіолог електрофізіолог», «Лікар-кардіолог інтервенційний», «Лікар-ревматолог дитячий».

Дві професійні назви роботи поповнили групу КП 2225.2 («Лікарі, фахівці в галузі медико-профілактичної справи»), це «Фахівець з громадського здоров’я» та «Фахівець з довкілля та здоров’я» із таким самим кодом.

Група КП 2229.2 «Професіонали в галузі медицини (крім сестринської справи та акушерства)» поповнилася посадою «Експерт з оцінки медичних технологій». Важливо зазначити, що внесена до КП посада «Працівник з господарської діяльності закладу охорони здоров’я» (група КП 4131 «Службовці на складах»).

Професії (посади) загальногалузевого поширення

Зміною № 9 скасовуються, серед іншого, такі професійні назви роботи, як-от: «Директор філіалу (філії)» (код КП 1210.1), «Начальник філіалу (філії)» (код КП 1210.1).

Водночас, враховуючи необхідність укрупнення цих посад для цілей кадрової діяльності, до КП унесено посаду у вигляді «Директор (начальник, завідувач, інший керівник) філіалу (філії)» із таким самим кодом КП 1210.1.

Застосування при формуванні структури сучасних підприємств у назвах підрозділів терміна «служба» враховано при унесенні до КП посади «Начальник (інший керівник) служби» (код КП 1229.7).

Розширюються можливості кадровиків щодо формування у штатному розписі найменувань посад керівників «кабінетів», таких як: «Завідувач кабінету навчального (методичного, навчально-методичного)» (код КП 1229.4), «Начальник (завідувач) кабінету (лінгафонного, проектного та ін.)» (код КП 1229.7).

Йдучи назустріч сучасному тренду українського ринку праці, уносити до штатного розкладу підприємств з генеральними директорами на чолі різних «директорів» нижчої ланки (з лізингу, із зовнішньоекономічної діяльності, з логістики тощо), до КП унесена інтегрована професійна назва роботи — «Директор (за напрямом діяльності)» (код КП 1229.7).

Таким чином, «творча ініціатива» щодо закріплення різних напрямів діяльності фірми за директорами та керівниками служб тепер не обмежується конкретними позиціями, наявними у КП.

До КП унесено нову професійну назву роботи «Експерт із торговельно-економічних операцій» із кодом КП 2419.2.

І навпаки, відбулося скасування деяких спеціалізацій посади «Друкарка» (код КП 4111). Також скасовується посада «Секретар-друкарка» (код КП 4115). Ці професійні назви робіт уніфіковано до назви роботи «Офісний службовець (друкування)» (код КП 4111).

Промисловість і транспорт

У галузях промисловості та транспорту також відбулися деякі зміни. Усунено технічну помилку в назві роботи «Машиніст термоустановки» із кодом КП 8152 (раніше у назві фігурувало уточнення «(спеціальні хімічні виробництва)»).

При цьому до КП увійшли наразі й новітні посади вказаних галузей, а саме: «Аудитор безпеки автомобільних доріг» (код КП 2419.2) та «Уповноважена особа з питань відповідності (енергетика)» (код КП 2419.2).

Література та мистецтво

Праця письменника (або споріднена з нею праця) у сучасних умовах застосовується при створенні різних мас-медійних проєктів (телешоу, серіалів, мережевих ігор тощо).

При цьому найменування посад для авторів сценаріїв, діалогів, гумористичних скетчів та подібних продуктів можуть мати багато редакцій.

З розвитком інформаційних ресурсів варіанти назв для вказаних авторів будуть тільки зростати. Тому до КП Зміною № 9 унесено посаду у вигляді «Письменник (інший автор)» із кодом КП 2451.2.

Крім того, було виправлено технічну помилку у назві посади «Асистент артиста-соліста-органіста» (код КП 2453.2).

Інші сфери діяльності

Унесено нову професійну назву роботи «Соціальний менеджер» (код КП 1483).

Замість посади «Фахівець із орієнтації сліпих» при наданні соціальних послуг тепер буде застосовуватися посада у вигляді «Фахівець із орієнтування осіб з порушеннями зору» із кодом КП 3229.

Поміняв кодування «Фахівець з діяльності професійних спілок», тепер у цієї професії код КП 2490.

Насамкінець зазначимо, що у матеріалах Зміни № 9 відповідно до нових вимог законодавства змінено назви угруповань та застосовано сучасні «освітні» терміни, як-от: «заклади вищої освіти» та «заклади загальної середньої освіти».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі