Теми статей
Обрати теми

Пальне та спирт: зіставлення показників реєстрів

Павленко Олексій, податковий експерт
Постанова КМУ від 12.08.2020 р. № 715

Висновок документа

ДПС повинна щомісячно зіставляти показники обсягів обігу та залишків пального/спирту етилового за даними СЕАРП та СЕ* і Держреєстру витратомірів і рівнемірів-лічильників

* Система електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового.

Постановою № 715 КМУ затвердив Порядок здійснення Державною податковою службою автоматичного зіставлення показників обсягів обігу та залишків пального, показників обсягів обігу спирту етилового (далі Порядок). Цей Порядок видано згідно з п. 233.2 ПКУ, і він почав діяти з 18.08.2020 р. Тому схоже, що механізм зіставлення вперше запрацює за підсумками серпня. Викладемо його основні моменти.

Щомісячно з 16-го числа місяця, що настає за звітним, ДПС повинна здійснювати автоматичне зіставлення місячного обігу та залишків пального (та спирту) у розрізі кожного: коду УКТ ЗЕД, акцизного складу та розпорядника акцизного складу**. За всіма видами скрапленого та інших газів облік ведеться гуртовий — за умовним кодом 2711, відповідно й зіставлення показників за газами буде гуртовим — за цим кодом. Інформація за результатами зіставлення щомісяця розміщується для платників у закритій частині електронного кабінету не пізніше 20-го числа кожного наступного за звітним місяця. Доступ до інформації є безоплатним.

** Зіставлення за одним звітним періодом може проводитися протягом трьох років. Такий собі «строк давності»…

Для зіставлення беруть такі показники.

За СЕАРП і СЕ: обсяги пального/спирту за отриманими АН/РК (∑АНаклОтр) та/або заявками на поповнення залишку (∑ЗаявкиПоповн, ∑КоригЗаявкиПоповн); обсяги за виданими АН/РК (∑АНаклВид, ∑Втрат); регліміти (∑АНакл) на кінець звітного місяця за зареєстрованими документами, які складені (!) не пізніше останнього дня місяця, за який проводиться зіставлення. (Чомусь не згадали обсяги імпорту-експорту: ∑Амитн і ∑АмитнЕкспорт?..)

За Єдиним держреєстром лічильників: обсяги отриманого, а також реалізованого (використаного) протягом звітного місяця пального/спирту згідно зі щоденними Довідками; залишки пального/спирту на акцизному складі на 1-ше число місяця, що настає за звітним.

Нагадаємо, що згідно з п. 233.3 ПКУ під час зіставлення допускаються розбіжності не більше ніж на 5 % обсягу обігу або залишків пального (для скрапленого газу та інших газів — не більше ніж на 15 %) чи не більше ніж на 2 % об’єму відповідного резервуара!

Які ж будуть наслідки, якщо виявлені при зіставленні розбіжності перевищать ці граничні відсотки? Пункт 11 Порядку зазначає, що для усунення наявних розбіжностей платники можуть скласти та зареєструвати такі документи.

У СЕАРП і СЕ: АН та/або РК, заявки на поповнення обсягу залишку пального/спирту.

В Єдиному держреєстрі лічильників: щоденні (місячні) Довідки: основні та коригуючі.

У цьому ж пункті Порядку зазначено, що податкові органи використовують результати зіставлення під час перевірок. Тому коли розбіжності сягнуть згаданих граничних відсотків, будьте впевнені, що ви вже у податківців на гачку. І потурбуйтесь про те, щоб ліквідувати розбіжності ще до того, коли вони заявляться до вас з акцизною перевіркою.

А краще платникам аналізувати відповідні місячні показники і проводити в системах необхідні коригування*** ще до 16-го числа наступного місяця, тобто до початку цього електронного зіставлення ДПС.

*** При зіставленні (див. вище) повинні враховуватись документи, складені не пізніше останнього дня місяця, що перевіряється. Тобто потрапити до реєстрів ці документи можуть і в наступному місяці — але до дати початку зіставлення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі