Теми статей
Обрати теми

Мінзарплата — 5000 грн. Вже завтра

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Законопроєкт від 06.08.2020 р. № 3963

Висновок документа

З 1 вересня 2020 року мінімальна зарплата складе: у місячному розмірі — 5000 грн, у погодинному розмірі — 29 грн 20 коп

Заклики бізнес-спільноти не підвищувати з 1 вересня цього року мінімальну заробітну плату (далі — МЗП) почуті законотворцями не були. Законопроєкт прийнято ВРУ. Звісно, оскільки ініціатива йшла від Президента, то за підписом, впевнені, не заіржавіє. Тож давайте подивимося, що потягне за собою збільшення МЗП.

Трудова доплата. Збільшення мінзарплати не вимагає від роботодавців збільшити оклади (тарифні ставки) працівників (звісно, якщо такі роботодавці самі їх не прив’язали у своїх внутрішніх документах до мінімалки). Проте законодавець вимагає, щоб розмір зарплати за повністю виконану місячну (або годинну) норму праці не був нижчим за МЗП.

Тож з 1 вересня оплата праці працівників, яким установлено денні (місячні) тарифні ставки (оклади), при виконанні місячної норми праці не може бути нижчою 5000 грн. У свою чергу, зарплата працівника з погодинною оплатою праці не має бути нижчою за 29,20 грн/год за кожну відпрацьовану годину.

Непрацездатні виплати. У зв’язку з ростом МЗП зростуть прив’язані до неї розміри обмежуючих показників для лікарняних та декретних. Так, наприклад, за страховими випадками, початок яких припаде на вересень — грудень 2020 року, сума допомоги по вагітності та пологах за основним місяцем роботи не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із МЗП у 5000 грн.

ЄСВ. Збільшиться розмір мінімального страхового внеску (у тому числі й для ФОП за себе). З 1 вересня він становитиме 1100 грн за місяць.

Також зросте максимальна величина бази нарахування єдиного внеску. Вона складатиме 75000 грн. Тож максимальний внесок з ЄСВ буде дорівнювати 16500 грн.

Припустимо, зарплата працівника за місяць — 5000 грн. Роботодавець утримає з неї ПДФО за ставкою 18 % — 900 грн, ВЗ за ставкою 1,5 % — 75 грн та нарахує ЄСВ 22 % від зарплати — 1100 грн. На руки працівник отримає 4025 грн.

Чималенька сума податків набігла? Та щоб роботодавці не пішли у тінь, Держпраці заявила про початок проведення інспекційних відвідувань з питань виявлення неоформлених працівників також з 1 вересня.

Трудові штрафи. Збільшення рівня МЗП потягне за собою зростання фінсанкцій за порушення трудового законодавства (див. ст. 265 КЗпП). Наприклад, неоформлені працівники, виявлені Держпраці у вересні — грудні 2020 року, будуть коштувати роботодавцям-неєдинникам 50000 грн за кожного такого працівника. Якщо таке неподобство буде виявлено повторно в указаний період, то розмір штрафу сягне 150000 грн за кожного неоформленого.

Незмінні величини. Збільшення розміру МЗП не вплине на:

1) ставки єдиного податку для ФОП групи 2, податку на нерухомість та туристичного збору;

2) граничний розмір неоподатковуваних добових при відрядженнях по Україні;

3) розмір неоподатковуваного доходу при:

— продажу фізособою власної продукції тваринництва груп 1 — 5, 15, 16 та 41 УКТ ЗЕД;

— отриманні фізособою дарунків у негрошовій формі тощо.

Справа в тому, що для розрахунку таких показників на 2020 рік береться МЗП, встановлена на 1 січня (4723 грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі