Теми статей
Обрати теми

Компенсуємо працівнику проїзд у таксі

Солошенко Людмила, податковий експерт
Через карантин працівник побоюється добиратися на роботу громадським транспортом. Тому підприємство компенсує йому витрати на таксі. Які податкові наслідки матиме така компенсація для підприємства та працівника?

Чи зобов’язаний роботодавець компенсувати проїзд

Згідно з КЗпП роботодавець зобов’язаний компенсувати працівникам витрати на проїзд у таких випадках:

— у зв’язку із службовими відрядженнями (ст. 121 КЗпП);

— у зв’язку з переведенням, прийняттям або направленням на роботу в іншу місцевість (ст. 5 і 120 КЗпП);

— проїзд до місця знаходження навчального закладу і назад (один раз на рік — у розмірі 50 % вартості проїзду) працівників, які навчаються у ВНЗ з вечірньою та заочною формами навчання (ст. 219 КЗпП).

Як бачимо, компенсація проїзду працівникові до місця роботи і назад КЗпП не передбачена. Тому у роботодавця, суворо кажучи, немає обов’язку компенсувати працівникові проїзд. Проте така компенсація може здійснюватися за рішенням керівника підприємства (БЗ 103.02). Як її оформити?

Компенсація в обліку

Документальне оформлення. Така компенсація можлива за заявою працівника, тобто:

— для отримання компенсації працівник у кінці кожного місяця подає заяву з проханням компенсувати проїзд, з обґрунтуванням причин, за якими він вимушений користуватися таксі, і зазначенням суми компенсації. До такої заяви можуть бути додані підтвердні документи (детальніше див. «Податки & бухоблік», 2018, № 71, с. 13);

— на підставі такої заяви роботодавець, у свою чергу, приймає рішення про компенсацію і видає наказ про відшкодування працівникові витрат на проїзд.

ПДФО і ВЗ. Відшкодування працівникам вартості проїзду транспортом загального користування та інші виплати індивідуального характеру належать до зарплатних компенсаційних виплат, що включаються до фонду оплати праці (ФОП) (п.п. 2.3.4 Інструкції № 5*).

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держстату від 13.01.2004 р. № 5.

Щоправда, фіскали погоджуються з тим, що виплати — зарплатні, тільки якщо вони зазначені як складові зарплати в колективному договорі (іншому нормативному акті роботодавця, в якому прописані складові оплати праці працівників) та/або в укладених із працівниками трудових договорах (лист Міндоходів від 06.08.2013 р. № 9531/5/99-99-17-03-03-16).

Інакше, якщо можливість компенсації в них не обумовлена, то контролери при перевірці можуть вважати таку компенсацію для цілей ПДФО додатковим благом за п.п. «г» п.п. 164.2.17 ПКУ (БЗ 103.02).

Із суми компенсації вартості проїзду на таксі доведеться утримати ПДФО (18 %) і ВЗ (1,5 %)

Оскільки виплата компенсаційного доходу відбуватиметься в грошовій формі, то до бази оподаткування його включають без збільшення на натуральний коефіцієнт. При цьому на руки працівник отримає суму компенсації за вирахуванням ПДФО і ВЗ. Не хочете карати працівника? Тоді в наказі про компенсацію слід зазначити більшу суму компенсації.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ компенсацію-зарплату відображають в загальній сумі зарплати, нарахованої працівникові за звітний квартал, з ознакою доходу «101». А якщо визнавати її, як радять податківці, додатковим благом, то з ознакою доходу «126».

ЄСВ. На суму компенсації доведеться нарахувати ЄСВ, оскільки компенсаційні виплати індивідуального характеру згідно з п.п. 2.3.4 Інструкції № 5 входять до ФОП і вважаються зарплатою. А, як відомо, саме ФОП-виплати з Інструкції № 5 слугують базою для нарахування ЄСВ (див. п.п. 5 п. 3 розд. IV Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449).

Про всяк випадок скажемо, що за прострочення сплати ПДФО, ВЗ і ЄСВ, у тому числі й із компенсації витрат на таксі, у період з 1 березня до закінчення карантину штрафні санкції не застосовуються (п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Бухоблік. Як уже зазначалося, Інструкція № 5, розроблена відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР, відносить компенсацію працівникам вартості проїзду до ФОП-виплат. Отже, вважаємо, що в обліку її треба відображати на субрахунку 661 «Розрахунки із заробітної плати». До витрат таку компенсацію відносять за напрямами витрат (Дт 23, 91, 92, 93, 949 — Кт 661), зважаючи на те, в якому підрозділі працює працівник.

Податок на прибуток. Жодних податкових різниць з податку на прибуток при компенсації працівникові проїзду на таксі не виникатиме.

ПДВ. Оскільки йдеться про грошову компенсацію працівникові вартості проїзду на таксі (зарплатну виплату), така операція пройде повз ПДВ-облік підприємства й ані податкового кредиту, ані податкових зобов’язань не спричинить. І для наочності — приклад.

Приклад. Оклад працівника — 10000 грн. Витрати на проїзд працівника в таксі за місяць становлять 2000 грн. За заявою працівника на підставі наказу керівника здійснена компенсація витрат на проїзд.

В обліку компенсація працівникові вартості проїзду відобразиться так, як показано в таблиці.

Компенсація працівникові вартості проїзду

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн

Дт

Кт

1

Нараховано працівникові заробітну плату за місяць

(10000 грн + 2000 грн)

92

661

12000

2

Нараховано ЄСВ (12000 грн х 22 %)

92

651

2640

3

Утримано із зарплати працівника:

— ПДФО (12000 грн х 18 %)

661

641/ПДФО

2160

— ВЗ (12000 грн х 1,5 %)

661

642

180

4

Перераховано зарплату (з урахуванням суми компенсації проїзду) на картрахунок працівника*

661

311

9660

* Для спрощення проводки з виплати зарплати за першу половину місяця не наводимо.

висновки

  • Роботодавець не зобов’язаний компенсувати працівникові вартість проїзду на роботу і назад. Проте така компенсація можлива за рішенням керівника підприємства або згідно з колективною угодою, діючою на підприємстві.
  • Компенсація працівникові витрат на проїзд є зарплатною виплатою. Тому з неї утримують ПДФО з ВЗ, а також нараховують ЄСВ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі